DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nem értek egyet azon megállapításával, hogy a július 1-jével induló rendszer indokolatlanul drágább lenne, illetve nem képes a jelenleginél magasabb színvonalat biztosítani.
A mobilparkolás jelenlegi rendszere Magyarországon nem egységes. Az önkormányzati tulajdonú parkolási társaságok külön-külön szerződnek a mobilfizetési partnerükkel, egy társaságban általában egy, néhány nagyobb kerület, nagyobb város vagy néhány kerület esetében esetleg két céget bíz meg ezzel.
Ugyanakkor a parkolási társaságok többsége ugyanazzal a mobilfizetési céggel köt szerződést, így gyakorlatilag jelenleg monopolhelyzet alakult ki, az állampolgárok gyakorlatilag csak egy parkolási, mobilfizetési szolgáltatást vehetnek igénybe.
A július 1-jével induló mobilfizetési rendszer ezzel szemben egy egységes mobilfizetési platformot biztosít. A rendszerhez azonos feltételek mellett csatlakozhatnak a mobilfizetési viszonteladók és értékesíthetik valamennyi önkormányzat parkolási szolgáltatását oly módon, hogy nem kell minden egyes parkolási társasággal külön-külön szerződést kötniük.
Már a rendszer július 1-jei indulásakor hat viszonteladón keresztül lehet igénybe venni a mobilparkolási szolgáltatásokat, gyakorlatilag az ország teljes területén. A viszonteladók száma az ősz folyamán tovább bővül. Mindez olyan ügyfélszám és innováció bevonását teszi lehetővé, amely a jelenlegi monopol modellben elképzelhetetlen.
A nemzeti mobilfizetési rendszer legfontosabb hozadéka tehát az, hogy a közszolgáltatás megfelelő színvonalát garantálva képes biztosítani egységes feltételek mellett a versenyt és az innovációt a parkolási közszolgáltatások terén. Az egységes feltételek megjelennek a rendszer igénybevételi költségeiben is. A parkolási társaságok a jogszabályban meghatározott 10 százalékos díj fizetésére kötelesek, ugyanakkor - és ezt, gondolom, ön sem vitatja - jelentősen növekedtek az állampolgároktól beszedett, úgynevezett kényelmi díjak. Az új rendszerben az árazás transzparens, minden önkormányzat esetében azonos mértékű, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy megálljon, reményeink szerint középtávon már megforduljon a kényelmi díjak növekedésének iránya.
(15.40)
A nemzeti mobilfizetési rendszer mögött alapos munkával előkészített és tesztelt informatikai infrastruktúra és szakembergárda áll, amely július 1-jétől képes a mobilparkolási szolgáltatás színvonalas nyújtására az eddiginél több önkormányzatnál és több viszonteladó bevonásával.
Meg vagyok győződve ezért arról, hogy a nemzeti mobilfizetési rendszerrel beköszönő új mobilfizetési platform képviselő úr választási körzetében is tovább népszerűsíti az elektronikus fizetési megoldásokat. Ezért kérem, hogy ezt figyelemmel kísérni és reményeim szerint támogatni szíveskedjék.
Köszönöm a figyelmét. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me