DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, több mint három évtized után, 2010-ben egy jelentős változás állt be a magyar bányászat és ezen belül a magyar szénbányászat megítélésében. Ennek az egyik legelső és talán legmarkánsabb része, hogy 2011-ben az Országgyűlés által elfogadott nemzeti energiastratégiának a magyar szénvagyon már szerves részét képezi. A kormány számol a hazai lignit, feketeszén és barnaszén jelentős földtani készletek felhasználásával. Ez a mintegy 8,5 milliárd tonnát kitevő készlet Magyarország stratégiai tartalékát képezi. A bányászati tevékenység megvalósíthatóságát a műszaki és természeti kockázatok együttese határozza meg, hozzáteszem mindjárt, a gazdaságosság kérdését is. A bányászati technológiák, tehát hogy külszíni vagy mélyművelésű, illetve maga a szén felhasználása, legyen az akár erőművi, tehát energetikai szén, legyen lakossági szén vagy akár a tisztaszén, az ön által is említett tisztaszén, tehát a vegyipari felhasználású cél mind-mind meghatározója ennek a folyamatnak.
Engedje meg, hogy külön foglalkozzam az ön által említett Vértesi Erőmű kérdésével. A Vértesi Erőmű oroszlányi erőművének hatásfoka az országban a második legalacsonyabb, nem egészen 26 százalékos. Ennek bezárását évtizedes, másfél évtizedes vita előzte meg. Működtetése egyértelműen gazdaságtalan, éppen ezért a kormány kérte az Európai Tanácstól a versenyképtelen szénbányák bezárását elősegítő állami támogatás folyósításának lehetővé tételét, ez pedig megtörtént. Ennek eredményeképpen a 2013 januárjában jóváhagyott kérelem alapján a társaság részére közel 43 milliárd forintot fizetünk ki a teljes, 2018-ig tartó támogatási időszakban. Egyébként a Vértesi Erőmű több mint 10 milliárd forintot használ fel arra, hogy az ön által is említett több mint 600 bányász számára a megfelelő elhelyezkedési, újrakezdési, átképzési és egyéb lehetőséget elősegítse.
Ami a szénbányászat jövőbeni fejlődéseit és az ön által is említett miniszterelnöki ígéretet illeti, engedje meg a konkrétumokat. Létrejött a Borsod megyei szénklaszter 2013-ban. Farkaslyukban újranyitottuk a tanbányát, a felnőttképzésben 2013-14-ben, tehát már tavaly megindult 32 fő vájárképzés folytatása. A magyar-japán együttműködés keretében előrehaladottak az úgynevezett tisztaszénprogram, tehát a szén vegyipari felhasználását segítő kutatások és együttműködések. Mindezekre meggyőződésem szerint - a magyar bányamérnök és vájár és egyéb bányász szakmák képzésének a fenntartása és ennek beindítása mellett, a magyar bányászat reneszánszát éli -, mind a bányászatra általában, mind a szénbányászatra Magyarország közeljövőjében és távolabbi jövőjében szükség van, hasonlóan egyébként Nyugat-Európa ezen az úton folytatott gyakorlatához. Ezt kérem, hogy támogassa.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me