KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt 24 év kormányai csendben végignézték a magyarországi bányák bezárását, a bányászvárosok elszegényedését. A bányászat Magyarországon több tízezer embernek jelentett munkahelyet, több tízezer családnak megélhetést. 1990-ben a bányászat Magyarországon több mint 60 ezer embert foglalkoztatott. A korábbi időszakban jóval nagyobb volt a létszám, a szénbányászatban például az 1964-es csúcson, amikor a termelés a csúcspontját érte el, 124 ezer ember dolgozott.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom választási programjában, a munkahelyteremtő intézkedések sorában kiemelt helyen szerepelt a hazai bányászat újraélesztése. A földtani vagyon felmért és tényszerű adatai alapján kijelenthető, hogy a lignit, a kőolaj, a földgáz, a nemfémes ásványok és az építőipari nyersanyagok kitermelése világpiaci árakkal mérve is versenyképes.
A legnagyobb lehetőség természetesen a szénbányászat újbóli fellendítésében van. Két dolgot hadd szögezzek le, még mielőtt itt államtitkár úr válaszában holmi szocialista nosztalgiával vádolná meg a Jobbikot, hogy a magyarországi bányászatnak több száz éves hagyománya van. És természetesen Magyarország ásványkincseinek ésszel történő hasznosítását támogatjuk, nem pedig a föld vagyonának eszetlen kirablását. Természetesen az ökológiai érdeket és a helyben élők érdekeit maximálisan figyelembe véve.
Orbán Viktor miniszterelnök úr a kampányban Ózdon kijelentette a városi televíziónak: „A kormány dolgozik azon, hogy újraindítsa a vájárképzést, a modern bányászatot létrehozva.” Illetve volt egy másik kijelentése is, amely szerint „ma már szinte szégyellni kell, ha egy országnak szene van, és ki akarja bányászni”. Ezek a miniszterelnök úr szavai, amellyel a Jobbik Magyarországért Mozgalom és jómagam is egyetértettünk, ezek azonban egyelőre csupán szavak voltak, és várjuk, hogy mikor követik tettek.
Annak a kormánynak a miniszterelnöke mondta ezeket a szavakat, amely 2014. év végével be kívánja záratni Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányáját, a márkushegyi szénbányát és a hozzá tartozó oroszlányi szénerőművet, amellyel összesen 675 ember munkahelyét veszélyezteti vagy szünteti meg egészen konkrétan.
(15.10)
S természetesen a beszállítókon keresztül még további több száz család, tehát mintegy ezer család megélhetését sodorja veszélybe.
Tisztelt Miniszter Úr! Mit tesz a kormány annak érdekében, hogy a bányászat újbóli fellendítésével lehetőséget adjon több ezer családnak a megélhetésre, hogy a szakmához kapcsolódó oktatás fejlesztésével jövőképet adjon a fiataloknak? Mit tesz a márkushegyi szénbánya megmentéséért? Szeretném, ha tisztázná, hogy csak üres kampányígéret volt a bányászat helyreállítása, vagy pedig valóban tenni is kívánnak érte valamit.
Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me