MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Sajtóhírek szerint Fazekas miniszter úr kibővített V4-es együttműködés keretében kíván harcolni az áfavisszaélések ellen, miközben Magyarországon még mindig a rekordmagas, 27 százalékos áfa sújtja még az alapvető élelmiszereket is. Adódik a kérdés, hogy elfogadhatónak tartják-e, a kormány és minden érintett, hogy e rendkívüli adóteher miatt családok tízezrei nem jutnak megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerhez. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy sok esetben gyermekek többek között ezen teher miatt nem jutnak hozzá a fejlődésükhöz nélkülözhetetlen tápanyagokhoz. Számtalan tanulmány bizonyítja, hogy az egészséges fejlődéshez elengedhetetlen kiegyensúlyozott táplálkozás hiánya milyen hátrányokat okoz majd később a fejlődés során, sőt, ha más nem izgatja önöket, akkor kiemelném ennek az államkasszára gyakorolt hatását is.
A Jobbik az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését már 2010-től javasolta itt a parlamentben folyamatosan, amelynek egyébként azonnali és érezhető, minden érintett számára kedvező hatása lenne. A költségvetésből ugyan esnének ki jelentősebb összegek, ezt nem tagadja senki, de ezeket jelentős mértékben ellensúlyozná már az a tény is, hogy az ágazat jelentős mértékben kifehéredne.
Talán mindezeknél is fontosabb érv, hogy a ma tisztességesen dolgozó élelmiszeripari szereplők jelentős versenyhátrányban vannak ezen szürke- vagyfeketegazdaságban tevékenykedő szereplőkkel szemben. Itt az aratások közepette a legfrissebb hír, hogy a búzánál a fordított áfát úgy igyekeznek kijátszani, hogy darált állapotban kerül a kamion tetejére, és a nagyja, ahol a fordított áfára vonatkozó termék van, az pedig alatta található.
Vagy más megközelítésből megnézve, gondolkodott-e a kormány már azon, hogy mennyi adófizetői forintot lehetett volna megspórolni azáltal, hogy a nagy múltú élelmiszeripari üzemek, amelyek tönkrementek az elmúlt években, nem kerültek volna a csőd szélére, ha ezen áfateher nem sújtotta volna őket például.
Kérdezem tehát tisztelt államtitkár urat, hogy mikor fogadják meg végre meg a Jobbik javaslatát, mikortól csökkenhet radikálisan az alapvető élelmiszerek áfája.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me