TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Három dolgot szeretnék önnek mondani: egyrészt nem igaz, hogy minden élelmiszer áfája 27 százalék, hiszen 18 százalékos kulcsba esik a tej és tejtermék, a keményítő, liszt vagy tej felhasználásával készült termék, de például 5 százalék alá esik az élő- és félsertés. Ennek ellenére igaz, hogy az élelmiszerek többségét 27 százalékos áfa sújtja.
A második mondandóm az, hogy ön nem jókor mondja ezt, hiszen csökken Európában és Magyarországon is az élelmiszerek ára. Európában Magyarország az ötödik olyan ország, ahol a legnagyobb az árcsökkenés, például az elmúlt időszakban a liszt ára 17,7 százalékkal, a cukoré 15,2-vel, az étolajé 14,2 százalékkal, de például a tojás ára is 4,6 százalékkal csökkent, és hogyha megnézzük a nyugdíjaskosarat, az árindexet, akkor számukra nagyon-nagyon kedvező, hiszen éppen ezeket az élelmiszertermékeket vásárolják. Ez is bizonyítja azt, hogy a kiskereskedelmi forgalom is jelentősen bővült, aminek jelentős részét teszi ki az alapvető élelmiszereknek a vásárlása, éppen ezért növeli, hogy csökkent az élelmiszerek ára.
A harmadik dolog pedig, hogy eddig nem mutattak gazdasági sikereket azok a törekvések, amikor az áfacsökkentést és a költségvetési bevételt néztük egymással szemben, hiszen nem igazán hatékony, nem jelennek meg a fogyasztói árakban az áfakulcs csökkentései. Ez nem azt jelenti, hogy a kormány nem törekszik az élelmiszer áfájának a csökkentésére, ahhoz olyan gazdasági környezet, olyan gazdasági növekedés szükséges.
Azt viszont tudom önnek mondani, hogy nem a Jobbik ötletére és javaslatára lesz áfacsökkentés, ezt a parlamentben minden párt szeretné, természetesen a kormányzó pártok is, abban az esetben, ha ez élelmiszerár-csökkenést is fog jelenteni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me