SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönöm szépen, hogy befáradt és megtisztel jelenlétével.
Felvetődik a kérdés, hogy a „földet a gazdáknak” program eredményessége hogyan is zajlott az elmúlt években. A hazai termőföldstruktúrára nézve alapvetően három kiemelkedő veszély van. Az egyik veszély megítélésem szerint a külföldiek, illetve tagállambeliek földszerzésének lehetősége. Részben most Egyed Zsolt képviselő úr erre mutatott rá. Nagyon nagy probléma a nagybirtokszerkezet térnyerése. Egy héttel ezelőtt Lázár miniszter úrral váltottunk eszmét erről a kérdésről. A harmadik kérdés pedig egyértelműen az állami földek hatékony használata és az, hogy az állami földek birtokstruktúrája hogyan szolgálhat foglalkoztatási célokat.
(A jegyzői székben Gelencsér Attilát
Móring József Attila váltja fel.)
A kormányzati törekvések között láttuk azt, hogy a nagybirtokszerkezetnek valamilyen szintű stopot kíván állítani a kormányzat azáltal, hogy progresszív támogatási rendszert jelentett be, illetve ennek a lehetőségét fontolja meg. Ezzel párhuzamban várnánk azt, hogy egy hasonló törekvéssel a földbirtok-politikában az állam képviselne olyat, hogy lehetőség szerint minél kisebbeket támogat.
Összességében arra kérem a tisztelt államtitkár urat, hogy majd válaszában ne azt mondja, hogy mit csinált az előző kormány az Orbán-kabinet előtt, mert engem az nem érdekel, engem az érdekel, hogy milyennek kellene lennie. Tehát nem az érdekel, hogy előtte mennyire volt rossz és most picivel több gazdához jutottunk el, az érdekel, hogy mire lenne szükség. Egyértelműen látszódik a tapasztalatokból, ha neveket nem mondok, akkor is van olyan felcsúti polgármester, akinek érdekeltsége 1327 hektár, a Fejér megyei Csákvári Mezőgazdasági Zrt. és vezérkara, Gerzsánszki Lajos vállalkozó, Csongrád megyei vállalkozásban is találhatunk ilyet. Egyértelműen láthatunk olyat, hogy pályázott nagymama, budapesti egyetemista lány, és mindenféle családi viszonyokban nem úgy hasznosult ez a termőföld, mint ahogy kellett volna, és a termőföld többsége egy kisebb szűk csoporthoz ért. Várhatunk-e változást ebben? (Taps az LMP padsoraiból.)
(16.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me