LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Képviselő Úr! A legutóbb is jeleztem önnek, amikor múlt héten azonnali kérdést tett fel a vidékfejlesztési források arányát, illetve finanszírozhatóságát illetően, hogy Kis Miklós államtitkár kollégám, vidékfejlesztésért felelős államtitkár áll az ön rendelkezésére, tudomásom szerint kereste is önnel azóta a kapcsolatot, és remélem, hogy szakmai konzultációra alkalom és lehetőség nyílik.
(15.20)
Köszönöm, hogy a mostani kérdését feltette, amely most már nem a tartalomra, hanem a megvalósíthatóságra és a fenntarthatóságra, a finanszírozhatóságra vonatkozik. Ha megengedi, mégis megragadnám az alkalmat, hogy a tartalmat is néhány mondat erejéig érintsem.
Magyarország 2014 és 2020 között 1014-1050 milliárd forintot fordíthat vidékfejlesztésre - ebbe természetesen nem értendő bele a földalapú támogatásnak vagy az alanyi jogú támogatásoknak a rendszere. Ebben a pályázati rendszerben, amit nem is hívnék igazából pályázati rendszernek, azt a célt tűzzük ki, hogy sokkal élhetőbb legyen a vidék, mint manapság, próbáljuk a vidék helymegtartó képességét növelni, az oda születő emberek életlehetőségeit bővíteni annak érdekében, hogy ne kelljen elvándorolniuk, illetve az ottani természeti erőforrások, valamint a munkaerejük, képességük, tehetségük és szorgalmuk alapján képesek legyenek boldogulni. Ma ez nincs így. Ha megnézi a vidéki településeket, azoknak a lakosságarányát, demográfiai folyamatait, akkor tapasztalhatja, hogy jelentős mértékben csökken az ország leghátrányosabb településeinek a lakossága, sőt az ország északi, keleti peremein, sőt még a délnyugati részén is lakosságelvándorlás van azért, mert a kis közösségek nem tudják a megélhetést biztosítani.
A mi legfontosabb célunk az, hogy ezt a pénzt ennek a megélhetésnek a föltételeivé tegyük, azzal támogatni próbáljuk, amit az Európai Uniótól kapunk. Mi úgy gondoljuk, hogy leginkább, a leggyorsabban és a leghatékonyabban akkor tudjuk ezt megtenni, ha gazdasági támogatás lesz belőle, alapvetően agrártámogatás, tehát a vidékfejlesztés fogalma az agrártámogatással, az agrárfejlesztéssel szinonim fogalom lehet a vállalkozókat illetően.
Ez a vita még zajlik az Európai Bizottsággal. Az operatív programnak, amelyet ön jól ismer az előző időszakból, a belső tartalmát a kollégáim most véglegesítik, de jó reményünk van arra, hogy a forrásokat a nagyoktól a kicsik felé képesek legyünk csoportosítani. Én kudarcnak tekintem azt, hogy az elmúlt hét esztendőben a vidékfejlesztési források vagy a földalapú támogatás 70-80 százaléka a nagyokhoz került és nem a kicsikhez. Szerintem ez a dolog ok-okozati összefüggésben van a vidék megtartó képességének a romlásával és azokkal a társadalmi tendenciákkal, amelyekkel kénytelenek vagyunk mindannyian vidéki parlamenti képviselőként szembesülni.
Ami az eszközöket illeti, a kormány július, augusztus, szeptember hónapokban kell hogy kidolgozza a források kiosztásának módszertanát. A miniszterelnök úr azt irányozta elő a kormány számára, hogy az első pályázatoknak augusztus végén meg kell jelenniük, ezek elsősorban gazdaságfejlesztési és a Gazdasági Minisztérium által kezelt pályázatok lehetnek majd, de a vidékfejlesztésre is ugyanez vonatkozik: átláthatóság, egyszerűség, lehetőség szerint azoknak a szervezeteknek és azoknak a szerveződéseknek a leépítése, amelyek a pályázati pénzek szivattyúzásához értettek, de a megvalósításhoz kevésbé. Ez a célja az új intézményrendszer struktúrájának.
A finanszírozás fő kérdés, hiszen az előfinanszírozandó pályázatok esetében a pályázók nagy része, sőt azok, akikre a pénz vonatkozna vagy ahova a pénzt kellene küldenünk, nem voltak erre képesek. Ezért indítottuk be 2012 novemberében az előfinanszírozási alapot, amelyben 10 milliárdot fizettek ki a kollégák a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban, ezért tervezünk egy maximum 50 millió forint erejéig igénybe vehető, 15 éves lejáratú, állami pénzügyi szervezet által biztosított hitelt, mert a piaci bankrendszert nem szeretnénk ráengedni az európai uniós források közvetítésére. A Magyar Fejlesztési Bankon keresztül szeretnénk forrásokat biztosítani (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az előlegek lehívásához és megvalósításához. Tehát lesz pénzügyi eszköz, amely megkönnyítheti a pályáztatást. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me