DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Talán ebben az évben a legrosszabb napot választotta a képviselő úr arra, hogy ezt a kérdését elmondja vagy így hozta ki a frakciómenetrend, hiszen pár órával ezelőtt mai 3. napirendi pontként pont együtt döntöttünk - bár önök ez ellen szavaztak - a nemzetiségi szószólók egyhangú javaslatáról, ami a nemzetiségi törvény módosítását jelentette.
Ez az első olyan javaslat volt, amit a szószólók terjesztettek be itt, nyilván a nemzetiségek képviselőiként. Mind a 13-an egyetértettek itt, a parlamentben, mi is egyetértettünk, csak önök nem értettek egyet ezzel a javaslattal, illetve azért eléggé nagy előrelépés, azt hiszem, minden nemzetiség számára, hogy itt ülnek közöttünk a szószólók, külön bizottságuk van, és szólhatnak mindazon törvényjavaslatok kapcsán, amelyeknél fontosnak tartják, hogy a saját véleményüket elmondják.
Olyan előrelépés történt tehát a nemzetiségek saját autonómiája, saját belső szerveződése és a saját érdekeinek közjogi megjelenítése terén, amire 25 évig nem volt korábban példa, pedig az alaptörvény, az alkotmány előírta az előző ciklusokban is - az MSZP-SZDSZ-nek volt kétharmada is az elmúlt 25 évben -, mégsem lépte meg azt, hogy akár szószólói rendszerben, akár másként a nemzetiségeknek itt lehetőséget adott volna.
Mi azonban kibővítettük a nemzeti önkormányzatoknak is a lehetőségeit, hiszen korábban csak kisebbségi kulturális, oktatási, nevelési lehetőségek voltak, helyi írott és elektronikus sajtót tartottak fönn, hagyományápolás, közművelődés volt az a terület, ahol ellátták a feladatukat. Az új szabályozás területén, amelyet pontosan a roma önkormányzat javasolt, a társadalmi felzárkózás, szociális, ifjúsági, közfoglalkoztatási, településüzemeltetési, településrendezési feladatokba is van beleszólási lehetőségük az önkormányzatoknak, bár én kifejezetten nem tartanám jónak azt az irányt, amit a képviselő úr mondott, ha még az ivóvízellátás is nemzetiségi kérdéssé válna.
Azt viszont szeretnénk cáfolni, hogy kevesebb lenne a forrás. 2010 óta folyamatosan növekszik a kisebbségi önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzatok támogatása. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me