TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A helyzet nem ilyen drámai, mert valóban a költségvetésnek 2013-ban 200 milliárd forint többletbevételt hozott a tranzakciós illeték, ebből 59 milliárdot maga a Kincstár fizetett, és a különbözet nagy része pedig nem a magyar lakosságot, hanem a magyar vállalkozások, jogi személyek közötti tranzakciót terhelte. Tehát így ezt elmondani, hogy ez teljes egészében a magyar lakosságot terheli, ez nyilvánvalóan nem igaz. Helyesen mondta, a törvény betűje nem engedi az egyoldalú, az ügyfél számára kedvezőtlen szerződésmódosítást, továbbá a bankok számára nem jogi lehetőség az, hogy ezt a többletterhet áthárítsák, mert valóban a pénzforgalmi szolgáltatónak kell ezt megfizetni.
A kormány két dolgot tehetett, és 2014-ben már a helyzet azért lényegesen jobb lesz, hiszen február 1-jétől megteremtette annak a lehetőségét, hogy 150 ezer forintig díjmentesen lehessen készpénzt felvenni a bankautomatából, tehát ebben az évben már egészen biztosan ezt nem tudja átterhelni a bank, és valóban ez alapvetően fogyasztóvédelmi kérdés is. 157 vizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank, amelyből 35-öt már le is zárt, és bírsággal figyelmeztette ezeket a pénzügyi szolgáltatókat, hogy ezt a jövőben ne tegyék.
(17.20)
Azért nem helyes az, ha ezt a kormányt a bankok barátjának állítja be a jobbikos képviselő úr, hiszen több mint 400 milliárd forint bevétel érkezik be a bankadóból és ebből a tranzakciós illetékből, ami előtte egyáltalán nem volt. Ez 400 milliárdos megszorító csomag elmaradását jelenti, és közel 300 milliárd forinttal részt vettek már eddig a bankok a devizahitelesek megsegítésében is. Úgy gondolom, mindez ennek a kormánynak köszönhető (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), aki megkövetelte a bankoktól, hogy ezt a terhet vállalniuk kell.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me