DR. BÁRÁNDY GERGELY

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY
DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Egy dologra szeretnék én is kitérni. Próbáltam választ kapni akkor a bizottsági ülésen ezzel kapcsolatban fideszes képviselőtársaimtól, de senkinek nem sikerült válaszolni a kormányoldal részéről, hogy milyen politikai oka van annak, hogy a miniszteri biztosoknak, ha államtitkárt neveznek ki, mondjuk, miniszteri biztosnak is egyúttal, akkor pluszjuttatás jár. Ugyanis önök beterjesztettek egy törvényjavaslatot, ebben a törvényjavaslatban az szerepel, hogy jár ilyen juttatás. Aztán, nagyon helyesen - a mi meglátásunk szerint, támogattuk is az Igazságügyi bizottság ülésén azt - egy kormánypárti módosító javaslattal megváltoztatták ezt a szándékukat, és azt mondták, hogy nem jár mégsem pluszdíjazás a miniszteri biztosnak, amennyiben államtitkár, közigazgatási államtitkár vagy helyettes államtitkár tölti be, mondjuk, ezt a posztot. Itt sem volt különösebb indokolás, de mondjam azt, hogy az ellenzék nyilván itt nem is nagyon kér indoklást, hiszen egy, a mi álláspontunkkal megegyező verzió mellett tették le a voksot.
Aztán egy picit hasonlóan, ha emlékeznek, itt a parlamenti vitában már volt ilyen szituáció, amikor a Nógrád megyei közgyűlés székhelyéről tárgyaltunk, hogy önök oda-vissza lépdelnek, tehát egyszer azt mondják, hogy a székhelyen kell lennie, egyszer, hogy nem, aztán megint azt mondják, hogy a székhelyen, aztán a végén, a szavazásnál alakul valami, ami vagy az, vagy nem. Itt ugyanez a helyzet. Most itt azt mondják a Törvényalkotási bizottság módosítójával, hogy mégis jár - de hogy miért, erről senki nem mondott egy árva szót sem.
Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt gondolom, hogy elsősorban nem mi mint ellenzéki képviselők, hanem a magyar választópolgárok talán megérdemelnék azt, hogy ha az ő költségvetésbe befizetett forintjaikból kívánnak önök a saját embereiknek, egyébként jól fizetett államtitkáraiknak, helyettes államtitkáraiknak ehhez képest még pluszjuttatást biztosítani, akkor legalább megindokolják, hogy miért. Amikor önök is látták az Igazságügyi bizottság ülésén, hogy ez nem biztos, hogy helyes így, és megszavazták ezt a módosító javaslatot, akkor vajon mi a politikai oka, indoka annak, hogy önök a Törvényalkotási bizottság ülésén elfogadnak egy ezzel éppen ellentétes javaslatot, ami a díjazást lehetővé teszi?
Nem kívánom tovább vagy hosszabban ragozni ezt a problémát, de jó lenne, hogyha akár csak negyedennyi időben, 10 másodpercben vagy 20-ban, végre fölállna egy kormánypárti képviselő, és elmondaná azt, hogy mi ennek a hezitálásnak az indoka, és mi annak az indoka, hogy önök végül amellett kívánnak maradni, hogy ezek az államtitkárok, helyettes államtitkárok a saját fizetésük és juttatásaik mellett még miniszteri biztosként is kaphassanak pluszfizetést. Erre kérném a válaszát kormánypárti képviselőtársaimnak.
Annak is örülnék, ha államtitkár úr válaszolna, és nem kívánom megismételni az előző felszólalásomban tett érveket, de nagyon örülnék annak, hogy ha az államtitkár úr itt az ülésteremben láthatóan nem ért egyet ezzel a véleménnyel, és a fejét csóválja, akkor legalább a lehetőségét adná annak, hogy vita alakuljon ki, és nem a zárszóban szólna csak hozzá, megismerhetnénk az ön véleményét, és arra tudnánk reagálni, már ami a lopakodó elnöki rendszer bevezetését indokolja. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, nem a jelenlegi helyzetet vitatom én, nem a jelenlegi helyzetet, hanem azt… (Dr. Répássy Róbert és dr. Rétvári Bence egymás között egyeztetnek. - Dr. Répássy Róbert: Nem szoktunk lopakodni!) Örülök, hogy elviccelődik egymással a két államtitkár itt a kormány részéről, de jó lenne, ha velünk is megosztaná, hogy mi az igazság tárgya, és azt is őszintén remélem, hogy még ezt akkor teszi meg az államtitkár úr, amikor az ellenzéknek van lehetősége reagálni. (Dr. Répássy Róbert: Már negyedszer vitatkozunk erről!) Tudja, államtitkár úr, ezt a fajta cinizmust én csak visszautasítani tudom, nem a magam nevében, hanem azoknak a választópolgároknak a nevében, akik minket ideküldtek! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban. - Dr. Répássy Róbert: Már negyedszerre vitatkozunk erről!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me