BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselők! Én is csatlakozom Demeter Márta képviselő asszonyhoz, cikkeket fogok felolvasni, a BKV-üggyel kapcsolatban, de előtte néhány mondatban, hogy hogyan is állunk ezzel az üggyel.
A kiemelt büntetőügy Kecskemétre áthelyezéséről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke döntött. Ennek alapján kezdte meg a bizonyítási eljárást Hadnagy Ibolya bírói tanácsa, majd a Kecskeméti Törvényszék 2013 decemberében illetékességének hiányát állapította meg, és az ügyet áttetette a Fővárosi Törvényszékhez. A Kúria ezután arról döntött, hogy ismét a Kecskeméti Törvényszéknek kell tárgyalnia a Hagyó-pert. A tanúk jogtalan ügyészségi nyomásgyakorlásra visszavonták a vallomásaikat.
2012-vel kezdeném, szeptember 20-án, csütörtökön az MTI a következőket jelentette meg: „Ártatlannak vallja magát, és koncepciós, súlyosan törvénysértő eljárásként beszélt bíróság elé állításáról Mesterházy Ernő másodrendű vádlott a Kecskeméti Törvényszéken csütörtökön. A tárgyalóteremben a bíró felolvasta a másodrendű vádlott ugyancsak írásban megfogalmazott álláspontját, amely szerint ártatlan, és felmentését kéri az őt ért két vádpontban. Jelezte, értetlenül áll az ellene folyó eljárás előtt, mely szerinte koncepciós, súlyosan törvénysértő, és kizárólag politikai, emberi és anyagi ellehetetlenítését szolgálja. Úgy fogalmazott, az ügyészségi eljárás során érzékeltették vele, hogy kedvezményekre számíthat, amennyiben Demszky Gáborra és Hagyó Miklósra terhelő vallomást tesz.”
2012. október 9-e, következő újságcikk: „Nem vagyok hős, nem akartam mást, csak hazamenni.” - mondta Balogh Zoltán (Sic!) vádlott a BKV keddi tárgyalásán. „A volt cégvezető vádlott-társaihoz hasonlóan arról számolt be, hogy nyomozati vallomásait nyomás alatt tette, sőt a sajtóban is azért nyilatkozott - többek között az elhíresült Nokia-dobozról -, hogy elkerülje a börtönt. Balogh minden korábbi vallomását visszavonta. Minden, a BKV-per vádiratának alapját képező korábbi vallomását visszavonta a büntetőeljárás mai tárgyalásán Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója, aki ráadásul azt állította, szabálytalanul vádolta meg az ügyészség, mivel olyan vádpontokat rótt a terhére, amelyekben meg sem gyanúsították. A Nokia-dobozos botrányt kirobbantó Balogh az ügy negyedrendű vádlottja. Vallomástételével a Kecskeméti Törvényszéken folytatandó per mai tárgyalási napját azért előzte meg nagy várakozás, mert a BKV-ügyben keletkezett vádak java része az ő nyomozati vallomásain alapul, sőt terhelő kijelentéseit a jobboldali médiában is megismételte. Így kapott szárnyra többek között a Nokia-dobozos történet. Balogh és védője észrevételezte, hogy az ügyészség szabálytalanul, úgy vádolta meg Balogh Zsoltot több pontban, hogy azokban gyanúsított sem volt. Balogh előrebocsátotta, hogy bűnösségét nem ismeri el, a BKV-t semmilyen kár nem érte, hátrányos szerződésekről nem volt és nincs tudomása.
(11.00)
Nem akartam börtönbe menni úgy, mint a kollégáim. A sajtónak is csak azért nyilatkoztam, hogy ne tartóztassanak le.” - mondta, utalva a korábbi, a Magyar Nemzetnek és a Hír TV-nek tett kijelentéseire Balogh. Az egykori BKV-vezető felidézte, amikor négy nyomozó hallgatta ki egyetlen ügyvédjelölt társaságában. Véleménye szerint a jegyzőkönyvekből is kitűnik, hogy kérdések nélkül és csapongva mond másokra nézve terhelő dolgokat.
(Az elnöki széket Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
„Nem vagyok hős. Nem akartam mást, csak hazamenni.” - indokolta vallomásai tartalmát és azokat visszavonta. Projektoron kivetített képekkel szemléltette, hogy az ügyészség hogyan vádolta őt meg szimpla láttamozások és mások által jóváhagyott, előterjesztett, egyébként nem előnytelen szerződésekre hivatkozva.
2013. január 22., a következő cikk. „A BKV-büntetőper vádlottjai meghallgatásának végeztével a vádhatóság tett észrevételeket a Kecskeméti Törvényszéken. Homonnai János ügyész elsősorban a zsidózás és H. Éva vádlott begyógyszerezése miatt védekezett hosszan, noha ezek a vádak nem nekik, hanem a börtönőröknek szóltak. Emlékezetes bírósági vallomásában a per elsőrendű vádlottja, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes korábbi sajtósa úgy számolt be előzetes letartóztatása körülményeiről: öntötték a szemetet a zárka közepére, hogy takaríts, zsidó. Az ügyész visszautasította a koncepciós eljárást, kényszervallatást, megaláztatásokat emlegető nyomozást illető vádakat. Megjegyezte: a vádlottaknak joguk van beszámolni az őket ért hátrányokról, de annak a bizonyításhoz nincs köze, hogy mit éltek át. A H. Éva vallomásaiban a börtönkörülményeket illető, az ötvenes éveket idéző vádakat az ügyészség nevében utasította vissza. Ahogy azt is, hogy kényszervallattak volna, bár - mint az ügyész hozzátette - mivel egy ilyen eljárás kényszerítő jellegű, rutintalanul így is meg lehet élni azt. Az ügyész továbbá védelmébe vette Szívós Mária alkotmánybírót is. Elmondta, hogy a vádlottak esetében mintegy 30 bíró hozott döntést kényszerintézkedésekről, így azt állítani, hogy emiatt nevezték ki alkotmánybírónak Szívóst, abszurd dolog. Homonnai arra nem tért ki, hogy Szívós Mária volt az, aki több vádlott esetében szigorította és tartotta fenn a szigorúbb kényszerintézkedést, sőt több vádlottat a nyomozás későbbi szakaszában, hónapokkal a vallomástételük után vitetett vissza a börtönbe. A tárgyaláson folytatódott H. Éva részben visszavont nyomozati vallomásainak felolvasása. Azon nyilatkozatait vonta vissza, amelyeket letartóztatása után, szavai szerint családjától elszakítva, irányított kérdések feltételével, kényszervallatás során tett. Az előzetesben töltött fél év alatt elmondása szerint a nyomozók terhelő vallomásokat kértek tőle Hagyóra és Puch Lászlóra, de kérdésüknek megalapozottan és bizonyítékokkal alátámasztható módon nem tudott eleget tenni, bármenyire is szerette volna viszontlátni családját.”
2013. IV. hó 23., MTI-cikk. „Jogosnak találta Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettesnek a fogva tartása körülményei miatt tett panaszai többségét a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága kedden meghozott ítéletében. A bíróság ítéletében úgy állapította meg, hogy Hagyó fogva tartásának körülményei kimerítik az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. §-ában leírt embertelen bánásmód fogalmát. Felesége esetében viszont az ítélet szerint a magyar hatóságok azzal, hogy a 3 hónapra mind a személyes, mind a telefonos érintkezést megtiltották és Hagyó csak ellenőrzött levelezést folytathatott feleségével, túlmentek azon, ami egy demokratikus társadalomban szükséges az ügyben folyó nyomozás érdekeinek védelmében.”
Ismételni tudom, ügyész úr: egy valódi jogállamban a legfőbb ügyész már egyetlen ilyen botrány után eltávolítaná a visszaélésben érintett, koncepciós eljárások előkészítésében részt vevő ügyészeket, vagy ha erre képtelen, becsületből, tisztességből beadná a lemondását. Önök mikor teszik ezt meg?
Még egyetlenegy cikket olvasnék fel a legfőbb ügyész úrnak, amely tegnap született, 2014. december 9-én. „Nem a bíróság tervei szerint alakult a BKV-per mai tárgyalása Kecskeméten. A tárgyalás második részében kiderült, hogy a már említett ügyészi indítványra tavaly decemberben benyújtott új bizonyítási eljárás kapcsán lefolytatott vizsgálat kiegészítésére készül a vádhatóság. Az ügyész szerint ez szükséges részben a tanúk kritikái miatt, részben pedig azért, mert a vádhatóság időközben szembesült azzal, hogy nem lehet teljes az egy évvel ezelőtt elrendelt kutatás. Új kiegészítésekkel, vizsgálandó formulákkal és pontosított keresőszavakkal készül újra lefolytatni az ügyészség a vizsgálatot. Vagyis az ügyészség sokadik alkalommal keres bizonyítékokat az öt és fél évvel ezelőtt elrendelt nyomozást követően, és 3 évvel a tárgyalás megkezdése után - hívta fel a figyelmet az ügyészi indítvány kapcsán Kádár András, az elsőrendű vádlott védője.”
Annyit tudok hozzáfűzni ehhez, hogy ha valaki ezeket a cikkeket végighallgatja, gondolom, lesznek hozzá gondolatai, meglesz a maga véleménye, és úgy gondolom, hogy mindenkinek, még a kormánypárti képviselőknek is el kell gondolkodni azon, hogy mi történik ebben az országban. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me