BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Azért kértem egy kétperces reagálási lehetőséget, mert Rétvári Bence államtitkár úr egészen egyszerűen valótlanságokat állított itt az Országházban. Sajnálom, hogy államtitkár úr közben elhagyta a termet.
Szeretném államtitkár úr szavaival szembeállítani, ugye, ő azt mondta, hogy a szegénységi folyamatok tekintetében jobban állunk, és ’11 óta javult a helyzet. Szeretném államtitkár úr szavaival ellentétben a valóságot elmondani; ha nekem nem hisz, akkor a Magyar Tudományos Akadémia szociológusainak kutatására hivatkoznék. Az elmúlt néhány napban tették közzé ennek a kutatásnak az eredményét, és egyébként azért volt nyílt ez a tanácskozás, mert a Központi Statisztikai Hivatal valamilyen rejtélyes oknál fogva - forráshiányra hivatkoznak egyébként - nem közli a szegénységre vonatkozó legfrissebb adatokat.
Nos, a Magyar Tudományos Akadémia tanácskozásán a szociológusok megállapították, hogy az elmúlt néhány évben meredeken romlott a helyzet szegénység tekintetében. Szó nincs arról, amit államtitkár úr mondott, hogy 2011 óta ez a folyamat javult volna. Sőt, a szegénység legnagyobb részben a gyermekeket sújtja. Az összes grafikon, amit publikáltak, arra utal, hogy 2010-2013 között meredeken romlott a szegénység szempontjából a helyzet Magyarországon. Sőt, még a visegrádi országokhoz képest is lemaradtunk, nemhogy az EU átlagától kerültünk messzebb.
A legsúlyosabb helyzet a gyermekszegénység tekintetében tapasztalható. Ezt a tudósok megállapításaiból idézem szintén. Magyarország kifejezetten sereghajtó e tekintetben Bulgáriával és Romániával egy csoportban, és ami különösen nagy szégyen a kormány szociálpolitikájára nézve: minden európai uniós tagországban, még Romániában is ezt a romló tendenciát vagy megállították, vagy megfordították, Magyarországon a helyzet pedig tovább romlott az önök kormányzása alatt.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me