LUKÁCS ZOLTÁN

Full text search

LUKÁCS ZOLTÁN
LUKÁCS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tegnap kiderült, hogy a Fidesz is odaállt a KDNP azon javaslata mögé, amely alapján a kereskedelmi egységeket Magyarországon vasárnap kötelező lenne zárva tartani, ott kereskedelmi tevékenység nem lenne végezhető. Ez a törvény nekünk, nekem elsősorban arról szól, hogy körülbelül 20 ezer magyar munkahely szűnne meg, ha vasárnap bezárnánk ezeket a kereskedelmi egységeket, körülbelül 20 ezren veszítenék el az állásukat, ha vasárnap bezárnák ezeket a munkahelyeket.
A kereskedelemben jelenleg 330-340 ezer ember dolgozik, a vasárnapi nyitva tartás ezek közül körülbelül 100 ezer embert érint, körülbelül 100 ezer dolgozó dolgozik vasárnap a kereskedelemben, és ha bezárják az áruházakat, akkor természetesen kevesebb lesz a munkaidő, és a kevesebb munkaidőhöz nyilvánvalóan kevesebb munkavállaló kell, ezért kerülnek veszélybe a munkabérek és kerül veszélybe a megélhetés ezen a területen. Természetesen ezt nem csak mi mondjuk, ezt mondják a kereskedelmi alkalmazottak szakszervezetei (Dr. Rétvári Bence: Nem ezt mondják!), és ezt mondják a kereskedelmi ágazat szakértői is.
S azt is tudni kell, hogy már most 40 ezer olyan munkanélküli van Magyarországon, aki ezelőtt a kereskedelemben dolgozott, és ha hozzávesszük azt a 20 ezer munkahelyet, amely most elveszhet, akkor 60 ezer olyan ember lesz, aki munka nélkül lesz, és előtte a kereskedelemben dolgozott. És azt is lehet látni a statisztikákból, hogy körülbelül 2 ezer üres munkahely van ma a kereskedelemben. Ha ezt a három számot összeadjuk és összehasonlítjuk, akkor az azt jelenti, hogy 2 ezer üres kereskedelmi munkahelyre hamarosan 60 ezer, a kereskedelemből származó munkanélküli lesz. Ez azt jelenti, hogy minden üres munkahelyre 30 ember szeretne majd elhelyezkedni.
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is kihátrált a támogatás alól. Tegnap kiadtak egy közleményt, hogy egy dolog volt, amiről őket tájékoztatták, és egy másik dolog volt az, amit leírva láttak, ezért aztán ők sem támogatják már ezt a javaslatot, és a kereskedelmi szakma képviselői is azt mondják, hogy ez nem támogatható. Azt mondják a szakszervezetek, hogy az előkerült jogszabálytervezetek súlyosan támadják a kereskedelem egészét, és azt is mondják, hogy súlyosan veszélyeztetik az ott dolgozók munkahelyeit, az érintett családok létbiztonságát és megélhetését.
Önök a munkavállalói jogokkal példálóznak, a munkavállalói jogokra hivatkoznak, amikor erről a törvényről beszélnek. Hölgyeim és uraim, a munka törvénykönyvében kellett volna a munkavállalói jogokat biztosítani, akkor nem kellett volna megengedni, hogy elvegyenek pótlékokat, akkor nem kellett volna megengedni, hogy teljesen kiszolgáltatottak legyenek a munkavállalók a munka törvénykönyvében, és akkor most nem kéne erre hivatkozniuk!
Azt mondják önök, hogy a családok legyenek együtt vasárnap, kivéve advent idején, akkor ne legyenek együtt vasárnap, vagy akkor ne legyenek együtt vasárnap, ha esetleg kereskedelmi egységük van és vállalkozók, mert akkor együtt lehetnek a munkahelyeiken is. Ez is egy érdekes gondolkodás.
Aztán önök nagyon szeretik hangoztatni, hogy ez Nyugat-Európában is így van, nyugat-európai példákra hivatkoznak. Jelzem, hogy az Európai Unió tagállamai közül 15 országban semmiféle szabályozás nincs erre vonatkozólag, a kisebb részben van szabályozás, és azt is látni kell, hogy azokban az országokban, például Németországban, Franciaországban éppen most tesznek olyan javaslatot a kormányok, hogy több vasárnap legyenek nyitva az üzletek, mert kell a foglalkoztatáshoz és kell a gazdasági növekedéshez. Franciaországban a gazdasági miniszter épp a napokban tett egy ilyen javaslatot.
Azt mondták, az önök végső célja az, hogy vasárnap senki ne dolgozzon. Jelzem, vasárnap azért a kereskedelmen kívül is dolgoznak emberek Magyarországon, méghozzá olyan helyeken, ahol lehetetlen megoldani, hogy ne dolgozzanak vasárnap, de olyan helyeken is dolgoznak - például üzemekben, gyárakban -, ahol szintén van vasárnapi munkavégzés. Úgy látszik, hogy az ő családjaik nem olyan fontosak, most éppen csak a kereskedelmi családok a fontosak.
Azt mondta Orbán Viktor 2011-ben, hogy amíg nem lehet megélni heti ötnapi munkából, addig nincs lehetőség az üzletek zárva tartására. Jelzem, továbbra sem lehet megélni Magyarországon ötnapi munkából. Nem azért dolgoznak az emberek vasárnap, mert nem tiltja a törvény, hanem azért dolgoznak vasárnap, mert szükségük van arra a bérpótlékra, hogy meg tudjanak élni a kevés fizetésükből. Semmivel nem lettek 2011 óta gazdagabbak a magyar emberek. A magyar kereskedelemben is azért dolgoznak az emberek, mert az az 5-6 ezer forint bérpótlék, amit tudnak kapni, pontosan arra kell, hogy valamilyen módon meg tudjanak élni.
Hölgyeim és Uraim! Ha önök ilyen törvényeket hoznak, nyilvánvalóan meg fognak bukni, és azt is megmondom önöknek, hogy mikor fognak megbukni: vasárnap fognak megbukni. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me