SOLTÉSZ MIKLÓS

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS
SOLTÉSZ MIKLÓS (KDNP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ha az előző öt perc felkavarta Gőgös Zoltánt, akkor most se fog nyugtatólag hatni rá ez a néhány perc (Gőgös Zoltán: Nem is érdekel engem!), amire szeretném emlékeztetni, nemcsak őket, hanem az országot is (Gőgös Zoltán: Miért váltottak le, ha ilyen jó voltál?), nemcsak őket, hanem az országon túl élő magyar embereket is. Ugyanis 2004. december 5-ét követően, aki Erdélyben, Kárpátalján, Délvidéken járt, szomorúan tapasztalhatta azokat a hónapokat, sok helyen még éveket is, amikor azokat a magyarokat, akik szeretettel jártak közéjük, azokat a magyarokat, akik vissza akarták fogadni őket, őket is érthető dühvel, érthető ellenállással fogadták a szocialisták árulása miatt. Miért volt ez (Gőgös Zoltán: Mert annyi pénzt viszel…), miért kellett idáig eljutni, ez itt a nagy kérdés. És az a nagy kérdés, hogy megváltozott-e azóta a szocialisták hozzáállása.
A 2004. december 5-ei népszavazásra a szocialisták és velük karöltve a liberálisok, az SZDSZ kőkeményen kampányolt az ellen, hogy azokat a testvéreinket, akiket egy békediktátum szakított el tőlünk - akik kitartottak évtizedekig akár a Ceauşescu- vagy bármilyen más diktatúrákban, megtartották magyarságukat, megtartották nyelvüket és mindent -, őket visszafogadjuk, és egy olyan hergelést indítottak el a népszavazás kapcsán, aminek során érvénytelen lett a népszavazás. 50 millió forintot fordítottak erre. Volt olyan cinizmus is bennük, hogy egyes plakátokat egyébként, hogy olcsóbb legyen a szocialistáknak, határon túl nyomtattak ki, határon túli, azt is mondhatnám, hogy nem túl szimpatikus nyomdászokkal és emberekkel.
De hát, azt gondolom, érdemes néhány dolgot felidézni. Kinyomtattak olyan plakátot: „Ne fizessünk rá a kettős állampolgárságra!”, „Ne fizessünk havi 20 ezer forintot!”, „Ne fizessünk az állásunkkal az olcsó határon túli munkavállalók miatt!”. Gyurcsány Ferenc a következőt mondta: „A határon túliak tömeges bevándorlása összeroppanthatja az ország gazdaságát, az egészségügyet és a nyugdíjrendszert.”, Hiller István akkori szocialista elnök nemet mond, mert szerinte sokkal jobb lesz a határon túli magyaroknak a külhoni magyar útlevél és a sok milliárdos állami támogatás, mint a kettős állampolgárság (Dr. Staudt Gábor: Szégyen!), hiába kérte itt a parlamentben egyébként az összes határon túli szervezet felszólalva az Országgyűlésben azt, hogy igenis szavazza meg az ország és támogassa a kettős állampolgárságukat. (Dr. Staudt Gábor: Szégyen!) Kuncze Gábor mint nagy demokratikus politikus cinikusan a következőt mondta: az emberek keveset tudnak erről ahhoz, hogy döntsenek róla, ezért nemmel szavazva le kell mondaniuk arról, hogy ők mondják meg, hogy mi történjen. Ez a nagy liberális hozzáállás.
De ennek az időszaknak sajnos volt egy előzménye. Az előzménye nyilván a kommunizmus időszaka, nyilván a szocialisták kormányzásainak az időszaka. És sajnos 2002-ben is ezt művelték, hiszen 2002-ben ugyanígy a külhoni magyarokról szóló státustörvény ellen is ágáltak. Mit mondtak akkor: 23 millió román fogja megszállni az országot, elvéve ezzel az itt élők kenyerét, munkahelyét és mindent. De érdemes meghallgatni Tóbiás Józsefnek, az akkori Fiatal Baloldal elnökének mi volt a hozzáállása: „Fiatal romániai román munkavállalók a kis pénzű magyar diáktársainkat fogják tönkretenni a kormánynak ezzel az árulásával. Ez a szomorú helyzet tragikussá teszi a munkalehetőségeket a fiatalok számára.”
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Változott-e azóta a szocialisták hozzáállása? (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem.) Változott-e azóta a baloldal hozzáállása? (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem.) Sajnos, nem. A folytatás egyértelmű volt: 2010-ben, amikor egy felemelő pillanatot élhettünk volna meg, hogyha mindenki megszavazza a külhoni magyar állampolgársági törvényt, de Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor, Molnár Csaba szocialista képviselők nemmel szavaztak; Baracskai József, Oláh Lajos, Vitányi István szocialisták tartózkodtak… (Közbeszólások az MSZP soraiból: István? - Az más pártban van! - Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Iván!) - Vitányi Iván szocialista tartózkodott; Dorosz Dávid, Szabó Timea LMP-s képviselők tartózkodtak. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen!) Kérdés az, és itt kell a szocialistáknak is, a baloldalnak is a döntést meghoznia: az elmúlt évtizedek (Gőgös Zoltán: És te mennyi pénzt adtál, arról beszéljél!) politikáját folytatják-e, vagy azt a bocsánatkérésnek mondható kolozsvári találkozót, amit Mesterházy Attila kezdeményezett? De amennyiben önök nem határolódnak el, nem zárják ki soraik közül Szanyi Tibort, aki a következőt mondta: „Ideje lenne azt az ukrán nemzeti színekre hajazó félholdas műizét leszedni a magyar Parlament épületéről” (Dr. Staudt Gábor: Szégyen!), akkor önök továbbra is ezt a nemzetárulást, ezt a nemzetellenes politikát folytatják.
Jobbulást kívánok Gőgös elvtársnak! Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps és derültség a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me