PETNEHÁZY ATTILA,

Full text search

PETNEHÁZY ATTILA,
PETNEHÁZY ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Kapcsolódván államtitkár úrhoz, én is hiszem, hogy ez a jelenlegi napirendi pontunk nem fog olyan indulatokat kiváltani, mint a mögöttünk hagyott. Természeténél fogva ez természetesen nem is következhet be, hiszen nem is szabad ezt összehasonlítanunk, de ha megengedik, folytatván az előző gondolatokat, én inkább az érzelmek oldaláról közelítenék, mert azt hiszem, ha kimondom azt, hogy Himnusz, kimondom azt, hogy nemzeti lobogó, kimondom azt, hogy magyar címer, akkor valóban politikai hovatartozástól függetlenül mindannyiunknak egyszerre dobban meg a szíve, és ezt hiszem.
Talán egy kicsit töltekezünk is ilyenkor - ami igencsak ránk fér, azt hiszem -, és végiggondolhatjuk, hogy sajnos voltak olyan zivataros évtizedeink, amikor a magyar zászló tiltott jelképnek számított, aztán később természetesen a lobogónkat alkotó három szín helyett egy másik szín vált dominánssá, és aztán összetákoltak egy olyan magyartalan jelképekből álló címert, ami egy idegen hatalom eszmerendszerét volt hivatott szolgálni, és ennek volt a jelképe. Az elmondható azért, hogy ezen zivataros vagy zavaros időknek talán egyetlen hozadéka volt, hogy erősítette az akkor élőkben a nemzeti hovatartozásukat, és magyarságunk meghatározó jelképeit egyre erősebben tiszteltté tette.
Azt gondolom, hogy a határozati javaslat tárgyát, mind a módosított dátumot, mind annak tárgyát tekintve tulajdonképpen nehéz érvekkel megtámadni. 1848. március 16-án, akkor is, ’48-ban és most is még a forradalmi hangulat a magyar emberek lelkében ott élt, és él napjainkban is. Az ezt követő dicső hetekre és hónapokra nem kell kitérnünk különösebben, mindannyian tisztában vagyunk ennek dicsőséges mivoltával és azzal is, hogy a szabadságharc leverésének mik voltak a következményei. Én azt helyesnek tartom, hogy a legnagyobb nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódik ezáltal végül is ez a dátum, és március hónapja - legyünk kellően magasztosak - az újjászületést jelenti a magyarságnak, kapcsolódva természetesen a ’48-49-es forradalom és szabadságharcra való emlékezés miatt, és azt hiszem, hogy e határozati javaslat elfogadásával új értelemmel bővülve gazdagítaná is ezt az ünnepet.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy sokéves hiányt is lerónánk ezzel az emléknappal, mert a magyar történelemnek számos olyan napja, szakasza és időszaka van, amelyre meg kell tanítanunk emlékezni az utánunk jövő nemzedéket. Én háromgyermekes apaként azt hiszem - nem, nem is hiszem, én ezt tudom -, hogy ez ügyben állandóan és örökké, mindig, újból és újból van teendőnk, tennivalónk. Nos, ha márciusban a magyarságunkat megtestesítő két szimbólum előtt leróhatjuk tiszteletünket, azt hiszem, nem járunk el helytelenül, és emlékezhetünk mindazokra, akik ezen lobogó alatt életüket és vérüket adták hazánkért, és akik áldozatot hoztak azért, hogy végül is mi itt lehessünk, és megteremtették annak a lehetőségét, hogy magyarként magyar ügyekért járhassunk el. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me