HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER (KDNP): Néhány megjegyzést tennék, de igyekszem még ma befejezni, ha képviselőtársaim egyetértenek velem.
Elhangzott egy olyan mondat, hogy ne vásároljunk, adták a mi szánkba. Nem mondjuk azt, hogy ne vásároljunk vasárnap - ne dolgoztassunk vasárnap! A vásárlás lehetősége adott lesz, és én nem a vásárlási kultúra oldaláról, hanem a foglalkoztatás oldaláról közelítenék.
Hogy ne legyen elbocsátás: én úgy gondolom, hogy emiatt nem lesz elbocsátás, de azt is gondolom, hogy most nagyon sok elbocsátás van - nem gondolom, látom -, és emiatt nem sokat aggódnak.
Előreveszem Lukács képviselő úrnak a mondandómat, mert látom, a távozás mezejére lépett, hátha még a kimenetele előtt meghallja. (Lukács Zoltán: Megvárom a választ.) Ezt bölcsen teszi. Köszönöm szépen, hogy a KDNP eredeti javaslatával egyetért, amely úgy szólt, hogy ne csak a kereskedelemben dolgozók vasárnapi munkavégzését korlátozzuk. Ezt négy évvel ezelőtt nyújtottuk be. Ez a szándék nem veszett el részünkről, mert valóban minden munkavállalóra érvényes kell hogy legyen.
És ha már a képviselő úrnál tartok: a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetére hivatkozott, és elmondta, hogy milyen érveik vannak. Itt némi hitelességi problémát érzek, ugyanis pont ez a szakszervezet volt az, amelyiknek a vezetője velem négy évvel ezelőtt kiállt egy közös sajtótájékoztatóra az egyik nagy bevásárlóközpont előtt, és ő volt az, aki három héttel ezelőtt ugyancsak velem állt ki és érvelt nagyon keményen a szabad vasárnap mellett. Olyan dolgokat mondott, hogy forgalomcsökkenés és elbocsátás nem lesz. Azt is mondta, hogy a nagyoknak biztosít előnyt a vasárnapi nyitva tartás. Azt is mondta, hogy munkaerőhiány van, éppen ezért nem lesz elbocsátás. A bérpótlékot alig fizetik ki, s a többi. Melyik véleménye igaz ennek a szakszervezetnek, amiket ön idézett, mert valóban megfordította a köpönyegét, vagy az, amit nekem mondott, az én érveim mellett? Tehát ez a hitelességi probléma fennáll.
Nem szeretném tovább feltartani, legfeljebb még egy megjegyzés. A minimálbér adómentessége a családok esetében ma is megvan, hiszen az adókedvezmény a bruttót gyakorlatilag nettóvá teszi. És mivel itt családokról beszélünk, azt hiszem, hogy ez ebben az esetben így érvényes.
Hadd szóljak néhány LMP-s javaslatról, illetve kifogásról. Egyeztetés nagyon sok volt. Nemhogy nem volt, én magam a VOSZ-szal, a szakszervezetekkel, a munkaadók különböző szervezeteivel is egyeztettem, de mérések és hatástanulmányok is voltak, s nemcsak az a 87 százalékos támogatottság, hanem a kormány mérése, a szakszervezetek saját felmérései, még a Nagycsaládosok Egyesülete is végzett ilyesmit. Egy kicsit furcsának találom azt, hogy a bolti alkalmazottak lehetőségeit adjuk meg. Minket vádolnak a CBA támogatásával. Nos, ez nyitná meg az utat, hiszen most a CBA üzleteinek 95 százaléka zárva lesz, és ők ezt büszkén vállalják, szinte önként, de ha ezt a lehetőséget megadjuk, akkor nyitva lesznek a CBA-boltok. Tehát nem mi állunk emellett.
Ha megengedik, akkor még egy-két gondolat - de már csak egyet. A kisboltok, tehát a családi vállalkozások. Nem az esélyüket növeljük, hanem az esélyhátrányukat csökkentjük, hiszen itt arról van szó, hogy elszívják előlük a levegőt a multinacionális cégek. Mindig arra hivatkozunk, hogy ha végigmegyünk a Rákóczi úton, a Thököly úton, azokon a helyeken, ahol rengeteg kisüzlet volt, most egy csomót zárva találunk. Talán némi esélyt adunk a családi vállalkozásoknak.
Azt hiszem, itt kell abbahagynom, mert holnap lesz. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me