DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! A „Fokozatváltás a felsőoktatásban” című, irányelveket tartalmazó dokumentumban a finanszírozásról szóló részben a következőt olvashatjuk: „A közvetlen állami támogatás jelentős mértékben nem növelhető.” Ez egy nagyon súlyos kijelentés, miniszterelnök úr, és különösen annak fényében súlyos, hogy ez egy több évtizedre, egészen pontosan 15 évre meghatározza a magyar felsőoktatás jövőjét. 2010-ben, amikor átvették a kormányzást, a felsőoktatásra a költségvetésben fordított összeg 180 milliárd forint volt megközelítőleg, a 2015-ös évben a tervezett költségvetés szerint 143 milliárd forint lesz. Tehát egy közel 40 milliárd forintos csökkenésen ment keresztül.
Ezzel kapcsolatban azt a kérdést is fel kell tegyem, hogy az EU 2020-stratégiában a kormányzat, Magyarország azt vállalta, hogy az adott korosztály 40 százalékát fogja a felsőfokú diploma szerzéséhez hozzásegíteni. Ezt az akkori miniszteri meghallgatáson az erőforrás-miniszter megerősítette. Palkovics államtitkár úr egy interjújában 33-35 százalékról beszélt.
Ezzel összefügg az a kérdés, amit a közoktatás, egész pontosan: a középfokú oktatás átalakításával kapcsolatban a különböző államtitkárok nyilatkoztak. A gimnáziumi férőhelyek radikális csökkentésére Czomba Sándor államtitkár úr által jelzett arányban, 40 százalékos arányban kerülne sor a tervek szerint. 2013-14-ben az első évfolyamosok között a gimnáziumot megkezdők aránya 37 százalékos volt. Tehát a felsőfokú oktatásban kijelölt cél és a középfokú oktatásban előterjesztett várható módosulás nem áll összefüggésben egymással.
Ezért arra kérném első körben a miniszterelnök urat, hogy tegye tisztába a céljaikat, és magyarázza, hogy miért nem tudnak több állami forrást a felsőoktatásra fordítani. Várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me