SZELÉNYI ZSUZSANNA,

Full text search

SZELÉNYI ZSUZSANNA,
SZELÉNYI ZSUZSANNA, a Költségvetési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. A független képviselők közül a Szabó Szabolccsal közösen beadott indítványainkkal kapcsolatosan fogom most elmondani a kisebbségben maradt véleményemet.
Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő tervezetből, a költségvetésből, amelyről az elmúlt hetekben tárgyaltunk, kiderül, mi fontos Orbán Viktor pártjának, és mi nem. Kiderül, hogy a Fidesz továbbra is hűbérállamot épít Magyarországból, amely polgárok helyett alattvalóknak tekinti az embereket. A változások legnagyobb vesztesei, mint mindig, a fiatalok. Önök a bankok elszámoltatásáról, a családokról, a jólét növekedéséről beszélnek, miközben a 2015-ös költségvetés nem más, mint egy szorongató öv a kormány kezében. 2015 az újabb adóemelések éve lesz, 13 adó emelkedik Magyarországon a jövő évben.
Önök bármit is mondanak, a helyzet az, hogy jövőre az emberek egészségére, a családokra, a szociális támogatásokra és a munkanélküli-ellátásokra sokkal kevesebb pénz jut. És valahol az EMMI milliárdjai mögött elbújva ott lapul az oktatás megkurtítása is. A kormány azt tervezi, hogy megvágja a gimnáziumokat, és helyettük szakmunkásokat képez. Az önök kiegészítési, költségvetést megalapozó salátái módosítói nyomán világosan kiderül, hogy ennek a javaslatnak az egyik leglényegesebb eleme a láthatatlanság, az átláthatatlanság. Egyfelől azért, mert kiderül, nincs minden beleírva a javaslatba. Mindenféle toldozásból-foldozásból derül ki a valóság.
Másfelől, mert az iskolarendszer átalakítása egy gigantikus kísérletezés, a Fidesz világképének teljes megtestesülése. A Fidesz valódi víziója az országról és a magyar családokról. A gimnáziumi rendszer leépítése több mint bűn. Azok a gyerekek, akik ma az alapkészségeket nem sajátítják el, egész életükben a munkanélküliség rémével néznek majd szembe. Aki Magyarországon érettségizik, egyetemre megy, sokkal jobb eséllyel kap munkát, többet keres, és esélye van a továbblépésre. A Fidesz már 2010 óta üldözi azokat, akik tanulással próbálnak kitörni nehéz élethelyzetükből. Már a tankötelezettség leszállítása, az iskolák központosítása és a masszív tandíjak bevezetése is erről szólt. 2010-ben a GDP 11,6 százalékát költöttük oktatásra, jövőre ez az arány már csak 9,7 százalék lesz.
Az a rendszer, amely nem támogatja, hogy minden gyermek minél tovább jusson el az iskolarendszerben, valójában a szegényebb és a vidéki családok jövőjét lehetetleníti el. Az önök rendszerében minden gyerek csak addig juthat, amíg a családja pénztárcája engedi. Kitörésre, tudás megszerzése híján, nincs semmi esély. Ez itt az önök valódi családmodellje: lebutított iskolarendszer, a kitörési lehetőségek akadályozása, csökkenő családi pótlék és gyerekek utáni juttatások, romló egészségügy és közmunkára kényszerített szülők. Miközben Magyarországon 4 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, és a középosztály tartós lecsúszásban van, önök a luxushobbijaikra herdálják el az emberek pénzét.
A szorongató 2015-ös büdzsé átláthatatlan és hiteltelen. Átláthatatlan, mert sok milliárd forintról ki sem derül, hogy honnan akarja beszedni a kormány, vagy pontosan mire költi. Még a kormányellenességgel nem vádolható ÁSZ is talált 200 milliárd forintnyi megalapozatlan intézkedést a költségvetésben. És van itt 19 milliárdnyi áfabevétel, ami az egyik napról a másikra keletkezett. Az önök költségvetési terve hiteltelen is. Amíg a kormány nem tisztázza magát az elmúlt hetek korrupciós ügyei alól, addig ennek a kormánynak minden adó- és költségvetési ügyben hozott döntése illegitim.
Szabó Szabolcs képviselőtársam kisebbségi véleményében összefoglalta azokat a módosítási javaslatokat, amelyeket ketten nyújtottunk be a költségvetés törvényjavaslatához.
(18.10)
Javasoltuk, hogy a szakmailag megalapozatlan, hazánkat évtizedes orosz adósrabszolgaságba taszító paksi beruházás majd’ 30 milliárdját és a silány pártpropagandát végző, úgynevezett közszolgálati médiaszolgáltatásokra szánt 70 milliárdot költsük a felsőoktatásra. A fideszes többség által leszavazott javaslattal elérhetővé vált volna, hogy a súlyosan forráshiányos egyetemeken oktatók munkájukhoz méltó javadalmazásban részesüljenek, és a magyar felsőoktatás ismét az európai élvonalba kerüljön.
Javasoltuk azt is, hogy újabb gigantikus stadionprogram helyett jusson 40 milliárddal több a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak annak érdekében, hogy legyen pénz valóban a pedagógusok béremelésére.
Javasoltuk, hogy a kormány által bőségesen kistafírozott álcivileknek a Nemzeti Együttműködési Alap 2 milliárdja helyett jusson forrás a pedagógiai szakszolgálatoknak. A kormány az elmúlt években látványosan verte szét a magyar közoktatást; a rendszerben részt vevők minden tiltakozása ellenére gyökeresen átalakította és múlt századi körülmények közé taszította. A rombolás egyik kevésbé látványos eleme volt a pedagógiai szakszolgálatok tönkretétele, a különleges bánásmódot igénylő gyerekek, támogatásra szolgáló intézmények forrásainak lecsökkentése. A javaslatunk célja ennek a korrigálása volt. Mint cseppben a tenger, a leszavazott módosító indítványainkban látszik a hihetetlen különbség az Együtt és a Fidesz Magyarországról alkotott víziói között.
A Fidesz egy elmaradott, Oroszországhoz és a Kelethez dörgölődő hűbérállamot épít, 4 millió szegény és pár száz közpénzből meggazdagodott fideszes országát. Nemhogy nem segíti és nem támogatja az egyéni erőfeszítéseket, de tolvajként vágja zsebre az emberek kemény munkával megkeresett adóforintjait. A mi fejünkben ezzel szemben egy modern európai tudásgazdaság képe él, amit jól képzett, tudatos és aktív polgárok munkája és erőfeszítése emel fel újra Európa élvonalába, ahol a gyerekek sorsa nem azon múlik, hogy mennyi pénze van a családjuknak, ahol nem a politikai kapcsolatok, hanem a tudás és a szorgalom dönti el, hogy ki hogyan boldogul.
A 2015-ös költségvetés valóban a kormány politikájának méltó tükre. Ebben a javaslatban sem a számok, sem a szándékok nem stimmelnek. Ez a költségvetés nem az, aminek önök mondják. Ez egy súlyosan lecsúszó és szétszakított ország költségvetése, egy korrupt kormány zavaros terve a jövő pénzügyeiről.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me