TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. (Zaj, közbeszólások az ellenzéki padsorokban. - Az elnök csenget.)
Tisztelt Országgyűlés! Hallgatva az ellenzéket, tehát: adóemelés, elszegényedés, sorvadás, megszorítás. Majd megtudtuk, hogy éjfél után beérkezett módosító, nem kell táncegyüttesnek pénzt adni, és hogy Ecclestone egy csavargó. (Apáti István közbeszól.) Körülbelül ezt tudtuk meg az ellenzéktől. Szerintem az adóemelést az ellenzék összekeveri a többlet-adóbevétellel. A kettő nem ugyanaz, azért, mert egy tételen több adóbevétel van tervezve, mint az elmúlt évben, még nem azt jelenti, hogy adóemelés lesz. (Apáti István többször közbeszól.)
Viszont nem szóltak arról a képviselők, az ellenzék, hogy nem emelkedik a személyi jövedelemadó, nem emelkedik a forgalmi adó; hogy nem emelkednek az energiadíjak, tehát a rezsicsökkentésben elért eredmények megmaradnak, ami ugyanúgy a magyar emberek, családok zsebében fog maradni.
(19.00)
Arról sem szóltak, hogy megszűnnek a devizahitelek és forintosításra kerülnek, és csökkennek majd a törlesztőrészletek, és ezáltal magasabb lesz a vásárlóérték. De arról sem, hogy a pedagógusok és a rendvédelmi dolgozók egyébként jövedelememelésben részesülnek, vagy a Fidesz ugyanúgy tartja a szavát, és a nyugdíjak reálértékét meg fogja tudni őrizni. De arról sem esett szó, hogy 2,5 százalékkal fog növekedni a GDP, és 2500 milliárd forintos beruházást fogunk tudni elérni, megvalósítani a következő évben európai uniós támogatásokkal. De arról sem beszéltek, hogy tovább csökken az államadósság, vagy arról sem beszéltek, hogy túlzottdeficit-eljárást kell majd Magyarország ellen indítani ezen költségvetés alapján, amit kimondottan dicséretnek veszek, hiszen ezzel azt mondták, hogy ez a költségvetés teljesíthető, és hogy a hiánycélt egyébként elfogadják. De arról sem beszéltek, hogy Magyarországon több lesz az állam által biztosított munkalehetőség, azaz a közfoglalkoztatottak száma, még ha az ellenzék ezt nem is ismeri el, úgy gondolom, hogy nagyon komoly eredmény, hogy további tízezreknek tudunk munkalehetőséget biztosít.
Úgy gondolom, hogy a költségvetési vita véget ér lényegében a mai nappal a felszólalásommal, és egy költségvetést az minősít először is, hogy el van-e fogadva, én nagyon bízom benne, hogy holnap és a jövő héten megkapja a többséget és a parlament elfogadja, és utána nem fog róla szó esni, mert a költségvetésbe beírt számok és azok a célok meg fognak valósulni, és ezáltal a költségvetés mint téma, mint napirend le fog kerülni a parlament napirendjéről, hacsak nem lesz igaza az ellenzéknek, hogy nem teljesíthető a bevétel s a többi. De ahogy mondják, a puding próbája az evés, a költségvetésnek pedig az eltelt idő; teljesül a bevétel, ezáltal a kiadások is, vagy nem teljesülnek.
Még egyszer szeretném megköszönni mindenkinek a részvételt, a munkát, a lelkiismeretes hozzáállást, hangsúlyozom még egyszer, az ellenzék részéről is, mert a jobbító szándék a módosító javaslatokban természetesen megjelenik. Ez mindig is ellenzéki műfaj volt, én is voltam nyolc évig ellenzéki képviselő, ilyen és ehhez hasonló módosítójavaslat-ötletem nagyon sok volt.
Egy a lényeg: holnap és a jövő héten a költségvetést, a 2015. évit meg kell szavazni, és akkor az idő szépen halad előre, és teljesülni fog a költségvetés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me