MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A választási ígéretek szavatossága önöknél rendre lejár a választások napján. Mindeközben naponta halljuk, hogy éppen melyik fideszes vezető vett százmilliókért budai villákat, vagy éppen hogyan titkolja el a, ki tudja, honnan szerzett vagyonát azáltal, hogy valamelyik rokonára írja. Úgy tűnik tehát, hogy önöknél a karácsonnyal nem lesz gond. Gazdagon terítve lesz idén is a Nordmann fenyő alja.
Ha a történetet eddig mesélném, érezhetnénk magunkat egy bájos kis karácsonyi mesében is, de a Jobbik éppen azért van itt a parlamentben, hogy szembesítse önöket azokkal a valós tényekkel, amelyeket itt hajlamosak elfelejteni. Hiszen a nagyon is idilli hatalmi állapotban önök mindezt elfelejtették. Az elmúlt 25 év siralmas politikai vezetése pedig azt okozta, hogy nem minden magyar családnak lesz ilyen felhőtlen a karácsonya.
Kezdeném a magyar vidékkel, amelynek talán a legnagyobb a csalódottsága. A szocialisták nyílt vidékromboló politikája után mindenki azt hitte, abban reménykedett, hogy a kormánypártok valami újat, valami komolyabb változást hoznak vidéken. Éppen ezért szavaztak önökre pontosan ezekben a régiókban nagyobb arányban. Sokan várták önöktől, hogy megáll a vidék elnéptelenedése, megtartó ereje újra növekedni fog, újra lesz becsülete a munkának, és talán elindul egy olyan Magyarország irányába, ahol a vidéken születés nem azt jelenti, hogy valaki automatikusan hátránnyal indul.
Sokan hittek ebben. Sőt, megmondom őszintén, hogy amikor az Ángyán József, az önök korábbi államtitkára által kidolgozott nemzeti vidékstratégiát elolvastam, egy pillanatra még én is elhittem, hogy komolyan gondolják. Azóta persze eltelt öt év, a stratégiából egy mondat sem valósult meg, alkotóit kirakták a döntéshozói helyzetből, az állami földek és támogatások milliárdjai pedig az önök szűk érdekköréhez kerültek. Ezért mi pénteken benyújtottuk, egyetlen betű módosítása nélkül, a nemzeti vidékstratégiát. A Jobbik és a magyar vidék ezt kéri karácsonyra, hogy ezt a stratégiát ne csak elfogadják, hanem valósítsák is meg.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj brutális növelésével nem fogják elérni azt a célt, amit egyébként itt folyamatosan hangoztatnak. Óvatos szakértői becslések szerint évente a multik ezermilliárdos nagyságrendben szivattyúzzák ki a profitot az országból, adómentesen. Egy átlagembert néhány ezer forintért meghurcolnak, ezek a cégbirodalmak pedig sok-sok tízmilliárddal lépnek le évtizedek óta. Ezekből, tehát az ezermilliárdos nagyságrendből kellene lefaragni valamit és itthon tartani, nem pedig az élelmiszer-kereskedelem csalásait tovább fedezni. Hiszen ezekből a tételekből jelentősen lehetne fordítani akár például, majd később említeni fogom, az élelmiszeráfa csökkentésére.
Ahelyett tehát, hogy ezt a brutális összeget megfognák, olyan intézkedésekkel állnak elő, amelyek továbbdrágítják az élelmiszereket. Kiemelném a CBA helyzetét, amit ugye, egyfajta kedvezményezett státusba emelnek, pedig a CBA sem jeleskedik abban, hogy a munkavállalóival vagy éppen a beszállítóival tisztességesebben bánna, mint akármelyik versenytársa. Azt követeljük ezen a területen, hogy tudjon végre a kis- és közepes termelő is ésszerű feltételekkel a boltok polcaira kerülni, ne a polcpénz és ne a mutyi döntsön arról, hogy mely család maradhat talpon és melyik nem. A Jobbik és a termelők tehát ezt kérik önöktől karácsonyra.
De kérünk olyat is, ami minden magyar ember számára azonnal érezhető, érdemi változást hozhat. Fogadják meg végre a Jobbik azon javaslatát, hogy legalább az alapvető élelmiszerek területén vágják vissza Európa legmagasabb áfáját! Legalább ebben a szegmensben merjenek emberek érdekében lépni, és csökkentsék 5 százalékra ezt az áfát! Megfelelő jogi környezet kialakításával garantálható, hogy az áfacsökkentés ne a kereskedelmi láncok profitját növelje. A gazdaság kifehérítésével pedig jól járnának a becsületes termelők, és lássuk be, az államnak is több bevétele lenne. Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével minden magyar ember úgy érezhetné, hogy kapott a kormánytól egy karácsonyi csomagot.
Higgyék el, nem csodát várnak önöktől az emberek, csak ami hitük szerint elvárható: megfizethető árú és minőségű hazai élelmiszert a családoknak. Ezt követeli velünk minden magyar család, ezt követeljük önöktől. Kérem, hogy azonnali, hathatós lépésekkel érjék el ezt. Legalább ezt a három kis csomagot tudják letenni a családok asztalára! Van még néhány hét erre a megvalósításra. A Jobbik ezt kéri karácsonyra.
Köszönjük szépen. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me