HADHÁZY SÁNDOR,

Full text search

HADHÁZY SÁNDOR,
HADHÁZY SÁNDOR, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ezúton tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság 2014. december 4-én megtárgyalta a T/2077. számon benyújtott, a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény, valamint egyes törvényeknek a nemzetbiztonsági ellenőrzéssel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 26 igen és 4 tartózkodás mellett, tehát ellenszavazat nélkül összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat a Nemzetbiztonsági bizottság 11 pontos módosító javaslatát tartalmazza. A Törvényalkotási bizottság előtt a képviselők beszámoltak arról, hogy a módosító javaslat benyújtása előtt ötpárti egyeztetések zajlottak, amelynek eredményeképpen valamennyi frakció előremutatónak értékelte a most beterjesztett indítványt.
Az előző ciklusban elfogadott „egyes törvényeknek a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályainak megállapítása érdekében szükséges módosításáról” című törvény ugyan számos szükséges, időszerű módosítást és újítást tartalmazott, de az Alkotmánybíróság a törvényben foglalt nemzetbiztonsági ellenőrzés új rendszerének két elemét, a folyamatos nemzetbiztonsági ellenőrzést és a külső, azaz a kormánytól független jogorvoslati lehetőség hiányát Alaptörvénybe ütközőnek ítélte, és ezeket a fő passzusokat megsemmisítette.
(Az elnöki széket dr. Hiller István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A kialakult inkoherens helyzet megszüntetése érdekében nyújtotta be a Belügyminisztérium az új átfogó módosítást. A benyújtott javaslat finomítására - ahogyan említettem - ötpárti egyeztetés után a Nemzetbiztonsági bizottság tett javaslatot, amit a Törvényalkotási bizottság támogatott.
Az alkotmánybírósági határozat fényében engedjék meg képviselőtársaim, hogy felhívjam a figyelmet a módosító javaslatnak arra a részére, amely a bírói utat nyitja meg a már jogviszonyban álló személyek nemzetbiztonsági ellenőrzése esetében. A módosító javaslat megteremti annak lehetőségét, hogy azok a személyek, akiknek jogviszonyát nemzetbiztonsági kockázatot megállapító biztonsági szakvélemény alapján szüntetik meg, kezdeményezhessék a Nemzetbiztonsági bizottság panaszt elutasító döntésének bírósági felülvizsgálatát. A módosító javaslat szerint a bíróság köteles megvizsgálni a biztonsági szakvélemény kiadásának alapjául szolgáló eljárás kereteit.
A módosítások másik fontos eleme a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz mint szolgáltató szervezethez kötődik. A szakszolgálat alapfeladata a titkos információgyűjtésre, illetve a titkos adatszerzésre feljogosított szervek tevékenységéhez történő szolgáltatásnyújtás. A módosítással e tevékenység részeként biztosíthatná a megrendelők számára annak lehetőségét, hogy ilyen igényük esetén csupán az adatkezelő szerv megjelölésével, személyes adat átadása nélkül, gyorsabbá és pontosabbá váljon az adatkérési, adatelérési mechanizmusuk. Úgy gondolom, hogy ez utóbbi adatvédelmi korláttal, illetve a korábban ismertetett jogorvoslathoz való jog rögzítésével egy olyan törvényjavaslatot fogadhat el a Ház, amely kiállja az alkotmányosság követelményét, ugyanakkor továbbra is szavatolja hazánk biztonságát. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me