DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Nagyon szép szónoklat lenne ez az MSZP részéről, ha nem lett volna már az MSZP kormányon, és nem tudnánk, hogy mit csinál valójában akkor, amikor ilyenekről beszél. Hasonló terveik voltak a szocialistáknak, sohasem sikerült megvalósítani. A demokráciáról és a választási rendszerről elég érdekes az MSZP-s felfogás, hiszen akkor, amikor három választást tartunk az egész országban, országgyűlésit, európai parlamentit vagy önkormányzatit, akkor folyamatosan azt mondják, hogy ez egy nem szabályszerű választás olyan szempontból, hogy a választási szabályok nem elfogadhatóak a Szocialista Párt számára. De amikor Újpesten ugyanezen szabályok alapján a szocialisták nyernek, vagy pontosabban megőriznek egy mandátumot, akkor rögtön ezek a szabályok teljesen európaiak és demokratává válnak. Ebből látszódik, hogy a szocialistáknak csak az a választási szabály nem tetszik, amikor a nép őket nem választja, de ez nem a szabályokon múlik, tisztelt képviselő úr, hanem a hitelességen.
Ami pedig a milliárdosokat illeti, mondjon egy olyan szocialista miniszterelnököt, aki a rendszerváltás óta miniszterelnöke volt Magyarországnak, ma is köztünk él, és nem milliárdos. Mondjon egyet! Nem tud mondani. Önök, akik itt a parlamentben a kisemberek nevében szólalnak fel, csak és kizárólag milliárdosokat juttattak Magyarország miniszterelnöki székébe. Ráadásul ugye, a rendszerváltás kicsit zavaros időszakában lettek milliárdosok. (Mesterházy Attila: Orbán!) Nyilván azok az ügyek már réges-rég jogilag a feledés és az elévülés homályába vesznek, de ettől függetlenül azért sokak érdeklődését kiváltaná, hogy azok az úriemberek, akiket a Magyar Szocialista Párt most itt, a hétköznapi bérből és fizetésből emberekre hivatkozva miniszterelnöki székbe juttatott, milliárdos vagyonukat vajon hogyan szedték össze (Mesterházy Attila: Orbán Viktor hogyan?), és vajon hogyan és miként éltek a rendszerváltás előtt és után.
Ha a politikusok és a büntető törvénykönyv viszonyát vizsgáljuk, tisztelt képviselő úr, ha valaki elolvassa a híreket, ha valaki megnézi a híradókat, milyen párt jelenlegi vagy volt politikusait látja a vádlottak padján? (Dr. Tóth Bertalan: Felmentés.) Nézze végig, tisztelt képviselő úr, akár bármelyik híradót! Melyik párt politikusai ülnek a bíróságon a vádlottak padján? (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Zuschlag János, Simon Gábor, Hagyó Miklós, Hunvald György - ők fordultak meg a bíróságon. A Fidesz-KDNP esetében, bár ötödik éve kormányoz a Fidesz-KDNP, szerencsére egyetlenegy ilyen ügy sem derülhetett ki, mert nem valósult meg. Ha megnézi, már öt éve nem önök kormányoznak, de még mindig az önök korrupciós ügyei futnak a bíróságokon. Ezen el kéne gondolkodni, mielőtt mást hamisan vádolnak bűncselekménnyel, hogy a saját politikusaik ülnek a vádlottak padján.
Itt, a parlamenti patkóban persze könnyű a másik oldalt korrupcióval vádolni, nyilvánvalóan sok ellenzék megteszi ezt sok országban. Talán nincs is olyan ellenzéki párt, amely a kormánypártokra ne mondaná, hogy korrupt. De ha valaki megnézi ezeknek a feltételezett bűncselekményeknek a valós tartalmát, valahogy eddig, bár már öt éve nem önök kormányoznak, de még mindig az önök korrupciós ügyeiről szólnak a bírósági tudósítások.
(9.10)
Ami a szociális támogatások világát illeti, amit a képviselő úr itt elmondott az elmúlt percekben, az ismételten egy ellenzéki hoaxgyűjtemény olyan szempontból, hogy önök generálnak híreket, amelyeknek valóságalapja nincsen, a költségvetésből ki nem olvashatók, és utána önök úgy próbálják feltüntetni magukat, mint akik felszólalnak ezzel kapcsolatban, megvédik ezeket a kérdéseket.
Tisztelt Képviselő Úr! Nem tudom, hogyan tudja garantálni a gimnáziumi férőhelyeket abban a költségvetésben, amelyben erre vonatkozóan semmifajta sor nincsen; természetesen a jövő évi költségvetés ugyanúgy tartalmazza a középfokú iskolák támogatását. Ön is nagyon jól tudja, hogy bővülő sorral tartalmazza, hiszen a 2014-es 196 milliárd forint helyett a jövő évre 209 milliárd forint, tehát 13 milliárd forinttal több szerepel a középiskolások támogatására. Erre a korosztályra a következő évben többet fog költeni a magyar kormány, többet fogunk költeni mindnyájan, mint amennyit ebben az évben költöttünk.
Amikor a szociális támogatásokról beszél, tisztelt képviselő úr… - és most már nyilvánvaló mindenki számára a beterjesztett és hamarosan elfogadandó törvényjavaslatunkból, hogy a Fidesz-KDNP a jövedelempótló, állam által garantált, automatikus támogatásokat a járási kormányhivatalokon keresztül biztosítja, míg a kiadási költségekben segítő, helyi méltánylást igénylő, a helyi személyes viszonyok ismeretén alapuló méltányossági kérelmeket pedig az önkormányzatok fogják osztani. Minderre az önkormányzatoknak forrása van, hiszen egyrészt míg a feladatai közül több mint hetvenet a járási kormányhivatalok átvettek, addig az önkormányzati alkalmazottak létszáma bővült, tehát nyilvánvalóan ebből is van forrása az önkormányzatnak, az adókivetési szabadságából is van az önkormányzatoknak erre fedezete.
Látom, a képviselő urat a válaszom nem érdeki, mert jól eldiskurál a képviselőtársaival. Így könnyebb lesz legközelebb is meggyőződéssel felszólalnia, ha nem hallgatja meg a válaszunkat, mert akkor nem tudja, hogy mik a valóságok, mik a számok. (Dr. Tóth Bertalan: Többfelé tudok figyelni!) És így sokkal inkább… - ha osztott figyelme van, akkor ahhoz gratulálok persze önnek. (Lukács Zoltán: Van, aki képes rá! - Az elnök csenget.) Tehát másrészről pedig ebből is fedezete van az önkormányzatoknak. (Lukács Zoltán: El kell sajátítani!)
Úgyhogy, tisztelt képviselő úr, amiket ön mond (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét. - Lukács Zoltán: Ilyen válaszra minek figyeljünk oda?), azok valótlan állítások voltak a költségvetésből egytől egyig. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Lukács Zoltán: Legjobb lesz, ha elmentek drogtesztre! Furcsán beszéltek.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me