TUZSON BENCE

Full text search

TUZSON BENCE
TUZSON BENCE (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Szép adatok, jó számok láttak napvilágot az utóbbi időszakban. Ezek az adatok az ország teljesítményét dicsérik. 3,2 százalékos növekedés lesz ebben az évben várhatóan, és ha hozzávesszük az előző évi adatot, az 1,8 százalékos növekedést, valamint a várható óvatos becslést, egy 2,5 százalék körüli gazdasági növekedést, akkor ebben a három évben a következő évvel együtt már 7,5 százalék lesz az a gazdasági növekedés, amit együttesen láthatunk.
Igen, ezek fontos számok, és fontos, ami ezek mögött a számok mögött van. Az a fejlődés, ami elsősorban a termelőipar fejlődésének köszönhető, az egy jó út; jó úton indult el 2010-ben a magyar kormány, és jó út volt az, hogy befektettünk, csábítottuk ide azokat a vállalkozásokat, akik termelni - igen, termelni -, nemcsak pénzt kivinni, hanem termelni akarnak Magyarországon, értéket előállítani.
Akkor juthatunk egyről kettőre, ha ezek a vállalkozások Magyarországon értéket állítanak elő, mert ez nemcsak munkahelyeket teremt, munkahelyeket egyik oldalról, de nemcsak munkahelyeket teremt, hanem a másik oldalon növeli a gazdaság teljesítményét, növeli a gazdaság exportját, így összességében hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez.
Természetesen ilyenkor meg kell említenünk az autóipart, hiszen autóipar, a gépjárműipar az, aminek a teljesítménye igen fontos, és nagyban hozzájárul a gazdaság teljesítményéhez. Ma már 700 olyan vállalkozás van Magyarországon, ami ebben a szektorban működik, és 125 ezer embernek ad munkát ez a terület. Ez egy jó irány, és ebbe az irányba kell továbbmenni. Ha a járműiparról beszélünk, akkor meg kell emlékeznünk nemcsak a gépjárműiparról, hanem más ágazatokról is.
Vannak olyan innovációk Magyarországon, magyar vállalkozások részéről, amiket érdemes felkarolni. Érdemes felkarolni azokat a kezdeményezéseket, amelyek akár a buszgyártás, az egyébként nagy hagyományú magyar buszgyártás újraélesztésében vannak, és érdemes felkarolni azokat a kezdeményezéseket is, amelyek a vasútipar és az ottani vonat-, vasútgyártásban, a kötött pályás járművek gyártásában vetődik föl.
Igen, ezen a területen is komoly előrelépések vannak, hiszen pont az én választókerületemben, Dunakeszin vásárolt meg az állam egy üzemet, a MÁV Bombardier üzemet. Ez az üzem ma már mint járműjavító szerepel, de én magam mint országgyűlési képviselő is javasolni szeretném, hogy itt járműgyártásra utaljon majd a név, és keressünk egy olyan nevet hozzá, ami méltó a vasúti járműgyártáshoz – mondjuk, a Kandó nevet -, amellyel ez gyár mint a vasúti járműgyártásnak - mint a kötött pályás járművek gyártásának - a fellegvárává válhat Magyarországon.
Ebbe az irányba kell elindulni, és meg kell jegyezni azt, hogy nagyon sok pénz - nagyon sok pénz, 3400 milliárd forint - volt, ami az utóbbi időszakban Magyarországra áramlott. Ekkora volt az az összeg, ami a legutóbbi háromnegyed évben Magyarországra bejött; és ez egy nagyon beszédes szám, mert ez több, mint a Magyarországon a jövő évben várható áfabevétel.
És ha az áfáról beszélünk, akkor meg kell említenünk egy nagyon fontos dolgot is, azt, hogy vannak bizony akadályok. Vannak olyan akadályok, amelyek akadályozzák a teljesítményünket, és ezek általában a múltban keresendők: bizony, csontvázak esnek ki a szekrényből. Most, az utóbbi időszakban megint egy ilyen csontvázzal találkozhattunk, amikor egy határon átnyúló, nagymértékű áfacsalásra derült fény; egy olyan áfacsalásra, ami minden idők legkorruptabb kormányzati időszakára, a Gyurcsány-Bajnai-kormány időszakára utal vissza. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Úgy van! - Moraj az MSZP padsoraiban.) Ebben az időszakban 18-20 milliárd forint volt az az áfacsalás, amit egy sorozattal - egy sorozattal! - elvittek az államkasszából (Gőgös Zoltán: Szánalmas! Szánalmas!), és ezt a pénzt valamilyen formában vissza kell szerezni. (Gőgös Zoltán: Szerezd!)
Egy szlovákiai vállalkozó vallomása igen beszédes. Ez a szlovákiai vállalkozó, aki egyébként részt vett ebben az áfacsalásban, mind a naplójában, mind pedig a vallomásában arra utalt, hogy (Gőgös Zoltán: Ez tök hiteles, ugye?) ezekből a pénzekből bizony juthatott az MSZP pártkasszájába is. (Felzúdulás, hangok a kormánypárti padsorokban: Húú! - Nagy zaj. - Az elnök csenget.) Juthatott oda is, sőt ez a folyamat mérnöki pontossággal volt megtervezve. Egy mérnöki pontossággal megtervezett folyamat volt (Folyamatos nagy zaj és közbeszólások az MSZP padsoraiban: Mi van Vida Ildikóval? - Lukács Zoltán: Huhogjatok még egy kicsit! Huhogjatok, olyan jól áll! - Az elnök csenget.), aminek a tervezési helye ma is kétséges (Dr. Bárándy Gergely közbeszól. - Az elnök csenget.), és utalt rá, hogy ezt esetleg valamelyik pártiroda sötét kis zugában tervezték meg az egész áfacsalási folyamatot. (Harangozó Gábor István: A Lendvay utcában, nem?!)
Egy ilyen folyamatról beszélünk, és egy ilyen folyamat részesei voltak a szocialisták az utóbbi időszakban. (Lukács Zoltán: Bence, te nagyon kemény vagy! - Nagy zaj, közbeszólások az MSZP padsoraiban.)
(9.50)
Kérem önöket, szocialista képviselőtársaim (Folyamatos nagy zaj. - Az elnök csenget.), nyúljanak a zsebükbe (Közbekiáltások az MSZP soraiból, köztük Lukács Zoltán: Ne mutogass! - Az elnök csenget.), nyúljanak a zsebükbe azok, akiket illet, és fizessék vissza ezt a 20 milliárd forintot az államkasszába... (Zaj, közbekiáltások. - Lukács Zoltán az elnök felé: Vezessük az ülést!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me