DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban, a Klebelsberg képzési ösztöndíj egy nagyon fontos problémát igyekszik orvosolni. Közkeletűek voltak korábban azok a városi legendák, hogy milyen kevesen jelentkeznek fizikatanárnak, más természettudományos tanárnak már a felvételi jelentkezés során az egyetemre, és ha nem lesznek ilyen tanárok, akkor mekkora problémát jelent majd a későbbiekben a köznevelés rendszerében, hogy nem lesznek olyan pedagógusok, akik ezeket a területeket ellátják.
Így nem pusztán arra kellett törekednünk, hogy a pedagógus-életpálya bevezetésével megnőjön az a bér, amit a pedagógusok kapnak, erre nyilván egy többéves béremelés is rácsatlakozott, hanem az is fontos, hogy vannak olyan különlegesen veszélyes területek, hiányszakmák, ahol még további ösztönzőre volt szükség, már nem csak a bent lévő pedagógusok számára, hanem a pedagógusképzésbe bele kellett ezt illeszteni. Már csak azért is, hiszen a tanárutánpótlás és a tanári pályára vonzás területén a bolognai rendszerű oktatás még tovább csökkentette azoknak a pedagógusoknak a számát, akik természettudományos képzettséget kívántak szerezni, és a későbbiekben az iskolás tanulókat ilyen természettudományos területen próbálták okítani. Éppen ezért volt fontos az, hogy őket tudjuk ösztönözni.
Igen szép számokat tudunk elmondani abban, hogy kik kapták meg ezeket az ösztöndíjakat. Az részesülhetett ebben, aki vállalta, hogy a tanárképzésben végzettséget vagy szakképzettséget szerez, és utána, ha megszerzi ezt az oklevelét, akkor vagy a végzettségének, vagy a szakképzettségének megfelelő, főállású foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesít, tehát valamelyik KLIK által fenntartott köznevelési intézményben lesz tanár, és azon a szakon vagy szakpáron, amire a végzettséget megszerezte.
Ha megnézzük a jelentkezések számának alakulását, 2013-14-ben, tehát tavaly 1336 jelentkezőből 1301 főt vettek föl, míg idén az első helyen jelentkezők száma ezen a területen, pedagógusképzésben 1947 fő volt, és ebből 1618 főt vettek föl. Mindkét esetben jelentős már azoknak a száma, akik a természettudományos tanárképzésben vesznek részt, legalább az egyik szakuk természettudományos tanári szak. Biológiatanár 170, fizikatanár 101, kémiatanár 90, matematika 281, ezek olykor párosításban is. Azok kaphattak közülük Klebelsberg-ösztöndíjat, akik valamilyen hiányszak pedagógusigényére reagálva vállalják a képzést, ez 50 pontot jelent az elbírálásban; a felvételi tanulmányi eredménye a pályázónak további 30 pont, illetőleg a munkavállalási régió érintettsége további 20 pontot jelent az elbírálás során.
Jelenleg a beérkezett pályázatok a miniszteri elbírálásra történő előkészítő fázisban vannak, az előkészítésért felelős Klebelsberg-ösztöndíjbizottság ezen a héten véglegesíti majd a jövő héten felterjesztendő pályázatok összességét tartalmazó dokumentációt a miniszter elbírálására, ezért egyelőre csak hozzávetőleges adatokat tudok közölni. Ezek szerint az új pályázatok száma 570, szemben a tavalyi 529-cel. Tehát népszerűbb a Klebelsberg-ösztöndíj, mint tavaly, még annál is. A nyertesek száma tavaly 456 volt, idén majd heteken belül kiderül, hogy hányan kapják meg a Klebelsberg-ösztöndíjat, hogy hiányszakmában vagy olyan területeken szerezzenek ilyen végzettséget, ahol hiányoznak ezek a tanárok.
Ez után a miniszteri döntés után lehet véglegesnek tekinteni a listát, ami még novemberben várható. De a tavalyihoz képest, a pályázók növekedésének függvényében, vélhetőleg emelkedni fog ez a 456-os szám. A pályázatok elbírálását követően pedig sor kerül a pályázók kiértesítésére, várhatóan december elején, és ezután következik a szerződéskötés.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me