DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kérem, engedjék meg képviselőtársaim, hogy csupán néhány gondolatot fűzzek az előttem szólóhoz, és egyben hangsúlyozzam a benyújtott törvényjavaslat elfogadásának szükségességét.
Mint ismert, az önkormányzati rendszer a korábbiakban jelentős átalakuláson esett át. Az új önkormányzati törvény mai nap hatályos rendelkezéseit több lépcsőben léptettük hatályba. Az elfogadott törvény szabályai először 2012. január 1-jei, majd a második része 2013. január 1-jei hatállyal, végül pedig a maguk teljességében a 2014. évi önkormányzati választásokat követő napon nyerték el mai formájukat. A törvény egészének hatálybalépését követően több visszajelzés érkezett, valamint a tapasztalatok is azt mutatták, hogy az önkormányzati törvény egyes részletszabályainak módosítása a törvény végrehajthatósága érdekében szükségessé vált.
Az előttünk fekvő törvényjavaslat jelentős része a Fővárosi Közgyűlésre, valamint a főpolgármester jogállására állapít meg új szabályokat. Ennek oka, hogy a 2014. évi XXIII. törvény jelentős mértékben változtatta meg a fővárosi önkormányzati testület összetételére és működésére vonatkozó szabályokat.
A május végén benyújtott javaslat egyik legfontosabb rendelkezése a Fővárosi Közgyűlés összetételének az átalakítása volt. A javaslat elfogadásával a Fővárosi Önkormányzat két szintje jelent meg, egyrészt a kerületi szintet képviselő kerületi polgármesterek (Közbeszólás az MSZP soraiban: Az előbb szó szerint ugyanez…), másrészt a fővárosi szintet képviselő főpolgármester és a fővárosi kompenzációs listáról bekerült képviselők szintje. (Közbeszólások az MSZP és a Jobbik soraiban.) A két szint érdekei szabályozottan jelennek meg, és egyetértésükkel születhetnek meg a fővárost érintő legfontosabb döntések.
Mindazonáltal hangsúlyozom, hogy azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlésbe integrálódtak a kerületi polgármesterek, egy olyan, demokratikusan megválasztott testület jött létre, amelyben szabályozott módon tudnak egymással ütközni a főváros egészének, illetve az egyes kerületeknek az érdekei. Ezzel egyidejűleg pedig megfelelő helyszínt biztosít az olcsóbb, hatékonyabb és egyszerűbb fővárosi irányítás számára. (Dr. Józsa István: Jobb, ha beadja írásban!)
Tisztelt Képviselőtársaim! Feladatunknak érezzük tehát elősegíteni a két szint közötti egyetértést. Annak érdekében tehát, hogy a fővárosi döntéshozatalban megfelelően jelenhessen meg a fővárosi önkormányzás mindkét szintje, és hogy valóban hatékony módon tudja szolgálni a főváros összlakosságának érdekeit (Derültség és közbeszólások az ellenzéki pártok soraiban.), indokolt, hogy Budapest esetén speciális szabályok érvényesüljenek egyfelől a döntéshozatal, másfelől a Fővárosi Közgyűlés és a főpolgármester javaslatával kapcsolatos egyes kérdésekben. Ennek megfelelően a javaslat lehetővé teszi többek között, hogy a személyi és intézményi kérdésekről a Fővárosi Közgyűlés csak a főpolgármester javaslatára dönthessen, illetve azt is, hogy a Fővárosi Védelmi Bizottság munkájában a főpolgármester helyett az általa kijelölt főpolgármester-helyettes vegyen részt.
Ezen túlmenően a javaslat elfogadása esetén a főpolgármester esetén speciális szabályok vonatkoznak majd az általa gyakorolható vétójogra is. A polgármesterek számára biztosított vétójog, azaz döntések ismételt tárgyalásának kezdeményezése a főváros esetében némileg eltérő funkcióval rendelkezik majd, hiszen célja az, hogy minden esetben biztosítsa, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntéseit a kerületi és fővárosi szintet képviselő közgyűlési tagok legnagyobb egyetértésével fogadják el. Annak biztosítása, hogy a főpolgármester a többi polgármesterhez képest nemcsak egyszer, hanem tetszőleges számú alkalommal kérheti az ügyben hozott döntés ismétlését, tárgyalását, éppen ennek az elvnek a minél teljesebb érvényesülését szolgálja. (Dr. Józsa István: Ismétlés a tudás anyja! - Dr. Bárándy Gergely: Az előbb egyszer már meghallgattad ugyanezt! - Közbeszólások a Jobbik soraiban. Derültség az ellenzéki pártok soraiban.)
Az előbb említetteken túl a javaslat a Fővárosi Közgyűlés feloszlására is tartalmaz egyértelműsítő szabályt. Előírja a javaslat, hogy milyen többséggel oszlathatja fel magát a Fővárosi Közgyűlés, és azt is, hogy milyen körben kell új választást tartani a Fővárosi Közgyűlés feloszlása esetén. Korrigálja, néhány esetben pedig pontosítja az önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi rendelkezéseket a törvényjavaslat.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elhangzottakra tekintettel kérem önöket, hogy szavazatukkal támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban. - Hangos taps az MSZP, a Jobbik és az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me