GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! 2008 óta hat év telt el, és azóta az a technológia, amelyet az Apollo Tyres Hungary Kft. a gyártás során alkalmazni kíván, jelentős mértékben változott. A beruházás eredményeként ezért egy, a 2008-ban tervezetthez képest lényegesen modernebb üzem jön létre. A gyár megépítése emellett egy olyan térségben teremt közel ezer ember számára munkalehetőséget, amely Magyarország gazdaságilag fejlesztendő területei közé tartozik.
Közismert tény, hogy Magyarország gazdaságában kiemelt szerepet játszik a jármű- és gépjárműalkatrész-gyártás. Jelenleg 726 járműipari cég működik Magyarországon, amelyek közvetlenül több mint 120 ezer embernek adnak munkát. Ezek között működnek már abroncsgyártó vállalatok is - a Michelin, a Bridgestone és a Hankook is -, és egyébként a Figyelő épp a múlt pénteken megtartott top 200-as összevetésében egy másik abroncsgyártó - a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve -, a Michelin Hungária Kft. lett Magyarország legjobban működő vállalata.
Az elmúlt egy évben a gépjárműgyártás 32 százalékkal bővült Magyarországon, 18 milliárd eurót állított elő, a teljes magyar feldolgozóipari teljesítménynek a 18 százalékát és a GDP-nek a 10 százalékát adta, valamint az exportnak is a 18 százalékát. Ezért számunkra kiemelten fontos, hogy gépjárműgyártásunk megőrizze a lendületét, aminek az elmúlt években is tanúi voltunk. Éppen ezért támogatjuk azokat a beruházásokat, amelyek modern technológiát hoznak Magyarországra, és nem utolsósorban nagyszámú új munkahelyet teremtenek. Elsősorban ez az oka annak, hogy a kormány Gyöngyöshalászon támogatta a 146 milliárd forint értékben megvalósuló beruházást, és kiemelt jelentőségű beruházássá minősítette. Egyébként ez a beruházás rendkívül technológiaintenzív, hiszen egy új munkahelyre 150 millió forintnyi beruházás jut, ami nemzetközi szinten is figyelemre méltó.
Mint minden ilyen nagyberuházás esetén, természetesen ebben az esetben is le kell folytatni a környezeti hatásvizsgálati eljárást. Ismereteink szerint a kft. ez év szeptember 17-én nyújtotta be kérelmét az Északmagyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséghez. Az engedélyezési eljárás során a hatóság vizsgálni fogja a környezetvédelmi szempontokat, és ha az engedélyt megadja, abban meghatározza majd a beruházás és a működés különös környezetvédelmi feltételeit is. Mint azt képviselő úr jól tudja, a hatásvizsgálati eljárás jogi keretei többféle módon is - iratbetekintés, közzététel és így tovább - biztosítják, hogy az érintettek, a lakosok és a civil szervezetek tájékoztatást kapjanak és észrevételt tehessenek.
Ami a támogatást illeti, el kell mondjam, hogy az Apollo Tyres Hungary Kft. abban a támogatási csomagban részesül, mint bármely más hasonló beruházó. A kormány által nyújtott közvetlen készpénztámogatás szintjét minden esetben a munkahelyteremtés és a várható adóbevételek alapján határozzuk meg. Azért járunk el így, mert ezeknek a támogatásoknak az államháztartás szempontjából is gazdaságosnak kell lenniük, az adóbevételekből meg kell térülniük. Továbbá fontos szempont az is, hogy ezek a vállalatok garanciát adnak arra, hogy legalább öt éven keresztül megtartják az újonnan létrehozott munkahelyeket.
Meg kell jegyeznem, hogy egy-egy nagyberuházás elnyeréséért hazánk más országokkal, más régiókkal is versenyez. (Az elnök csenget.) Éppen ezért számunkra fontos, hogy ilyen beruházásokat tudjunk Magyarországra vonzani, és biztos vagyok, hogy ezt a törekvésünket a képviselő úr is támogatja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me