DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az oktatás ügyéről és a tudáshoz való hozzáférésről kívánok beszélni. Mielőtt azonban ezt megteszem, azokat a mondatokat, amelyeket államtitkár úr a szocialista szavazókkal kapcsolatban elmondott, visszautasítom. Államtitkár úr, a vereséget méltósággal kell tudni elviselni, ebben minél nagyobb gyakorlatot kívánok önnek. (Taps az MSZP soraiban.) Egyébként az ön szellemi képességeihez ezek a mondatok nem illenek. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)
Ami pedig az oktatásüggyel kapcsolatos, a véleményünk a következő. Mindenütt, ahol a válság idején és a válság óta hozzányúltak az oktatás rendszeréhez, mindenütt, az Európai Unión belül és az Unión kívül, a tudáshoz való hozzáférés lehetőségét bővítették. Egyetlenegy olyan kormány van Európában, sőt a legtágabb értelemben vett Európában, amely szűkítette a tudáshoz való hozzáférés lehetőségét. Önök szégyenletes módon csökkentették a tankötelezettség korhatárát, ezzel évente 12-15 ezer magyar fiatalról, fiatal emberről vették le a kezüket. Bárhol, ahol a tankötelezettség korhatárához hozzányúltak - nem mindenhol nyúltak hozzá, de ahol hozzányúltak -, ott emelték, csak önök azok, akik ezt csökkentették.
Most egy hasonló lépésre készülnek akkor, amikor a gimnáziumi férőhelyek szűkítésén törik a fejüket, akkor, amikor profiltisztításnak mondják azt, hogy Magyarországon kevesebb fiatalt akarnak a gimnáziumokba, és igazából nem a gimnáziumokat akarják csökkenteni, a gimnáziumok férőhelyét, hanem azt akarják, hogy kevesebb egyetemista legyen. Nyilván, hogyha kevesebb az egyetemista, kevesebb a kritikus, és úgy gondolják, hogy kevesebb embert fognak látni akkor majd hétvégenként a József nádor téren. Föl kell világosítsam önöket, hogy ez nem így megy.
Mindannyian érdekeltek vagyunk egy jó szakképzési rendszer kialakításában, de önök, akik azt gondolják, hogy egy másik oktatási szektor elsilányításával és a lehetőségek szűkítésével kell bővíteni egy másik területhez, a szakképzéshez való hozzáférést, az teljesen elhibázott és rossz. Egyáltalán nem is lehet érteni, hogy hogyan jut eszükbe az, hogy például az alapítványi iskolák esetében a költségvetési támogatást a pedagógusbérek esetében 75 százalékra csökkentik, majd néhány nap múlva bejelentik, hogy mégse csökkentik, és óriási győzelemként könyvelik el, hogy mínusz 5-ről sikerült visszatérni a nullára. Ez, kérem, nem győzelem, hanem egy ostobaság beismerése, amely éppen a szakmai szervezetek és az ellenzéki erők követelésére adott megfelelő válasz.
Nem tudom, hogy elég világos-e, de sikerült egy olyan tanrendet összeállítani, amelynek következményeként abban az évben, amelynek a költségvetési tervezetéről most tárgyalunk, a gimnáziumok utolsó két évfolyamán önök, a 11. és a 12. osztályban megszüntetik az informatikaoktatást. Mondom még egyszer, mert nem kell hogy mindenki oktatással foglalkozzon - de nyilván mindannyiuknak vannak gyermekeik, unokáik, ismerőseik -, egy olyan rendszert állítanak elő a globalizáció időszakában, az informatikai forradalom korszakában, hogy magyar fiatal emberek, fiúk és lányok, 17-18 évesek, gimnazisták nem fognak tanulni informatikát, mert nem tudták beilleszteni ezt önök a tanrendbe, és 2015-től kezdődően ezt nevezik önök modern oktatásnak. Mint hogyha nem látnák, hogy egy olyan nemzedékkel állnak immáron egy az egyben szemben, és ennek megnyilvánulásai a tereken és az utcákon, nemcsak a fővárosban, hanem a vidéki városokban is látható, akik teljesen más gondolkodásmóddal rendelkeznek. Nem hajlandók önöknek behódolni, nem hajlandók az önök elveit elfogadni, nem hajlandók az oktatásügyben, az egyetemi kérdésekben is vallott ostoba és avítt gondolataikat megvalósítva elfogadni, ehelyett a tiltakozást választják; és egyébként sajnálattal kell mondjam, hogy egyre többen közülük az intézkedéseik miatt úgy gondolják, hogy külföldön fognak úgy tanulni, hogy bár visszavárnánk őket, nem biztos, hogy visszajönnek.
Ez immáron nem oktatáspolitika, hanem egy elhibázott társadalompolitika, az önök bűne. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me