DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm. Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Elnök Úr! Mindenekelőtt az ózdi és a recski választások eredményét ismertette, amelyet tegnap este mindenki figyelemmel kísérhetett. Természetesen gratulálok a megválasztott polgármestereknek, és gratulálok a Jobbiknak, hogy megtalálta az MSZP rasszista szavazóit (Felzúdulás, közbeszólások és derültség a Jobbik padsoraiban.), sikerült megfordítaniuk a választókat és maguk felé irányítani a szavazatukat.
Az ózdi választási eredményből teljesen világos, hogy miközben a Fidesz polgármesterjelöltje növelte a támogatottságát, emellett az MSZP 3 százalékot kapott, miközben a Jobbik valóban 65 százalékos támogatottságot élvezett. Az MSZP jelöltje egyébként a korábbi fordulóban, négy héttel ezelőtt több mint 20 százalékos eredményt ért el. Ezért állítom azt, hogy gratulálok önöknek, hogy rátaláltak azokra a rasszista MSZP-s szavazókra, akiket régóta keres egyébként az MSZP. (Sneider Tamás közbeszól.)
A NAV elnökével kapcsolatban azt állította frakcióvezető úr, hogy a NAV elnökének le kell mondania, és nem is ez a kérdés, hogy mikor kell lemondania. Azt hittem, azt mondja, az a kérdés, hogy miért kell lemondania. Mert egy ország várja azt a magyarázatot, vajon milyen bűnt követett el az Egyesült Államok szerint a nemzeti adóhatóság elnöke.
Úgy gondolom, hogy ezt joggal - minden magyar állampolgár nevében - várhatjuk, hogy az, aki állít valamit, az, aki megfogalmaz vádat, tárja elénk a bizonyítékokat, a teljes nyilvánosság elé, a teljes magyar nyilvánosság elé tárja a bizonyítékokat.
(13.10)
Szeretném felhívni arra, képviselő úr, frakcióvezető úr, a figyelmét, hogy önök is egyetértenek velünk abban, hogy Budapest nem Guantánamo, ahol először ítéletet hirdetnek, és utána tárgyalást tartanak. Fordítsuk meg, és állítsuk helyre a jogállami eljárást! Először vádat kell valaki ellen megfogalmazni, a vádat ki kell vizsgálni, ez esetben, ha van megalapozott vád, arról tárgyalást kell tartani, és a tárgyalás alapján lehet ítéletet hozni. Ez a magyar jogállam rendje; remélem, hogy más országok is tiszteletben tartják a magyar jogállamot.
Azt mondja, hogy Kovács Béla esetén őt miért nem illeti meg az ártatlanság vélelme. Kérem, idézze föl, hogy Kovács Béla ellen a magyar vádhatóság, a magyar legfőbb ügyész akar vádat emelni az általuk lefolytatott nyomozás alapján. Tehát pontosan az a jogállami eljárás megtörtént Kovács Béla esetén, ami nem történik meg, még ebben a pillanatban sem történt meg a NAV elnöke esetén. Kovács Béla esetén tehát a magyar legfőbb ügyész nyomozás alapján kíván vádat emelni, ezért fordult a mentelmi joggal rendelkező Európai Parlamenthez, az Európai Parlament pedig dönteni fog, és természetesen utána egy szabályos büntetőeljárásban tisztázhatja magát Kovács Béla és bárki Magyarországon, bárkit megvéd a jogállam.
A korrupció vádja alól a kormánynak tisztáznia kell magát. Teljesen egyetértek önnel abban, hogy minden egyes korrupciós ügyet ki kell vizsgálni. Minden esetben, ha a korrupció vádja megfogalmazódik, és ezzel kapcsolatban legalább egy minimális bizonyítékot, de legalább valakit, aki bejelentést tesz a korrupció vádja ügyében, meg kell vizsgálni ezeket a bejelentéseket. Magyarországon 2014. január 1-je óta egy nagyon erős bejelentővédelmi törvényt fogadott el az Országgyűlés, ’14. január 1-jétől mind az állami hivataloknak, mind pedig az alapvető jogok biztosának anonim módon van joga arra, hogy begyűjtse ezeket a panaszokat, és utána kivizsgálják ezeket a panaszokat, tehát a bejelentővédelem Magyarországon teljes egészében biztosított. Valószínű, hogy még külföldi diplomaták bejelentését is ilyen rigorózusan kezelné a magyar eljárás.
Úgyhogy bátran! Várjuk azokat a bátor bejelentéseket, bejelentéstevőket, akik korrupció gyanúját akarják megfogalmazni. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me