DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ami ellentmond a képviselő úr mondatainak, az a 2015. évi költségvetés és azok a számok, amelyeket ebbe beleterveztünk, hiszen minden területen, amit ön kritikával illetett, a következő évi költségvetés többet fog költeni, mint az előző évi tette. (Kunhalmi Ágnes: Mire?)
Nézzük például a teljes köznevelés értékét: itt egy korábbi 665 milliárd forintos tétel helyett 711 milliárd forint szerepel. Ön azt mondja, hogy a középfokú oktatásban visszalépést kíván tenni a kormányzat; az eddigi 196 milliárd forint helyett 209 milliárd forintot költ a jövő évi költségvetésben Magyarország a középfokú oktatás területére. Ami a felsőfokú oktatást jelenti, és ami cáfolja egyértelműen az ön által mondottakat: az eddigi összeghez képest 7 milliárd forinttal több jut erre a jövőben, 143 milliárd forint szerepel a költségvetésben. Minden téren tehát forrásemelkedés látható.
Ön a hightech részre kérdezett rá leginkább, a fejlődő kutatásokra, az innováció fontosságára hívta fel a figyelmet a napirend előtti felszólalásában. Hát hadd hívjam fel az ön figyelmét egy új sorra a költségvetésben: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalra, ahol mind EU-s forrásokból 100 milliárd forint nagyságrendű összeg, nemzeti forrásokból is 70-80 milliárd forint nagyságrendű összeg lesz, és amit Pálinkás elnök úr, egy ön által is, azt hiszem, vitathatatlanul nemzetközi tekintélynek tartott tudós ember fog vezetni, ő fog ennek az elköltése fölött őrködni és helyes irányt szabni neki.
Tehát minden szinten a köznevelés rendszerében, általános iskolai szinten, középfokú szinten és a felsőoktatás területén is sokkal többet költünk pontosan azért, hogy mindenkinek a tudása sokkal inkább bővüljön. De ebből még vissza is lehet lépni egyet, tisztelt képviselő úr, hiszen azért hozunk létre 4 ezer új óvodai férőhelyet még ebben az évben, hiszen úgy gondoljuk, hogy sokan már hatéves korukban, amikor belépnek az iskolába az első tanítási napon az első osztályba, már akkor hátrányban vannak az osztálytársaikhoz képest. Ezért vezettük be hároméves kortól a kötelező óvodáztatást, hogy pontosan ezeket a hátrányokat már 3-4-5-6 éves korban leküzdjük, és amikor valaki odajut, hogy iskolába kerül, már ne legyen az, hogy hátrányban van képességei tekintetében, tudása, kompetenciája tekintetében a többi diákhoz képest (Kunhalmi Ágnes: Ez csak szöveg!), akik esetleg tehetősebb családban, felsőfokú végzettséggel rendelkező szülők gyermekeiként születtek meg. Pontosan az állam azért költ jóval többet erre a szegmensre is még az iskola előtt, hogy mindenki számára biztosított legyen a lehetőség arra, hogy az első osztályt egyenlőként kezdje a többiekkel.
Ez áll amögött is, hogy az iskolák állami fenntartásba kerültek, hiszen nem függ az önkormányzatok teljesítőképességétől a bérek kifizetése, az iskolafenntartás költségei. És ön is nagyon jól tudja, a következő évi költségvetésben 50 milliárd forinttal több szerepel a költségvetésben a KLIK részére, mint szerepelt az előző évben; már csak azért is, mert év közben is emeltünk idén a KLIK költségvetésén, és még ahhoz hozzáteszünk a következő esztendőben, hogy az oktatásra, az iskolákra minden forint rendelkezésre álljon, amire szükségünk van.
Ehhez csatlakozik az is, hogy egyre több osztályban, most már felmenő rendszerben, ingyen adjuk a tankönyveket az iskolásoknak, mindenkinek az osztályból. Ezt szolgálta az állami tankönyvkiadó létrehozatala is, hogy tudjon az állam magas minőségű, jó tankönyveket adni mindenkinek. (Kunhalmi Ágnes: Rossz minőségű, hulladék!) És nyilván arra is szükség van - nem csak arra, hogy könnyen hozzáférhetőek és jó minőségűek legyenek a tankönyvek -, hogy pedagógusnak a lehető legjobb képességű diákok menjenek el (Kunhalmi Ágnes: Kiszolgáltatják a gyerekeket!), és utána, aki jó tanár, azt meg tudja tartani az iskola, a pedagóguspálya.
Ezért indítottuk el a köznevelésben a pedagógus-életpályát, ezért növeltük a pedagógusok fizetését: szeptemberben, január 1-jén egyaránt, idén szeptember 1-jén is nőtt a pedagógusok fizetése, jövő évben is nő. Nyilván, aki leadja a portfólióját, aki továbblép a saját pedagógusszakmai tevékenységében, az pedig a jövő évtől is akár 30-40 ezer forintos pluszbérrel számolhat. Pontosan azért, mert ha komolyan vesszük, tisztelt képviselő úr, a pedagógusok munkáját, ha azt komolyan vesszük, hogy jó minőségben kell hogy oktassák a gyermekeinket, akkor nem a szocialista módot kell választani a 13. havi bér elvételével, hanem egy életpályát kell mutatni a pedagógusoknak, és a jobban megfizetett pedagógus-életpályával sokkal inkább jó képességű pedagógusok fogják a gyermekeket tanítani. (Kunhalmi Ágnes: Szüntessétek meg a KLIK-et!)
Ugyanígy fontos ez a felsőoktatás területén is. Ön is nagyon jól tudja, képviselő úr, hogy nőtt a felsőoktatásba felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest, 72 679-ről 73 973 főre, tehát itt is bővült a felsőoktatásban részt vevők lehetősége. Pontosan azért vezettük be a kancellárrendszert, hogy ezeknek a felsőoktatási képzéseknek az anyagi biztonsága minél nagyobb legyen, az egyetemeknek a gazdasági stabilitása is meglegyen. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)
Tehát, képviselő úr, mi a hároméves kortól a középfokú vagy a felsőfokú végzettségig mindenben sokkal nagyobb lehetőséget kínálunk ma egy fiatalnak (Az elnök ismét csenget.), mint amilyen lehetősége lett volna öt évvel ezelőtt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból. - Kunhalmi Ágnes: Mindenben szűkítettek a lehetőségek!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me