NOVÁK ELŐD

Full text search

NOVÁK ELŐD
NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Éppen három hete, hogy Orbán Viktor egy azonnali kérdésemre válaszként lényegében elismerte, hogy a III/II-es Tasnádi László államtitkári kinevezése hiba volt, és belebonyolódott egy olyan okfejtésbe, hogy azért hibát hibával nem lehet kijavítani; a lényeg az, hogy a helyén marad. Ez azonban elfogadhatatlan.
Természetesen azzal kellene kezdeni, hogy a 2060-ig titkosított állambiztonsági múltat, így az úgynevezett ügynöklistákat is, de nemcsak azt, hanem azt a konkrét tevékenységet, amit végeztek, hogy meg tudjuk ítélni az adott operatív tisztek vagy ügynökök konkrét munkáját, bizony fel kellene tárni. Én azt gondolom, hogy ha ez megtörténne, ha legalább a levéltárak számára átadnák ezeket, akkor beszélhetnénk arról, hogy ezek után milyen következmények legyenek. Ezzel szemben elvont fogalmakban gondolkodó akadémikusok, egyetemi oktatók arra intenek minket és a kutatókat is, hogy ne ügynökügyekben gondolkodjunk, hanem struktúrákban. Tehát semmi konkrétum, csak elvi megközelítés.
Ezzel szemben a hétköznapi valóság az, hogy már pontosan ismerjük az állambiztonságot működtető struktúrát, a pártközponttól az Állambiztonsági Főcsoportfőnökségig oda és vissza, de tudomásul kell venni, hogy nem struktúrákat, hanem ügynököket küldtek a Magyar Országgyűlésbe, az állami és végrehajtó szervezetekbe, és az emberek 24 év elteltével neveket szeretnének hallani, nem pedig struktúrákat, elemzéseket. A múltat bevallani, bocsánatot kérni, információs kárpótlást nyújtani, erkölcsi elégtételt adni csak konkrét személyek tudnak, nem pedig elvi struktúrák. Így elegünk van abból a maszatolásból, amit a kormányzat vagy a kormányzat eszközeként a Nemzeti Emlékezet Bizottsága folytat, egyfajta további időhúzásként, mindig és mindig leszavazva a különböző, általában az LMP által benyújtott javaslatokat; bár magának a Jobbiknak is volt egy, kezdetben még a kormánypártokat is rendkívül megosztó név szerinti szavazásunk ezzel kapcsolatban. Bízunk abban azonban, hogy előbb-utóbb meg fog hátrálni a társadalmi nyomás előtt a jelenlegi kormányzat is. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me