SZELÉNYI ZSUZSANNA

Full text search

SZELÉNYI ZSUZSANNA
SZELÉNYI ZSUZSANNA (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Pontosan két és fél évtized telt el a rendszerváltás óta. Ezalatt nem sikerült Magyarország törvényhozásának elszámolnia a múlt rendszer bűneivel, és tisztáznia viszonyát a szocialista rendszerhez. Máig nem nyilvánosak az ügynöklisták, máig sunnyognak a döntéshozók, ha a kérdés csak szóba kerül.
Négy és fél éve a felelősség egyértelműen a Fideszt terheli. A szóban hangosan antikommunista, de tettben gyáva kormánypárt minden lehetőséget megragad arra, hogy az ügynökök kiléte titokban maradjon.
Nem lehet büszke és önbizalomteli egy nép, amely nem ismerheti a múltját. Amíg a kormánypártok megakadályozzák a múlt megismerésének lehetőségét, alkalmatlanok arra, hogy Magyarországot büszke országgá tegyék. Emlékeztetek arra, hogy az Együtt-PM képviselői már májusban saját javaslatot fogalmaztak meg, amely teljes nyilvánosságot biztosítana az embereknek az állambiztonsági múlt kutatására, és amely részletesen és megnyugtatóan rendezné ezt a kérdést. A Fidesz ezt elutasította, ahogy cinikusan elutasította tavaly az LMP hasonló tárgyú javaslatát is. Ezek után természetesen nem kérdés, hogy ezt a mostani tárgysorozatba vételt messzemenőkig támogatom.
A lusztrációs javaslat napirendre vétele is fontos kérdést jelent: azt, hogy igenis beszélni és vitatkozni kell ezekről a dolgokról. Bár én úgy gondolom, hogy történelmi igazságtétel 25 évvel a rendszerváltás után már nem lehetséges, a múltat megismernünk nemcsak hogy lehet, de mindenekfelett szükséges is.
Ezért mindkét javaslat tárgysorozatba vételét messzemenőkig támogatom. Köszönöm szépen. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me