DEMETER ZOLTÁN,

Full text search

DEMETER ZOLTÁN,
DEMETER ZOLTÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kérem, engedjék meg, képviselőtársaim, hogy csupán néhány gondolatot fűzzek az előttem szólóhoz, és egyben hangsúlyozzam, illetve megerősítsem a benyújtott törvényjavaslat elfogadásának szükségességét. (Néhány MSZP-s képviselő az ülésterembe hozza a magyar és az európai uniós zászlót, és az MSZP-frakció utolsó sorában helyezi el. - Dr. Répássy Róbert: Nagy dolog, hogy legalább a magyar zászlót is behoztátok! ) Az egységes nemzeti kártyarendszer bevezetése iránti igény már 2010-ben megfogalmazódott, és azóta megvalósultak azok a törekvések, amelyekkel a polgárok az egyes gazdasági, állami, önkormányzati szolgáltatásokat elektronikus kártyával történő azonosítás, elektronikus kártyák segítségével vehetik igénybe.
Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy megvalósulni látszik a korábban kitűzött cél, és a szolgáltatások növekedésével a különböző platformon működő elektronikus kártyák száma növekszik, ezzel egyidejűleg pedig nő a kártyakibocsátók száma is. A szigetszerűen megvalósított fejlesztések azonban egymással nem kompatibilisek. Nem áll rendelkezésre olyan rendszer, amely egységesen és hitelesen, az állam által garantált módon, elektronikus úton tudná biztosítani a felhasználók azonosítását. E rendszerhiányosság révén pedig fennáll az a veszély, hogy a személyhez kötött szolgáltatások nyújtása, a jogosultságok és kedvezmények igénybevétele is háttérbe szorul.
Kedves Képviselőtársaim! Ahogyan már államtitkár úr említette, nem kérdés, hogy szükség van egy olyan keretrendszer kiépítésére, amely garantált hitelességi, azonosítási funkciók segítségével az eddig szigetszerűen megvalósuló fejlesztéseket sokkal olcsóbban valósítaná meg.
A javaslat célja egy olyan egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer jogi-műszaki feltételeinek megteremtése, amely egyrészt lehetővé tenné az elektronikuskártya-kibocsátás egységesítésének alapvető technológiai, eljárási, szervezeti és egyéb keretfeltételeit. Másrészt ezzel egyidejűleg, az állam által biztosított azonosítási szolgáltatással, valamint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás segítségével megszüntetné az azonosításhoz kapcsolódó hitelességi hiányosságokat. Az így létrejövő nyilvántartás tartalmazná az egyes személyekhez tartozó kártyák adatait, és biztosítaná az ágazati vagy kereskedelmi rendszerekkel való kapcsolatot, ezzel garantálva azt, hogy az egyes jogosultságok nem a kártyához kapcsolódnak, hanem a ténylegesen arra jogosult személyhez.
Mindezeknek megfelelően lefektetett alapelvek és garanciális szabályok meghatározása mellett a benyújtott törvényjavaslat rendelkezik a kártyafelhasználói regisztrációról, a központi kártyanyilvántartásról, a kártyakibocsátás szabályairól, illetve az elfogadás folyamatáról.
Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Kérem önöket, támogassák velem együtt az előttünk fekvő, fejlesztésre irányuló előterjesztést. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me