DR. BÁRÁNDY GERGELY,

Full text search

DR. BÁRÁNDY GERGELY,
DR. BÁRÁNDY GERGELY, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Elnök úr szavaira engedtessék meg csak egy gondolat: én úgy gondolom, hogy az Európai Unió lobogója mindannyiunk identitását képviseli. Itt lenne a helye a házban egyébként hivatalosan. Az elmúlt ciklusban itt volt, most nincs itt. Úgy gondoljuk, hogy ezért indokolt behozni.
Rétérve a napirendi ponttal kapcsolatos tárgyra. Tisztelt Képviselőtársaim! A most előttünk fekvő törvényjavaslat célja az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer bevezetése, mely az elektronikuskártya-kibocsátás feltételeinek egységesítését, valamint állami adatbázis alapján végzett azonosítási szolgáltatást végzi. Lehetővé tenné, hogy egy elektronikus kártya többféle funkciót is hordozhasson, és biztosíthatná a közszolgáltatások egységes elérését, valamint az állami kedvezmények felhasználásának átláthatóságát. Az egységes elektronikuskártya-kibocsátási rendszer egyik célja az indokolás szerint az, hogy hitelesen beazonosítsa a kártyabirtokosokat. Ezt a lakcímnyilvántartás alapján az arckép és az aláírás felismerésével teszi meg.
Emellett műszaki előírásokat is tartalmaz ugyan a rendszer, de kártyakibocsátást nem végez. A rendszer működtetője hatósági jogkörökkel felruházott, államigazgatási szerv, szervezet lesz. A jelenleg használatban lévő igazolványok közül a tervek szerint több is a keretrendszeren belül működik tovább. Először 2012-ben az oktatási igazolványokat, így a diák-, pedagógus- és oktatói igazolványt vonják be a keretrendszerbe. A polgárőr-igazolványokat, valamint a kormánytisztviselői kártyát szintén NEK-kompatibilis módon bocsátják már ki.
Hallottunk már arról az ötletről is, hogy a személyi igazolványt, az adókártyát és a tajkártyát is a rendszerbe vonnák, sőt biztosra vehető a közösségi közlekedésben néhány éven belül megjelenő elektronikus jegyrendszer összehangolása a NEK-kel.
Tisztelt Országgyűlés! Meglepő ez a törvényjavaslat egy olyan kormánytól, amely az elektronikus ügyintézés haladó szabályait hatályon kívül helyezte vagy hatályba sem engedte lépni, és az elmúlt néhány évben az elektronikus kommunikációt csak szavakban szorgalmazta. Azt kell mondjam, akár üdvözölhetnénk is ezt a törvényjavaslatot, ha nem volna vele néhány probléma, de sajnos van.
Jogilag helyeselhető, hogy egységes elektronikuskártya-kibocsátási rendszer jön létre, vagyis egyfajta sztenderdje alakul ki az elektronikus kártyák kibocsátásának. A cél egy kerettörvény létrehozatala, amit majd konkrét elektronikus kártyák kibocsátásakor alkalmaznak az egyes ágazati törvényekben előírt kártyák bevezetésekor. A törvényben már kialakított keretet tehát ezek az ágazati törvények fogják kitölteni, ezek jelentik majd a rendszer igazi tartalmát.
Kérdezem tehát: hol vannak ezek az ágazati törvények? Honnan tudhatjuk a kormánytöbbség jogalkotási ámokfutásának ismeretében, hogy ha majd meglesznek ezek az ágazati törvények, akkor nem kell-e majd ismét hozzányúlni ehhez a törvényhez? Most és itt ezért rendkívül nehéz lenne egészében átlátni ennek az új rendszernek a működőképességét; remélem, államtitkár úr ezekre a felvetésekre, majd kérdésekre fog valami választ adni.
A javaslat értelmében a törvény 2015. augusztus 1-jén lépne hatályba. Mivel egy összetett, komplex informatikai rendszer elindítása a kormány célja, így kétséges, hogy sikerül-e időben egy működőképes, alapos teszteknek alávetett keretrendszert létrehozni.
(10.30)
Tisztelt Országgyűlés! Ha már az időzítésről beszéltem: már csak azért is nagyon rossz időben kerül ez a javaslat az Országgyűlés elé, mert nem hiteles az a kormányzati politika, amelyik heteken át az internetadó bevezetése mellett áll ki egy olyan országban, amely digitálisan az európai uniós tagállamok szinte mindegyike után kullog. Számos esetben kiderült már, hogy Orbán Viktor kormánya nem a transzparens működés híve. Az elektronikus működés akár pénzügyi műveletekben, akár az ügyintézésben sokkal inkább követhető, átláthatóbb, mint mondjuk, a személyes ügyintézés vagy a készpénzfizetés. A mai magyar kormány pedig intézkedéseivel éppen ezt a fejlődést akasztja meg. Aligha hihető tehát, hogy e törvényjavaslattal éppen a másik irányba kíván elmozdulni a kabinet.
A kártyarendszer ugyan még el sem készült, de a finanszírozásával kapcsolatban máris furcsa ügyletekről lehet hallani. A NEK kiépítése uniós projekt keretében valósul meg. A közel 800 millió forintos támogatási szerződés fő kedvezményezettje a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, amely a pénznek, azaz a 800 millió forintnak a 95 százalékát költi el. Arról a központi hivatalról van szó, tisztelt képviselőtársaim - csak hogy felelevenítsem a dolgokat -, amely Detre Diána olimpikon cégének adott tanulmányok írására, kapcsolattervezésre és kommunikációs feladatok ellátására 23,9 millió forintos megbízást. Gondolom, mindenki tudja, hogy hogy köthető ez a hölgy a kormánypártokhoz és az önök egyik volt államtitkárához. Az összeg azért is érdekes, mert 25 millió forint alatt a megrendelő állami hivatalnak nem kell nyílt közbeszerzést kiírnia. Ennek a hivatalnak lesz, tisztelt képviselőtársaim, a feladata, a NEK-projekt ügye. Érdemes lesz, azt gondolom, erre odafigyelni, oda is fogunk rá figyelni.
Tisztelt Országgyűlés! Jelen javaslat benyújtója a véleményezésre kettő, még egyszer mondom, kettő napot biztosított. Nyilvánvaló, hogy a kormányzati akarattól eltérő álláspontokat nemhogy megfontolni, de már meghallgatni sem hajlandók. A minőségi jogalkotás minimális követelményeinek sem kívánnak eleget tenni, mivel sem a feladatkörében érintett Adatvédelmi Hatóság, sem az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala erről a törvényjavaslatról szakmai állásfoglalást nem adott ki.
Már csak az a kérdés, hogy megint hová tetszenek sietni. Azért-e a sietség, mert el kell számolni az uniós forrásokkal? Más oka nem nagyon lehet, ha az ágazatok még nem készültek fel a keretszabályokhoz való illeszkedésre. Javasoljuk, hogy hagyjanak még maguknak kellő időt a gondolkodásra, a rendszernek pedig a zökkenőmentes működésre. Javasoljuk továbbá azt is, hogy a civil szervezetek kormányzati vegzálása helyett a kártyarendszer fejlesztésére fordított, horribilis költség felhasználását ellenőrizzék majd szigorúan.
Az az igazság, tisztelt képviselőtársaim, hogy a bizalmatlanságra már többször jó alkalmat adtak. Jómagam annak örülnék, ha egy fejlesztés kapcsán nem kellene erre helyeznünk a hangsúlyt.
Az MSZP frakciója a törvényjavaslatot csak módosító javaslatok elfogadása esetén fogja támogatni, és még egyszer mondom, az ügyek további menetére pedig árgus szemekkel fogunk figyelni.
Köszönöm szépen a támogatásukat. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me