POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm. Tehát a kártyakibocsátók száma folyamatosan nő, viszont jellemző, hogy a szolgáltatók által megvalósított fejlesztések egymással nem kompatibilisek, nem átjárhatók.
Nem áll tehát rendelkezésre egy olyan rendszer, amely egységesen és hitelesen, az állam által garantált módon, elektronikus úton tudná biztosítani a felhasználók azonosítását és ezzel személyhez kötött, akár az állam, akár a piaci szereplők által garantált szolgáltatások nyújtását, jogosultságok, kedvezmények igénybevételét.
Egy ilyen keretrendszer kiépítésével, a garantált hitelességi, azonosítási funkciók segítségével az eddigi szigetszerűen megvalósuló fejlesztések sokkal olcsóbban lennének megvalósíthatók vagy kiválthatók. Ebben az esetben ugyanis az egyes szakrendszereknek már eleve nem kellene a kártyakibocsátás folyamatának valamennyi elemét, aspektusát, azonosítást, arcképkészítést, rendszerfejlesztést, gyártást megszervezniük, piaci felhasználás esetén elegendő csupán az egységes kártyarendszerhez történő csatlakozást biztosító, jogszabályban meghatározott csatolófelület technikai előírásainak való megfelelést biztosítani, az állami felhasználás esetén pedig ágazati jogszabályok szintjén elrendelni a csatlakozás kötelezőségét és meghatározni a kapcsolódó ágazati adatkezelés szabályait.
Az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer tehát nem közvetlen kártyakibocsátást és felhasználást jelent, hanem egy olyan jogi-műszaki keretrendszert takar, amely megteremti az elektronikuskártya-kibocsátás egységesítésének legfontosabb technológiai, eljárási, szervezeti és egyéb keretfeltételeit, és az állam által biztosított azonosítási szolgáltatással, valamint háttéradatbázissal megszünteti az azonosításhoz kapcsolódó hitelességi hiányosságokat.
Az egyes konkrét felhasználói alkalmazások így a keretrendszernek nem részei, hanem annak megfelelően létrehozott önálló fejlesztéseinek eredményei. A NEK központi nyilvántartása a kártyafelhasználó egyes személyi adataihoz rendelten kártyánként elkülönülten tartalmazza a felhasználónak a rendszerben kibocsátott kártyáinak egyedi azonosítóit és azok kibocsátását, valamint a kártya érvényességét. A NEK központi nyilvántartása a kártyához kötődő jogosultsági adatokat nem tartalmaz, ilyen adatokat nem gyűjt, csupán háttérnyilvántartásként működik abból a célból, hogy a kártya felhasználása során a kártya elfogadójának elektronikus információt adjon arról, hogy a kártya érvényes-e. Az állami funkciókhoz kötődő konkrét kártyakibocsátásokat, mivel azok ágazati nyilvántartásokhoz kötődnek, valamint az e rendszerekhez kapcsolódó adatkezelési szabályokat az ágazati törvények szintjén kell külön szabályozni. Ez a szabályozás a NEK keretrendszerének nem része.
Szintén az ágazati jogszabályok szintjén szükséges szabályozni az egyes kártyákra vonatkozó speciális okmánybiztonsági előírásokat is. A kártyakibocsátást a törvényben kijelölt vagy hatósági eljárás alapján erre feljogosított kártyakibocsátó végzi a kártyafelhasználói regisztrációval rendelkező személyek részére kártyaigénylő lap kitöltésével. A kártyakibocsátó a kibocsátott kártyák adatairól nyilvántartást vezet. Ennek a nyilvántartásnak a része a kártyafelhasználóra vonatkozó, a kibocsátási célt képező jogosultság vagy tény fennállására vonatkozó adat, tulajdonképpen az a funkció, amely miatt a kibocsátás történik, például az ágazati nyilvántartás. A kártya a NEK-rendszerben érvényes kártyafelhasználói regisztrációval rendelkező személy részére a kártyakibocsátónál benyújtott egyedi kérelem vagy ágazati törvény rendelkezése alapján bocsátható ki.
A kártya kibocsátása iránti kérelem a kártyakibocsátó által rendelkezésre bocsátott űrlapon nyújtható be. A kártyaelfogadónak a törvényjavaslat alapján megalkotott rendelet szerinti műszaki követelményeknek megfelelő elektronikuskártya-leolvasóval kell rendelkeznie. A rendszer működési elve, hogy a kártya egyedi elektronikus azonosítója alapján a NEK központi adatbázisból információt kap arról, hogy az adott kártya által hordozott funkciót mely ágazati vagy piaci nyilvántartás tartalmazza. A jogosultságra vagy tényre vonatkozó adat ezt követően az ágazati vagy piaci nyilvántartásból kérdezhető le, tehát lényeges, hogy ilyen adatot a NEK központi nyilvántartása nem tartalmaz.
Garanciális szabály, hogy a kártyaelfogadó a kártya elektronikus leolvasása során kizárólag a NEK központi nyilvántartásának a kártya érvényességére vonatkozó adatához fér hozzá. Érvénytelen kártya esetén a NEK központi nyilvántartása kizárólag az érvénytelenség tényére vonatkozó adatot szolgáltatja. A kártyaelfogadó érvényes kártya esetében fér hozzá a kártya kibocsátójának adataihoz, és ennek az adatnak a segítségével hozzáfér a kibocsátási célt képező jogosultság vagy egyéb tény fennállásának ellenőrzése céljából a jogosultságot igazoló adathoz, tehát gyakorlatilag a kártya használható az adott feladatra.
(10.20)
A törvényjavaslat értelmében elsődleges, fizikailag létező, valamint úgynevezett másodlagos, azaz közvetlenül elkülönülten, kézzelfogható valóságban nem létező, hanem az elsődleges kártyához elektronikusan hozzárendelt virtuális kártya kibocsátására is van lehetőség. A másodlagos kártyákkal kapcsolatos szabályozás teszi lehetővé azt, hogy ha azt egyébként a felhasználó úgy akarja, és az adott kártyák vonatkozásában az ágazati törvény nem zárja ki, egyetlen fizikai kártyán elméletileg végtelen funkció legyen hordozható.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer kialakítása érdekében a törvényjavaslatot támogassa.
Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me