POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Abban, úgy tűnik, többségében egyetértenek a parlamenti frakciók, hogy egy ilyen elektronikuskártya-rendszer, egy ilyen keretrendszer alkalmas lehet arra, alkalmas lesz arra, hogy abban a meglehetősen összetett és kaotikus rendszerben, amiben ma élünk, amennyi kártyakibocsátó, és ahány féle, fajta kártya van, tudunk egy egységes és végigvihető, mindenki számára hasznos kialakítást létrehozni.
Ennek a törvénynek az alapvető célja, és csak ez az alapvető célja, ezen nem terjeszkedik túl, hogy magát azt a keretrendszert biztosítsa, amelyhez a szükséges ágazati szabályozások hozzájárulhatnak. Maga az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer önmagában nem arról szól, hogy egy új kártyát bocsátanánk ki, vagy bocsátana ki bárki, hanem létrehozunk egy olyan keretrendszert, amelyben a kártyával rendelkező személy a kártyájával az adott szolgáltatóhoz vagy az adott államigazgatási feladatot ellátóhoz be tud jelentkezni, és a szolgáltatást nyújtó a bejelentkezés alapján csak a saját adataiban, saját nyilvántartásaiban lesz képes hozzáférni, csak abban lesz képes keresni. Tehát azok az aggályok, amelyek szerint egyetlen kártya, ez az egy kártya ilyen módon összecsatolná az adatbázisokat, nem megalapozottak.
Felmerült magának a törvénynek az időbelisége, egyfelől az, hogy nagyon rövid idő állt rendelkezés a törvény elolvasására, a felkészülésre. Október 27-én került a törvényjavaslat benyújtásra. Nyilván azt mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy ez az időszak elég volt-e arra, hogy felkészüljön, de nem két napja került benyújtásra a törvény. És ugyancsak az időbeliséggel kapcsolatban többen fogalmazták meg azt, hogy már régen kellett volna, ugyanakkor mellé tették, hogy miért sietünk ezzel, miért kapkodunk ezzel.
Még egyszer hangsúlyozni szeretném tehát, hogy egy olyan keretrendszer jön létre, amelyben nem új kártyakibocsátás történik. A kártya lehúzása, ellenőrzése során az állampolgár jogosultsága derül ki az adott szolgáltatást nyújtónak. A szolgáltatást nyújtó nem lesz képes a teljes adatbázisban navigálni, nem lesz képes a teljes adatbázis adatait megismerni. Tehát nem köthető össze úgy az állampolgárokról nyilvántartott adathalmaz és a szokások, ahogy azt Schiffer képviselő úr itt felvetítette.
Hogy kinek lesz jó? Azt gondolom, ha kialakul egy ilyen egységes kártyarendszer, és csökken a kibocsátott kártyák száma, az egyértelműen jó azoknak, akik ezeknek a kártyáknak a kibocsátásával ma is foglalkoznak és ma is szolgáltatásokat nyújtanak kártyákhoz kötődően, és jó lesz azoknak a felhasználó állampolgároknak, akiknek ezeket a kártyákat ma nyilván kell tartaniuk, használniuk kell, keverniük kell. Tehát egy egyszerűbben használható, átlátható rendszer jön létre.
Azt megértem, hogy az ellenzék részéről alapvetően van egyfajta ellenzéki hozzáállás a törvényjavaslathoz, ugyanakkor a felszólalások többségéből azt is kiérezhettük, és ezt köszönöm, hogy a fejlesztést támogatni tudják, magának a fejlesztés irányának a szempontjait el tudják fogadni.
Bízom abban, hogy a törvényjavaslat során minél nagyobb konszenzusra tudunk jutni, és minél nagyobb konszenzussal tudjuk elfogadni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me