DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök által felvetett és elsősorban a bírósági végrehajtáshoz, a bírósági végrehajtási szervezetet érintő törvénymódosításhoz kapcsolódó felszólalásaikra azt tudom mondani, hogy részben egyetértek, természetesen egyetértek a kritikáikkal, és részben egyetértek az aggodalmaikkal.
Nagyon kérem önöket, hogy amikor erre a törvényjavaslatra tekintenek, akkor azt mérlegeljék, hogy lehetővé teszi-e ez a törvényjavaslat azt, hogy a bírósági végrehajtást rendbe tegyük, a bírósági végrehajtással szemben megnyilvánuló bizalmatlanságot oldani tudjuk, és a végrehajtási rendszerrel szembeni közbizalmat tudjuk erősíteni.
(13.20)
A mi álláspontunk az, hogy ez a törvényjavaslat arra alkalmas, hogy az első lépést megtegye annak érdekében, hogy a bírósági végrehajtási szervezettel kapcsolatos közbizalom helyreálljon - az első lépés. Valóban tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy átmeneti megoldás, önök jól látják, hogy nincsenek a fő kérdések terítéken ebben a törvényjavaslatban. Ez a törvényjavaslat és maga a jogi megoldás arra alkalmas, hogy nem több mint egy éven belül tisztán láthassuk az összes jogi problémát, és az összes megoldási javaslat is előkerülhessen, ami a bírósági végrehajtói szervezet megreformálásával kapcsolatos.
Természetesen, amikor ezeket a kritikákat hallhatjuk - és magunk is osztjuk némely kritikát -, akkor mindig fel kell hívni a figyelmet, és én gyakran megteszem ezt, hogy arra kérem a képviselőtársaimat, hogy ne a bírósági végrehajtást támadják. A bírósági végrehajtás nagyon fontos eleme a jogállami igazságszolgáltatásnak, a bírósági végrehajtásra szükség van, bírósági végrehajtás nélkül nem működik az igazságszolgáltatás. A bírósági végrehajtók tevékenységével kapcsolatban vagy magával a szervezettel kapcsolatban a kritikákat érdemes alaposan megvizsgálni, és ezeket természetesen egyesével, amikor jogosak, megoldani. Azonban a bírósági végrehajtással szembeni bizalmatlanság erősítése a jogállamot fogja gyengíteni, ezért nagyon fontos, hogy itt ebben a teremben, az Országgyűlésben meg tudjunk abban állapodni, hogy a bírósági végrehajtásra szükség van, és a bírósági végrehajtás bírósági végrehajtók nélkül természetesen nem fog menni. Az más kérdés, hogy kik legyenek ezek a végrehajtók, milyen feltételrendszerben működjenek, milyen érdekeltségi rendszerben működjenek, ki felügyelje az ő tevékenységüket; erről szólnak tulajdonképpen a vitáink.
Szerintem ez a mostani törvényjavaslat egy lehetőséget ad a kormány számára, az igazságügyi kormányzat számára, hogy ezeket a kérdéseket ide behozza az Országgyűlés elé, alaposan meg tudjuk vizsgálni azt, hogy a Bírósági Végrehajtói Kamara hogyan működik, a végrehajtói kamara tevékenysége segíti vagy éppen gátolja a végrehajtást, és természetesen a végrehajtókkal kapcsolatos kérdéseket is ide fogjuk hozni az Országgyűlés elé.
Tehát én azt kérem, hogy az Országgyűlés hatalmazza fel a kormányt, ezen keresztül természetesen az igazságügyi minisztert és az Igazságügyi Minisztériumot, hogy mindezeket a kérdéseket az Országgyűlés elé terjessze. Ahogyan mondtam, nem több mint egy éven belül ezekre a kérdésekre újból az Országgyűlés egy alapos vitában, egy részletes vitában válaszokat tud adni, ha most ezt a törvényjavaslatot elfogadják. Mi magunk, az Igazságügyi Minisztérium és a kormány is sokkal tisztábban fogjuk látni, hogy a végrehajtással kapcsolatban milyen problémák merülnek föl, a végrehajtói kamarával kapcsolatban milyen problémák vannak, és ezt hogyan tudjuk megoldani. Erre kérem a felhatalmazást, ehhez kérem a törvényjavaslat támogatását.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me