SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Parlament! Tisztelt Országgyűlés! Ugye, akár a palagázról volt szó, akár Paksról volt szó az elmúlt időszakban, viszonylag kiszámítható volt az LMP következetes álláspontja azzal kapcsolatban, hogy Magyarország energiaigényének, -ellá-tásának egyik legfontosabb feladata az lenne, hogy elsőként is felmérjük azt, mi az, amit meg lehet spórolni, mi az, amit energiahatékonysági, energia-korszerűsítési fejlesztésekkel le lehet csökkenteni, és mi az, amire egyáltalán lehetőségünk van, hogy ne kerüljön felhasználásra. Ez a megelőző szemlélet az, ami az LMP-t jellemezte ezekben a vitákban.
Ez azért fontos, mert következetesen kiálltunk amellett, hogy sokkal nagyobb vidékfejlesztési hatással, sokkal nagyobb stratégiai eredményeket érne el a kormány azzal, ha minél több forrással lehetőséget teremtene a vidéki háztartásokban, a vidéki lakosságnál a családi házak épületszigetelésére, épületgépészeti korszerűsítésére; ha lehetőséget teremtene arra, hogy energiahatékonysági fejlesztésekkel minél inkább, minél többen éljenek azzal a lehetőséggel, hogy háztartásukban megnyíljon a lehetősége annak, hogy a megújuló energiaforrások hasznosításának hátterét, infrastruktúráját ki tudják építeni. Ez nemcsak azért lehetőség, mert a háztartások az egyik legnagyobb potenciális felhasználót jelentik, hanem azért is, mert ez a szemlélet, ez a hozzáállás lehetőséget teremtene arra, hogy közintézmények, önkormányzatok is megkapják a lehetőséget, hogy új, korszerű technológiákat alkalmazzanak.
Ahhoz képest, amit Paksra szánunk, ahhoz képest, amit eltérő irányú stratégiai fejlesztésekre szán a kormány, nagyon-nagyon pici, milliárdos nagyságrendű sajnos mindössze az a forrás, amit részben a szén-dioxid-kereskedelemből származó bevételből biztosítani kívánt a háztartások átállására, amivel kapcsolatban nemrégen pályázatot is hirdetett a magyar kormányzat. Bizonyára mindenki számára ismert az a tény, hogy nagyon-nagyon rövid ideig, mindössze két napig volt igényelhető ez a támogatás. Akkor azt a hírt kaptuk, hogy leálltak a számítógépek, nagyon nagy terhelés volt, hiszen a keret korlátozott volt, és a nagyon nagy lakossági igény miatt az informatikai rendszer túlterheltsége nem bírta el ezeknek a kérelmeknek a beadását.
A gond és a probléma az, hogy oly kevés az a cél, amiben egyetértünk, oly kevés az, amiben egy irányba mennénk, és amikor ilyen van, akkor mégis valamilyen külső akadály meggátolja azt, hogy a kormány előre tudjon lépni. Ez egy jó kezdeményezés volt, létkérdés lenne az, hogy a régi Szaratov hűtőszekrényekből sok A-s, A+-os, AA+-os hűtőszekrények legyenek. Létkérdés lenne az, hogy fagyasztószekrények cseréjével régi, energiazabáló technológiákat végre ki tudjanak tenni a háztartások, és végre egy sokkal korszerűbb, sokkal fenntarthatóbb energiahasználat irányába mutató háztartási gépek beszerzésének lehetősége induljon meg.
A számítógépek leálltak. Az irányban kérdezném tisztelettel a kormányzat képviselőit, hogy mikor indulnak újra a számítógépek. Mikor lesz meg a lehetőség arra, hogy erre újra forrásokat lehessen teremteni? Addig, míg a 2015-ös költségvetésben sportági koncepciókra tízmilliárdot meghaladó összeg van, a Hungaroring fejlesztésére tízmilliárdos nagyságrend van, addig amit az emberekhez eljuttatunk támogatásokat, azok ilyen egymilliárdos meg kétmilliárdos pályázati alapokkal sülnek be. És ez nyilvánvalóan aggály. Nem az LMP szavazóiról van szó döntően, hanem minden magyar háztartásról. Az önök egyéni szavazóiról, akik az egyéni képviselői mandátumaikat biztosították, és most lenne lehetőség arra, hogy hozzájuk visszajussanak források.
Ezek azok a pénzek, amelyek tényleg eljutnának a családokhoz, és valós rezsicsökkentést okoznának. Mi ugye alapvetően a rezsicsökkentésben nem hittünk, azt mondtuk, hogy nem az a rezsicsökkentés, amit nem kell megfizetni, hanem az, amit nem használunk fel. A rezsit akkor fogjuk csökkenteni, ha az energiafelhasználásunk mértékét csökkentjük. Ezek a pályázati konstrukciók, ezek a pályázati rendszerek erre teremtettek volna lehetőséget. Ezt segítenék. Ugyanakkor a számítógépek leálltak, és nem látjuk azt, hogy mikor lesz ennek a programnak folytatása, mikor tudja újra meghirdetni a kormány, mikor tudja újraindítani azokat a számítógépeket, amelyek lehetővé tennék a lakosság számára, hogy minél több új pályázatot tudjon benyújtani e tekintetben.
Ugyanakkor még egy dolog. Amellett, hogy nemcsak a számítógépeket kell beindítani, hanem bizony a 2015. évi költségvetésben és a szén-dioxid-kereskedelemből származó bevételek tekintetében fel kellene bizony tölteni ezeket az alapokat, és minél több forrást, pénzt a családok ezen fejlesztéseire biztosítani. Arra kérem tisztelettel a kormányt és a kormány képviselőit, hogy ennek részben teremtsék meg a pénzügyi feltételeit, részben pedig teremtsék meg azt az informatikai hátteret, ami lehetőséget teremt arra, hogy az új pályázatokat tudja fogadni a kormányzat.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me