DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Kedves Képviselőtársam! Tisztelt Ház! Az a probléma, amit felvetett, látszólag pici, apró, de mégis nagyon nagy indulatokat és nagyon nagy gondokat kiváltó kérdés. Erről a problémáról nem a nagysága szerint, hanem a fontossága szerint muszáj beszélnünk. Hiszen nagyon sok nagyváros környékét érintő kérdésről beszélhetünk. Hagyománya van, hogy az egykori vagy a mai iparvárosokban a környező falvakból beköltözött emberek az életmódjukból következően szükségesnek tartották, hogy tudják kifejteni azokat a mezőgazdasági tevékenységeket, amit megszoktak otthon; fogalmazhatunk így, amit a génjeikkel hoztak magukkal. És szükségük volt arra, hogy paradicsomot, gyümölcsöt ott, azokban a kiskertekben saját szükségletre termesszenek.
Igen ám, csak ahogy az élet halad, öregedés van, öröklések vannak, és beállt az a probléma, amit jelenleg tapasztalunk. A helyzet a következő. A kormány tapasztalta a szombathelyi mézgakertekkel kapcsolatos kérdésfelvetést is, hiszen nagyon sok megkeresés érkezett hozzánk is, úgy, ahogy képviselőtársam mondta, hogy ezt a kérdést kezelni kell.
(9.30)
Már májusban megvolt a válaszunk ennek a kérdésnek a kezelésére, csak az Európai Unió eljárása a magyar földtörvénnyel kapcsolatosan praktikusan nem tette lehetővé, hogy újra megnyissuk a földtörvény vitáját és ezt a kérdést benne rendezzük. Biztosíthatom képviselőtársamat arról, hogy ez a kérdés fontos, és ezt rendezni szeretnénk.
Többféle alternatívát tárgyalunk jelen pillanatban is. Fölvetül annak a lehetősége is, hogy a zártkert nem lesz egyenlő a termőfölddel. S innentől kezdve szerintem nagyon sok jogi kérdést meg tudnánk oldani, amellyel ezt a kérdést rendezni lehet. Szerintem ez az az út, amit érdemes megfontolnunk, és érdemes konszenzust keresnünk arra, hogy nagyon sok ember problémáját ebben a kérdéskörben megoldjuk. Ha ezt át tudjuk vinni, és sikerül konszenzust teremteni jogi és kodifikációs oldalon arra, hogy ezt tudjuk szabályozni, akkor erre szerintem rövid időn belül - ahogy a brüsszeli eljárás lezajlik - megnyugtató választ fogunk tudni adni minden egyes kiskerttulajdonosnak, minden egyes zárt-kerttulajdonosnak. Ez a kérdés pontosan az örökségek és az adásvételek szempontjából fontos.
De egyéb kérdés is van. Nem elég az egyhektáros rendezés, mert mi van azzal az emberrel, aki beköltözött a városba, de közben otthon még egy-két-három hektárnyi területe van. Akkor az ottani zártkertes adásvételt máris nem tudja lebonyolítani. Ezért feltétlenül szükséges az a megoldás, hogy a zártkerteket, a mézgakerteket és a termőföldet fogalmilag és rendszertanilag különítsük el egymástól, hogy más rendszabályok vonatkozzanak az egyikre és a másikra. S ha ezt a közeljövőben megnyíló földtörvénymódosításokkal kapcsolatosan be tudjuk terjeszteni, akkor szerintem megnyugtató választ tudunk adni erre a kérdésre.
Köszönöm képviselőtársamnak, hogy fölvetette ezt a kérdést. Elnök úr, köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me