DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon sok embernek nagyon sok problémája van ma a kormánnyal, hiszen nem azt ígérték, amit végül is adnak az embereknek. Ez az adótörvényekből és a költségvetésből is kiderül. Azonban én ma egy olyan problémát hozok a tisztelt Ház elé napirend előtt, amit Miskolc országgyűlési képviselőjeként tapasztaltam az elmúlt hetekben.
Rengetegen fordultak hozzám e-mailben, levélben és telefonon Tapolca, Pereces környékéről és nagyon sok területéről a városnak. Olyan kiskertbérlők, akik az önkormányzat ingatlankezelő cégétől, a Big Zrt.-től bérelnek évtizedek óta kiskerteket, zártkerti ingatlanokat, és a választások után, október 12-én levelet kaptak ettől a cégtől annak kapcsán, hogy nem hosszabbítják meg az ő szerződésüket. Tudható az ügyben, hogy a földtörvényt önök tavaly módosították, és e szerint a módosítás szerint őstermelő, földműves, illetve mezőgazdasági termelő szervezet használhatja csak ezeket a területeket. Az új földtörvény szerint ezekkel az emberekkel nem köthetnek újabb szerződést, pedig ők évtizedek óta használják ezeket a területeket a saját fogyasztási szükségleteik kielégítésére vagy családjuk zöldség-gyümölcs szükségleteinek kielégítésére. Tisztességgel művelik ezeket a területeket, rendben tartják.
Tudható az ügyben az is, hogy Szombathelyen ez a probléma már hamarabb jelentkezett, hamarabb jártak le ezek a szerződések. Ott mintegy 1500 érintett ingatlan van. Ipkovich György, a város korábbi polgármestere, korábbi képviselőtársunk foglalkozott ezzel az üggyel. Javaslatokat is tettek Szombathelyen, az ottani közgyűlésen nagyon komoly probléma alakult ki ebből a kérdésből. Számtalan nagyon ideges ember van ott is ebben a kérdésben. Ennek kapcsán volt egy javaslat a szocialista frakcióból. Bárándy Gergely és Legény Zsolt képviselőtársaim terjesztették be ezt a javaslatot. Ez egy olyan javaslat, ami ezt a kérdéskört átfogóan kezeli. Méghozzá úgy, hogy egy hektárban határozza meg azt a határt, ahol ilyen módon kezelhető ez a kérdés. Egy olyan kiegészítést tenne egy konkrét passzushoz, hogy az egy hektárt meg nem haladó föld földhasználati jogosultságát földművesnek nem minősülő természetes személy is megszerezheti. Ez a kérdés kezelte volna ezt a problémát, ami már látszott hónapokkal ezelőtt, hiszen május 1-jétől tulajdonképpen ez az állapot fennáll. Önök ezt a módosító javaslatot a Mezőgazdasági bizottságban leszavazták. Leszavazták, és tulajdonképpen semmi mást nem tettek az asztalra e helyett a javaslat helyett, tehát nincs megoldás. Pedig megoldást ígértek.
Még egyszer mondom, rengeteg érintett van, becslések szerint több tízezer, ezért is írtam ezt a napirend előtti felszólalásom címeként. De van olyan újságcikk, van olyan szakértő, aki azt mondja, hogy mintegy félmillió hobbikertet is érinthet ez a probléma az országban. Tehát egy nagyon széles körű társadalmi feszültséget okozó problémáról beszélünk. Kérdéseket tettem föl Miskolcon sajtótájékoztató formájában, hogy ebben a formában járjon el a városvezetés. Ottani képviselőtársamat, de az összes kormánypárti képviselőt is kértem, felszólítottam, hogy járjunk el közösen ebben a problémában. Nem történt semmi az adott ügyben. Az emberek pedig egyre feszültebbek, naponta több levelet, telefont kapok ebben a kérdésben.
Még egyszer mondom, olyan emberekről beszélünk, akik sokszor nehezen élik a hétköznapjaikat, sokan nyugdíjasok közülük, sokuknak ez a fajta kis jövedelemkiegészítés, amit a gazdálkodás jelent, az jelenti a mindennapi életet, egy viszonylag elfogadható életszínvonalat. Ha ezt elveszik tőlük, akkor az ő sorsuk rendkívül nehézzé válik.
Kinek jó ez? – kérdezem. Hiszen számtalanszor hallottunk sok mindent a közbiztonságról is, hogy két hét alatt rend lett. Jelentem, sok zártkerti ingatlan van rengeteg megyeszékhely és város határán, hiszen ez a probléma már túlnőtt ezen, a Balaton környékét érinti, Debrecenből kaptam telefonokat és sok helyről, rengeteg ilyen településen a határt úgymond, a város környékét ezek az ingatlantulajdonosok tartják rendben. Ezek a városok nem fognak tudni ezekkel a kis telkekkel mit csinálni. Ezek a telkek, ha nem fogják művelni, elvadulnak, és ez nagyon komoly közbiztonsági problémákat is fel fog vetni. Hiszen, ha felhagyják, elhagyják ezeket a területeket, akkor ott komolyan megjelenik a város határán egy olyan közbiztonsági probléma, ami sok helyen látható egyébként.
Kinek jó ez? Felvetem itt azért a korrupció kérdését is. Valakinek megalkották ezt a jogszabályt így, ebben a formában, a kiskertbérlőkkel, használókkal szemben. Miért nem oldják meg végre több tízezer kiskerthasználó problémáját? Köszönöm, elnök úr. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me