NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN

Full text search

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ellenzék - többek közt a közvélemény-formáló újságírók hathatós segítségével - hetek óta tartja napirenden itt a tisztelt Házban és a Nemzetbiztonsági bizottságban az úgynevezett kitiltási ügyet. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Jézusom!) A hivatkozási alap André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok ideiglenes ügyvivőjének sajtóban megjelent állítása többek közt a NAV elnökének kitiltásáról: „Nem az alapján döntöttünk bizonyos személyek beutazási tilalmáról, amit a sajtóban olvasunk, nem szabad mindent elhinni. Azt kérdeztük magunktól, hogy kikkel kapcsolatban vannak szilárd bizonyítékok, amelyek alapján lehet érvényesíteni a törvényt.” - nyilatkozta az ügyvivő.
Mindez még október 21-én történt, de azóta semmilyen fórumon, semmilyen alkalommal sem tudott semmiféle szilárd bizonyítékot felmutatni. Goodfriend úr, szavahihetőségét alaposan kockára téve, maradt tehát a megalapozatlan vádaskodás szintjén, hiszen sem a kormánynak, sem az Országgyűlésnek, sem a Nemzetbiztonsági bizottságnak, sőt tegnap óta tudjuk, hogy magának az érintettnek sem tudott átadni semmiféle hiteles, tényekkel alátámasztott bizonyítékokat, pedig a Nemzetbiztonsági bizottság eddig a kormány két miniszterét, öt államtitkárát hallgatta meg ebben az ügyben. (Gúr Nándor: Lehet, hogy nem értették!) Három titkosszolgálati vezető és az országos rendőrfőkapitány is azt mondta, hogy semmilyen, egyébként más ügyekben bejáratott, szokásos csatornán nem érkezett hozzájuk az üggyel kapcsolatban információ az Egyesült Államok társszerveitől, így például sem a CIA-tól, sem az FBI-tól.
Megállapíthatjuk, hogy mindezek hiányában Goodfriend úr kijelentései jelenleg nem tűnnek másnak, mint személyes indíttatású politikai nyomásgyakorlási kísérletnek.
Tisztelt Országgyűlés! Mindeközben olyan, hazánk és az Európai Unió, illetve a NATO számára, így az Egyesült Államoknak is valós biztonsági kockázatot jelentő ügyek kerülnek le a napirendről, mint az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjének KGB-s kapcsolata. (Gőgös Zoltán: Mi van a főigazgató-helyettes úrral?) Mint ismeretes, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját is adó szocialisták az újpesti időközi választáson egy olyan jelöltet indítanak Horváth Imre személyében, akit a Kádár-rendszer hivatásos BM-állományú tisztjeként egy öt hónapos KGB-tanfolyamon képeztek ki még a ’80-as évek elején. És erre - ellentétben a Goodfriend-üggyel -írá-sos, tényekkel alátámasztott bizonyíték van (Derültség az MSZP soraiban.), sőt maga a jelölt is elismerte mindezt a nyilvánosság előtt.
No de, tisztelt képviselőtársaim, térjünk vissza a Goodfriend-ügyre! Nos, a hazai ellenzék kizárólag Goodfriend úr megalapozatlan állításait fogadja el (Gőgös Zoltán: Azért azt te is tudod, hogy ez marha gyenge?!), ezért nem meglepő az sem, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke a házszabályt megsértve nem hajtotta végre a bizottság határozatát (Tóbiás József: Nem sértette meg!), az ellenzék is csak bizonyítékok nélkül vádaskodik, egyszerre kockáztatva evvel hazánk szuverenitását és demokratikus berendezkedésünk alapjait. Egyetlen ország sem engedi meg, hogy egy másik állam polgára bizonyítékok nélkül (Gőgös Zoltán: Inkább rezsit csökkentsél, fiam, az jobb!), bemondásos alapon bűncselekmény elkövetésével megvádolhassa saját állampolgárait, ez szuverenitás kérdése.
Másrészről a demokráciák attól is demokráciák, hogy nem az ártatlanságot kell bizonyítani, hanem a megvádolt bűnösségét, mégpedig hitelt érdemlő módon és nem pedig egy autodafén. Aki állít, az bizonyít. Nagyon fontos a bűn üldözése, a bűnözők lefülelése és megbüntetése, de legalább ennyire fontos az ártatlanok, a tisztességes és a becsületes magyar emberek megvédése. (Gőgös Zoltán: Te nem ezt csináltad Horváth Imrével!) Az ártatlanság vélelme nem csak jogi kategória; minden magyar állampolgárnak alaptörvényben garantált joga van a jó hírnévhez, a zavartalan munkavégzéshez és a magánélet szentségéhez.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hetek tükrében nem nagyon valószínű, de a Külügyi és a Nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén is kísérletet teszünk André Goodfriend úr meghallgatására. A magyar kormánynak, az Országgyűlésnek és az egész országnak az az érdeke, hogy ez az ügy megnyugtató módon tisztázódjon. Ezért most is arra kérjük az ideiglenes ügyvivő urat, hogy jöjjön el az ülésre, és ha szükséges, zárt ajtók mellett, senkinek a jogát sem sértve, tárja végre a képviselők elé azokat a szilárd bizonyítékokat, amelyekre a hazai ellenzék biztató bólogatása és aktív közreműködése mellett hivatkozik.
Köszönöm a figyelmüket, köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban. - Gőgös Zoltán: Óriási tapsot neki, mert megérdemli!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me