SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tehát segélyt vagy munkát, ez itt a kérdés. Ez talán az egyik legfontosabb kérdés az elmúlt és az előttünk álló években. Ha pedig valóban ez az egyik legfontosabb társadalompolitikai kérdés hazánkban, akkor úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy indulatok és cinizmus nélkül, higgadtan beszéljünk, illetve vitatkozzunk erről a témáról. Ezért ebben a higgadt hangvételben, minden indulat nélkül szeretném leszögezni, hogy természetes módon nem értünk egyet azzal a sokat és sokszor hangoztatott demagóg ellenzéki váddal, hogy mi „közmunkásországot” akarunk létrehozni.
Hogyan lehet komoly témáról, húsba vágó életkérdésről ilyen felületes, cinikus módon megnyilatkozni?! Miért tennénk ezt? Sem erkölcsi felfogásunk, sem a politikai értékrendünk, sem pedig a költségvetési érdekünk nem ezt támasztja alá. Hiszen a „segély helyett munka” programja jóval több költségvetési támogatást jelentett az eddigiek során, és jelent a jövőben is. Jóval több forrást fordítunk ezekre a közfoglalkoztatási programokra és általában a munkahelyteremtési programokra, mint a szocialista-liberális kormányzatok együttvéve, a többszörösét.
Tisztelt Országgyűlés! Ezeken a programokon át a kormány munkaalapú társadalompolitikát folytat, azaz a nehéz helyzetbe került emberek százezreinek kínálunk kitörési lehetőséget. S ha ez így van - márpedig így van -, akkor az államnak, a kormánynak és az Országgyűlésnek egységesen kell, kellene támogatnia ezt a programot, hiszen az mindenki számára jobb, mint a segély, mindenki számára hasznos, és mindenki érdekét szolgálja: az egyes emberekét, a családokét, a településekét és az egész magyar társadalomét. Tehát a kérdésre, hogy segélyt vagy munkát, az egyértelmű válasz az, hogy munkát kell adnunk segély helyett az embereknek.
Talán nem véletlen, hogy az MSZP is kezd higgadtabban, józanabbul gondolkodni, hiszen Hiller István nem is olyan régen azt javasolta az MSZP-nek, hogy - idézem - változtasson eddigi politikáján, gondolja át a közmunka, a segélyezés kérdéseit, ugyanis egy baloldali párt nem lehet a munkával megszerzett jövedelem ellen.
Reméljük, hogy ez a vélemény lesz mielőbb az MSZP egységes álláspontja a közfoglalkoztatás tekintetében, és nem fogják ezt a programot továbbra is demagóg és cinikus módon támadni, és ezáltal több százezer embert emberi méltóságában megalázni. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Azok ti vagytok! - Gőgös Zoltán közbeszól.
(Móring József Attila elfoglalja a jegyzői
széket.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Higgadt és józan vitákban és párbeszédben ezek után sokkal inkább arról kell eszmét cserélnünk, hogy hogyan lehet ezt a programot továbbfejleszteni, hogyan lehet hatékonyabbá tenni, hogyan lehet ezt a programot például a szociális szövetkezetek munkájához kapcsolni, illetve hogyan tudunk minél több embert a közfoglalkoztatásból a munkaerőpiacra juttatni. Ám ehhez szükséges, hogy legalább az alapcélok és az alapértékek tekintetében értsünk egyet, és beszéljünk egy nyelven.
Tisztelt Ház! Ha több munkát adunk, akkor logikus és természetes, hogy kevesebb segélyre van szükség. Ha több munkát adunk, akkor logikus és természetes, hogy több lehetőséget adunk az embereknek. Ha több munkát adunk, akkor logikus és természetes, hogy több önbecsülést és a továbblépés esélyét adjuk meg az embereknek, hogy egyéni, személyes felelősségükkel is jobban élve, többet tegyenek ők maguk is magukért és a saját családtagjaikért.
Bízom abban, hogy a „segély helyett munkát” kormányzati programot mindezek alapján együtt és egységesen tudja támogatni az Országgyűlés, és higgadt, józan vitákban és párbeszédben tudjuk azt még hatékonyabbá tenni.
A Kereszténydemokrata Néppárt és annak parlamenti frakciója így fog cselekedni. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me