VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Október közepe óta nem lehet tudni, hogy ki az a hat magyar magánszemély, akit az Egyesült Államokból kitiltottak, és mi volt ennek a kitiltásnak az oka. Egy azonban biztos: van hat olyan állampolgár, akiről az Egyesült Államok magyarországi ügyvivője azt állítja, hogy nem léphet be az Egyesült Államok területére azért, mert olyan súlyos korrupciós bűncselekményben érintett, ami nem teszi lehetővé az amerikai beutazását.
Egymást érték a különböző nyilatkozatok, amelyek sokszor egymással is ellentmondásban voltak. Az amerikai ügyvivő szerint a kitiltási döntés ellen egyetlen érintett sem tiltakozott, egyetlen érintett sem kért jogi felülvizsgálatot a kitiltási döntéssel összefüggésben. Egy tény, hogy a kormány és a Nemzeti Adóhivatal vezetője egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett, az egyikük szerint tudott a kormány a kitiltásról, a másikuk szerint nem tudott róla.
Tény az, hogy Magyarország egy geopolitikai konfliktus közepén találta magát azzal, hogy Ukrajnában háborús események zajlanak, két nagy érdekszféra, Nyugat és Kelet ütközik most jelenleg a térségünkben, és ennek Magyarországra is kihatása van. Tény továbbá az is, hogy a korrupciós világranglistán Magyarország lecsúszóban van. Emlékeztetnék arra, hogy a szocialisták utolsó éveihez képest tovább csúsztunk lefelé, még rosszabb lett a helyzet az elmúlt időszakban. Tény az is, hogy Lázár János, Orbán Viktor jobbkeze irányítja személyesen a polgári hírszerzést, tehát elvileg minden információnak azonnal a birtokába kerül, ami vezető állami tisztségviselők kitiltására vonatkozik.
Kérdés az, hogy mit lehet tenni. Az ellenzék többször föltette a maga kérdéseit, ezekre a kérdésekre azonban senkitől nem kapott választ. Most más színtéren fogunk élni a parlamentáris lehetőségekkel, és a demokrácia kereteit ki fogjuk használni. Én magam vagyok az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának az elnöke, pénteken délelőtt 10 órára éppen ezért össze fogom hívni a bizottságot, és erre az ülésre meg fogjuk hívni Vida Ildikót, a Nemzeti Adóhivatal elnökét, meg fogjuk hívni André Goodfriendet, az Egyesült Államok magyarországi ügyvivőjét, meg fogjuk hívni a kormány képviselőjét, valamint meg fogjuk hívni Heim Péter urat, a Századvég igazgatóságának elnökét.
Miért fogjuk ezt tenni? Azért, mert egy higgadt, szakmai alapokon álló, tényszerű vizsgálatot szeretnénk lefolytatni ebben az ügyben. Magyarország lakóinak tisztában kell lenniük azzal, hogy vezető állami tisztségviselők, olyanok, mint Vida Ildikó, az adóhivatal elnöke érintettek-e bármilyen korrupciós bűncselekményben, mi történik ebben az ügyben, az Egyesült Államok miért állítja, amit állít, a magyar kormány pedig miért hazudozik összevissza ezzel párhuzamosan. Semmi egyebet nem szeretnénk. Nem politikai vagdalkozásra szeretnénk ezt az alkalmat fölhasználni, hanem egy higgadt, szakmai alapokon álló, tényszerű vizsgálat lefolytatására ebben az ügyben, mert mindenkinek az az érdeke, hogy ebben a kérdésben tisztán lássunk.
Államtitkár úrtól pedig majd annyit szeretnék kérni - amennyiben Tállai államtitkár úr fog válaszolni a kérdésre -, hogy ne az történjen, mint amit a képviselőtársam napirend előtti felszólalására adott. Képviselőtársam az emberekről beszélt, államtitkár úr pedig fölolvasott válaszul egy előre megírt klisét arról, hogy mi a helyzet a túlzottdeficit-eljárással. Bocsánat, államtitkár úr, a kérdések nem arra vonatkoznak, amire ön rendszeresen válaszol.
Tehát ha ön fog erre válaszolni, akkor semmi egyebet nem kérünk, mint hogy tényszerűen erre a kérdésre legyen kedves válaszolni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me