DR. SZŰCS LAJOS

Full text search

DR. SZŰCS LAJOS
DR. SZŰCS LAJOS (Fidesz): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A kormány és a magyar családok munkájának köszönhetően az elmúlt évek erőfeszítései meghozták eredményüket. Amíg 2010-ben Magyarország még a görögökhöz képest is nehéz helyzetben volt a magas államadóssággal, alacsony foglalkoztatási és rossz versenyképességi mutatókkal, addig mára egy sor fontos területen sikerült jelentős előrelépést elérni. 2010 óta csökken az államadósságunk, 3 százalék alá sikerült csökkentenünk az államháztartási hiányt, ráadásul a 2010-es kormányváltáshoz képest közel 400 ezerrel több embernek van munkája. 2015 a bankok elszámoltatásának és a teljes foglalkoztatottság irányába megtett lépések éve lesz, ezért az adórendszer három legfontosabb pillére 2015-ben is a családi adórendszer, a kis- és középvállalkozások alacsony adózása és a különadók fenntartása lesz.
Az adócsomag egyik legfontosabb eleme a családi adórendszer további bővítése. A családi adórendszer célja a családok megerősítése, támogatása, a gyermekvállalás elősegítése. Az adórendszer átalakításának köszönhetően 2014-ben már több mint 230 milliárd forinttal több jövedelem marad mintegy 900 ezer magyar családnál. A 2015. évi adócsomag ennek a megkezdett munkának a folytatása és kiterjesztése annak érdekében, hogy a megkeresett jövedelem minél nagyobb része maradjon meg a magyar családoknál. Ennek megfelelően 2016-tól négy év alatt a duplájára nő a kétgyerekes családok családi kedvezménye. Az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény mértéke évről évre emelkedik úgy, hogy a családoknál havonta ott maradó adó gyermekenként a jelenlegi 10 ezer forintról 2019-re 20 ezer forintra, évente 2500 forinttal fog növekedni. 2010 óta a kormány jelentős erőfeszítéseket tett a munkaalapú gazdaság megteremtése érdekében. A holnap elfogadásra kerülő adójogszabályok alapján jövőre is megmaradnak, sőt tovább bővülnek a munkahelyvédelmi program eddig már bevált intézkedései.
Mélyen tisztelt Képviselőtársaim! A Törvényalkotási bizottság által benyújtott módosító javaslatok - számos pontosító indítvány mellett - tartalmazzák a távközlési adó kiterjesztésére vonatkozó, az eredeti törvényjavaslatban szereplő szakasz törlését. Ezenkívül a javaslat tartalmaz még néhány olyan kisebb mértékű, ám fontos pontosítást, amely komoly segítséget nyújthat a gazdasági élet egyes szereplői számára. Ilyen például a kézműves termékeket előállító kisvállalkozókra vonatkozó rendelkezés is, amely mentesíti az ilyen termékek előállítása során felhasznált természetes csomagolóanyagok áfáját. A módosító javaslat ezenkívül pontosítja a reklámadó megállapítására vonatkozó adminisztratív feltételeket úgy, hogy ez a lehető legkisebb mértékben terhelje a hazai kis- és középvállalkozásokat.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány célja 2015-ben is, hogy a gyermekeket nevelő családok, a munkavállalók, a vállalkozások adóterheit változatlanul alacsonyan tartsa, és ösztönözze a gazdaság kifehérítését. Mindezekre való tekintettel kérem önöket, hogy holnap támogassák szavazatukkal a 2015. évi adócsomagot. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me