SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A költségvetés vitája és különösen az adótörvények módosítása minden évben az igazság pillanata, ugyanis feketén-fehéren kiderül, honnan vesz el a kormány és hova ad, mit büntet és mit támogat.
(17.50)
Ez lenne az a pillanat, amikor ellenzéki képviselőként véleményt lehetne formálni a kormány társadalom- és gazdaságpolitikájáról. Szerencsések lennénk, ha erről legalább itt a parlamentben beszélhetnénk.
Az idei adótörvénymódosítás - ahogy az elmúlt években is - kétségbeesetten kapkodó pénzbehajtás. Miközben Magyarország elvileg jobban teljesít, a Fidesz mindent megadóztat, amit csak tud. Eközben az sem zavarja, hogy magyarok millióit taszítja elszegényedésbe. Ez a kapkodás, barkácsolás egészen az utolsó percig folyik önöknél, hiszen a törvényjavaslat benyújtása után fideszes módosítók formájában kerültek a Ház elé fontos változtatások.
Ennek a barkácsolásnak volt az eredménye az internetadó bejelentése, majd átmeneti jegelése is. Arra kérem önöket, végleg tegyenek le erről a tervről, és ne költsenek fölösleges milliárdokat egy olyan konzultációra, ami valójában már az utcákon lezajlott.
Kapkodva emelték meg az RTL-adónak becézett reklámadó felső kulcsát 50 százalékra. Nem tudunk másra gondolni, mint hogy önök úgy írják az adótörvényeket, hogy megnézik a híradót, és ha nem tetszik, akkor gyorsan kivetnek egy sarcot.
A kafetéria adójának emelése, majd a visszakozás az adómentes hányad bevezetésével ugyanezt a kapkodást tükrözi. De szeretnénk ismét emlékeztetni, a kafetéria adója a szegények adóztatása, ezért nem elfogadható semmilyen emelés, sőt mi azt javasoltuk, hogy az internet-előfizetés is része lehessen az ilyen kedvezményes juttatáscsomagoknak.
Az egyetlen pozitívuma az elmúlt hetek barkácsolásának talán az volt, hogy kivették a termékdíj hatálya alól a kézműves termékeket, a mikrovállalkozásokat és a biokozmetikumokat.
A nagy sietségben persze arra sem jutott idejük, hogy megfontolják az ellenzéki javaslatokat. Csak ennek tudom tulajdonítani, hogy az eddig benyújtott módosító javaslatainkat nagyrészt csípőből lesöpörték. A környezetvédelmi termékdíj 1 százalékát, legfeljebb 500 millió forintot szerettünk volna a környezetvédelmi feladatokat ellátó civil szervezetek támogatására fordítani. Erre nagy szükség lenne, mert a környezetvédelem teljesítőképessége jelentősen leromlott. Ugyanígy vetették el az újrahasznosított papír kivételét a környezetvédelmi termékdíj alól, ami nyilvánvalóan abszurdum. Hiába jeleztük, hogy az alkoholos italok adójának emelése sok-sok családi kasszát megcsapol, a tervezett emelést változatlanul hagyták. Bezzeg a minőségi pálinkák, amelyek a gazdagoknak az italai, nem drágulnak.
Holnap LMP-s módosítókról is döntünk, arra kérem önöket, támogassák ezeket. A nehéz helyzetű családokon segítenének, és komoly lökést adnának a gazdaságnak is. Kezdeményezzük a kafetéria területén tervezett adóemelések teljes visszavonását. Ma, amikor egymillió embernek, a dolgozók mintegy negyedének a keresete nem éri el a létminimumot, ez lenne a kormánytól a minimum elvárható. És tegyék lehetővé az internetköltségek belefoglalását e juttatási körbe. Bizonyítsák be, hogy nemcsak a jómódúak fontosak önöknek, és tegyenek lépéseket a társadalom végleges kettészakadása ellen!
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me