BARTOS MÓNIKA

Full text search

BARTOS MÓNIKA
BARTOS MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A városi lakosság légzőszervi megbetegedéseinek egyik fő okozója a kisméretű szállópor koncentrációjának magas volta. Ha a 10 mikronnál kisebb átmérőjű részecskék koncentrációja magas a légtérben, annak igen erős egészségkárosító hatása van. Ennek az az oka, hogy ezek a részecskék lerakódnak, felhalmozódnak a tüdőben, a légutakban. Magyarországon már ebben az esztendőben is több városban nem egy alkalommal meghaladta a kisméretű szállópor, azaz a PM10 koncentrációja az egészségügyi határértéket.
Azt tudjuk, hogy a PM10 koncentrációját a közlekedés és a lakossági tüzelés milyensége nagyban befolyásolja, nagyon fontos a tüzelőanyag megválasztása, ugyanakkor a 3,9 millió háztartás egyharmada szilárd tüzelőanyagot használ.
A Földművelésügyi Minisztérium ezekben a napokban kezdte, kezdi azt a kampányát, amely a helyes fűtést célozza meg, és ez annak a programnak a része, amelyet 2011-ben húsz évre fogadtak el, és amelynek eredményeképpen 10-15 százalékkal csökkenhet a 10 mikronnál kisebb átmérőjű szállópor koncentrációja. Ugyanakkor a 2015-ös költségvetési törvényjavaslatban csupán 54 millió forint szerepel a kisméretű szállópor, a PM10 koncentrációjának csökkentését célzó kiadási soron.
(15.40)
Kérdezem államtitkár urat, hogy mit tesz a kormány a PM10 koncentrációjának csökkentése érdekében, mire fordítják az előbb említett 54 millió forintot, és a költségvetési törvényjavaslatban vannak-e kapcsolódó intézkedések a PM10-koncentráció csökkentése érdekében.
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me