GŐGÖS ZOLTÁN

Full text search

GŐGÖS ZOLTÁN
GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nem ez az első beszélgetésünk áfaügyben, de szerintem most még súlyosabb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt, amikor ezt először próbáltuk tisztázni. Most a 27 százalékos áfa egy elég érdekes trükkel 33 százalékra emelkedik, legalábbis az élelmiszer-forgalom több mint felénél, nagyjából 2000 milliárdnyi élelmiszer-forgalomnál. Ez azt jelenti, hogy az érintett társaságok közel 100 milliárd extraadót fognak befizetni a költségvetésnek, függetlenül attól - ahogy több kormánytag is mondta -, hogy ez sehol nem jelenik meg az élelmiszer-biztonsági rendszerben, ugyanis ezt azzal indokolják, hogy élelmiszerbiztonság-felügyeleti díjként lesz ez az összeg beszedve.
Ha ezzel az a cél, hogy az úgymond külföldi konkurenciát egy bizonyos belföldi cég érdekében tönkretegyük, akkor lehet, hogy ez sikerülni fog, ugyanis ennek a törvényjavaslatnak van még egy passzusa: ha egy vállalkozás ebben a körben két évig veszteséges, abba kell hogy hagyja a tevékenységét. Ha ezt másra is kiterjesztenénk, miniszterelnök úr, az azt jelentené, hogy nem lenne már Magyarországon autógyártás, ugyanis évekig valamennyi autógyárunk veszteséges volt.
(15.20)
Én nem hiszem, hogy ez a jó megoldás. Azt gondolom, hogy a most már úgymond kormányzati szintre keveredett korrupció miatt inkább csökkenteni kellene az élelmiszer-forgalmat terhelő adókat, különösen az áfát. Hiszen látjuk, hogy ez az a terület, ahol egyértelműen óriási szintű csalás zajlik, és sajnos az az új tender és a 8 milliárdos felügyelő rendszer sem fogja a problémát megoldani, amivel kapcsolatban újabb problémák merülnek fel. Hiszen önnek is írtak ezzel kapcsolatban nyílt levelet, úgy tűnik, hogy ebben pedig állami szintű szabadalom ellopása van.
Nagyon szeretnénk, ha ezek a kérdések gyorsan tisztázódnának, és ha változtatnának azon a filozófián, amiről sokszor beszélt nekem is, illetve más környezetben is, és megpróbálnák ezt a korrupciós lehetőséget megfékezni. (Az elnök csenget.) De ehhez nagyon intenzív és nagyon gyors áfacsökkentés kell. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me