DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Annyival kívánom kiegészíteni az ön által elmondott törvények felsorolását, hogy ne felejtse el a Ház, hogy a 2010-ben megválasztott Országgyűlés az akkori többségi döntések alapján még három alkalommal is foglalkozott a devizahitelesek problémáival. Tehát összesen öt olyan törvényt fogadtunk már el, amely a devizahitelesek helyzetének a könnyítésére vonatkozik, hiszen ez a Ház fogadta el az egyösszegű végtörlesztésre vonatkozó javaslatot, amely több százezer családnak jelentett menekülést a devizahitel csapdájából.
(14.00)
Ez a Ház fogadta el az árfolyamgátról szóló törvényjavaslatot, és ez a Ház fogadta el az eszközkezelőről szóló törvényt is, tehát már 2014 előtt is mindent megtettünk annak érdekében, hogy könnyítsük a devizahitelesek helyzetét.
És ahogyan a frakcióvezető úr sorolta, a következő törvény a tisztességtelen magatartásról, tisztességtelen kölcsönszerződési gyakorlatról szól. Ezek a döntések a Kúria által megállapított keretek között - most már az Alkotmánybíróság által is megállapítottan alkotmányos keretek között - tették lehetővé a bankok elszámoltatását, tehát a Kúria döntése és az Alkotmánybíróság döntése teremtette meg azt a jogalapot, ami alapján a Ház 1000 milliárd forint nagyságrendű összeget tud a bankoktól a családokhoz visszaadni, és a bankoktól a családok javára az elszámolás folytán ilyen nagy összegű kölcsön- és teherkönnyítés kerül vissza.
És ebben a sorban valóban a következő lépés a Ház asztalán lévő, fair bankokról szóló törvényjavaslat, amely megteremti majd azt a lehetőséget, hogy a jövőben megfelelő módon tudjanak tájékozódni az ügyfelek, a fogyasztói kölcsönszerződések ügyfelei, ne lehessen még egyszer őket félretájékoztatni, ne lehessen még egyszer őket olyan tájékoztatással rávenni számukra kedvezőtlen hitelkonstrukciók megkötésére, amelyek okozták többek között a devizahitelezés elszabadulását és a devizahiteles családok terheinek növekedését.
A másik ilyen fontos lépés lesz a fair bankokról szóló törvényben, hogy egyoldalú szerződésmódosításokra, tehát azokra a szerződésmódosításokra, amelyeket a Kúria tisztességtelennek nevezett és a tisztességtelen szerződési feltételek szerint érvénytelennek tartott, a jövőben nagyon szűk körben lesz csak lehetőség, mint ahogyan az önök által ismert törvényjavaslat előírja, hogy csak bizonyos külső körülmények bekövetkezése esetén, tehát sohasem a bank háza táján, a bank saját problémáinak orvoslására lehet majd egyoldalúan szerződést módosítani. Természetesen az ügyfeleknek joga lesz arra, hogy kilépjenek ebből a szerződésből, és akár bankot váltsanak, elvigyék a hitelüket egy másik bankhoz, és mindezt teljesen költségmentesen tehetik meg. Tehát a fair bankokról szóló törvényjavaslat egy garancia a kölcsönt felvevő állampolgárok számára.
És ebbe a sorba illeszkedik majd természetesen az elszámoltatás eredményét realizáló, forintosításról szóló törvényjavaslat: az elszámoltatás következtében jelentősen csökken a családok terhe, jelentősen csökken annak az 1,3 millió háztartásnak az eladósodottsága, és a devizában való eladósodottság helyett egy, a jövőre nézve már kiszámítható, forintban megfizethető hitel fog a vállukon nyugodni.
Nagyon fontosnak tartom tehát, hogy a tisztelt Ház együtt lássa ezeket a törvényjavaslatokat, és ne higgyenek annak a beállításnak, hogy itt valójában a forintosítás az egyetlen olyan javaslat, amely meghatározza a devizahitelesek sorsát, hanem természetesen az összes eddigi devizahiteles helyzetét könnyítő javaslattal - amely összesen hét törvény, ha elfogadjuk a forintosítást is - reagál a kormány és az Országgyűlés a devizahitelesek helyzetére, míg 2010 előtt az akkori Országgyűlés egyetlenegy törvénnyel sem próbálta megoldani a devizahitelesek helyzetét, az akkori kormánytöbbség nem segített a devizahiteleseknek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me