TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azzal kezdte, hogy nem tudtunk konkrétumot mondani mindeddig a szocialisták megszorító csomagjainak a visszavonására. Engedje meg, hogy most mondjak önnek néhány konkrétumot, csak kérem, hogy figyeljen, mert a Gazdasági bizottság ülésén is elmondtam ezeket, de egyet sem jegyzett meg belőlük.
Kezdjük a rezsicsökkentéssel! Mindannyian tudjuk, hogy a szocialisták nyolc éve alatt 12-15 alkalommal nőtt a gáz és a villamos energia ára. A Fidesz kormányzása alatt ezt megállítottuk, nem nőnek a rezsidíjak, mi több, a rezsicsökkentés által jelentős csökkentést értünk el. Mindeddig 350 milliárd forintot hagytunk a családok zsebében, és ennek a következő, 2015. évi hatása további 150 milliárd forint lesz. Ez az egyik.
A másik: a szocialisták a közszférában megvonták a 13. havi bért, és ezzel jelentősen csökkentették a közszférában dolgozók jövedelmének a reálértékét.
(13.40)
Ezzel szemben a Fidesz életpályamodelleket indított el, mint például a pedagógus-életpályamodell. Az egészségügyben jövedelememelkedések voltak, és ugye, a következő évi költségvetési tervezetből tudjuk, hogy a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók életpályamodellje is elindul, ami jelentős jövedelemnövekedést fog ennek a szférának jelenteni. Egyébként pedig az adótörvények változásával és a jövedelmek emelkedésével reáljövedelem-növekedés jellemző a szférában.
A harmadik: ugyanez igaz a nyugdíjakra, hiszen a szocialisták a 13. havi nyugdíjat is elvették, mi több, nemcsak elvették (Közbeszólás az MSZP soraiból: Két évig megvolt. - Nagy zaj. - Az elnök csenget.), hanem olyan gazdaságpolitikát folytattak, amelynek a lényege az volt, hogy emeljük ugyan a nyugdíjat kicsit, de jobban emeljük az inflációt, és ezáltal a nyugdíjak reálértéke folyamatosan csökkent a szocialisták kormányzása alatt. Ezt nem lehet elmondani a Fidesz kormányzására, mert a Fidesz vagy legalább megőrizte a nyugdíjak reálértékét, tehát minimum az inflációval egyenértékű nyugdíjemelést biztosított, vagy annál magasabbat, különösen az elmúlt évekre jellemző ez.
És hát, ne haragudjon, ön említette a devizahitelesek kérdését. Én újra említem ezt. Igenis, a szocialisták belevitték a magyar családokat ebbe a kilátástalan üzletbe, nagy reményt, lehetőséget kínáltak nekik, majd aztán ott hagyták őket benne, és bizony a Fidesz-kormánynak kellett szembenézni a problémával és felszámolni ezeket a gondokat, nehézségeket. (Szávay István: 2001-ben vezettétek be.) Tehát összesen eddig négy ilyen tételt mondtam el önnek, amit ellenkezőleg csinálunk, mint a szocialisták.
Az az érvelése pedig, hogy a Fidesz-kormány alatt nőttek az adók, lehet, hogy az adók száma növekedett, de az adók semmiképpen nem, és az adóterhelés sem növekedett. Tehát mi a GDP 41 százalékával vettük át az adóterhelést, az most 38-39 százalék között van, és igenis a jövedelmet terhelő adó kulcsa csökkent, a beszedett adók bevételi összege is a GDP-hez mérten csökkent, és a költségvetés bevételi arányaihoz mérten is csökkent. Így a személyi jövedelemadó, amit a magánszemélyek fizetnek a megszerzett jövedelem után, vagy a társasági adó kulcsa is 10 százalék alatti az 500 millió forint alatti adóalap esetében, tehát a magyar kis- és középvállalkozások esetében. Azt gondolom, hogy ugyanakkor a forgalmi és fogyasztási adók növekedtek olyan ágazatokban, amelyek eddig nem vették ki arányosan a részüket a közteherviselésből. Ezen a területen növekedtek az adók. Egyébként az összadó-bevé-teleknél ilyen tekintetben valóban egy arányeltolódás történt, mégpedig a fogyasztási és forgalmi adók javára.
De megvizsgálhatjuk az infláció mértékét is, hiszen láthatjuk, hogy ma lényegében Magyarországon nincs infláció, ami mindenképpen segíti az emberek mindennapi megélhetését.
De hogy ne csak a statisztikákkal operáljak, két dolgot szeretnék még elmondani. Egyrészt az Európai Unió módosította Magyarország gazdasági makroszámait, jelentősen megemelte a gazdasági növekedés mértékét, a foglalkoztatottsági adatokat, ezzel is elismerve az ország teljesítményét (Az elnök csenget.), és ugyanezt tette az IMF is közvetve, amikor azt mondta, hogy sikertelen a megszorítási politika. Tehát Magyarország éppen hogy jó úton halad e tekintetben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me