VIGH LÁSZLÓ

Full text search

VIGH LÁSZLÓ
VIGH LÁSZLÓ (Fidesz): A Fidesz-KDNP-frakciószövetség 2010 óta dolgozik, hogy a devizahitelezéssel kapcsolatos kérdésekre végleges megoldást találjon, és ezeket a hiteleket kivezesse a piacról. Az otthonvédelmi program keretében eddig több mint 500 ezer devizahitel által érintett család jutott valamilyen formában segítséghez. A Kúria 2014. június 16-án meghozott jogegységi döntése fordulópontnak tekinthető a devizahitelezés magyarországi történetében. A legfelsőbb bírói fórum ugyanis még soha nem mondta ki Magyarországon, hogy a bankok a devizahitelesekkel szemben tisztességtelenül jártak el, és visszaéltek erőfölényükkel.
Az Országgyűlés kivételes eljárással július 4-én elfogadta a devizahitelesek megsegítését célzó első törvényt, melynek értelmében a pénzügyi intézmények feladatává válik, hogy az általuk alkalmazott általános szerződési feltételekből kiiktassák a tisztességtelen kikötéseket. A hitelezőknek vissza kell téríteniük ügyfelük részére a Kúria június 16-i jogegységi döntése alapján a tisztességtelenül felszámolt tételeket. Mindezek következtében várhatóan 25 százalékkal fog csökkenni a devizahitelesek terhe.
Mindez nagy eredmény. Maradt azonban egy utolsó feladat: az Országgyűlésnek el kell fogadnia azt a törvényjavaslatot, amely lefekteti a fair bankrendszer alapjait. A jövőben nem fordulhat elő, hogy a bank minden alap nélkül bármikor kamatot emelhessen. A bank köteles lesz olyan felvilágosítást adni ügyfelének a hitelszerződés során, melyből az felmérheti, hogy a számára felajánlott hitel megfelel-e az igényeinek, illetve pénzügyi teljesítőképességének.
A fix kamatozású hitelek esetén a bank nem módosíthatja a kamatot. És a referenciakamatozású hitelek esetén a szerződésmódosítást nem igénylő referenciakamat szintje változhat csak. A kamatfelár-változtatás és a kamatváltozási mutatókat, illetve a referencia-kamatlábat a bank nem módosíthatja a jövőben a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyása nélkül. A jövőben a fogyasztó jogosult ingyen és bérmentve felmondani a hitelszerződését, ha a kamatperiódus lejárta után számára hátrányosan változik a felvett hitel kamatszintje. A pénzintézeteknek a kamatperiódus lejárta előtt 90 nappal tájékoztatni kell az ügyfelet a várható kamatról, az ügyfélnek pedig ezt követően 30 napja lesz, hogy bejelentse felmondási szándékát.
Tisztelt Ház! Már nem vagyunk messze attól, hogy minden akadály elháruljon a devizahitelek végleges kivezetése elől. A magyar gazdaság 2014-ben a bankok gyenge hitelaktivitása mellett tudott több mint 3 százalékos növekedést produkálni. (Az elnök csenget.) Mi bízunk abban, hogy a devizahitelek kivezetését követően a bankok minden energiájukat a gazdaság hitelezésére fogják fordítani.
A fentiek fényében kérdezem az államtitkár urat, hogyan csökken az emberek kiszolgáltatottsága a bankokkal szemben a jövőben. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me