Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elképesztőnek tartom, hogy egy ilyen fontos előterjesztés kapcsán nemcsak az MSZP nem rendelkezik vezérszónokkal, sőt a teremben helyet foglaló vagy egyáltalán jelen lévő képviselővel sem, hanem sajnos a KDNP álláspontját sem hallhattuk, amire sokan biztos nagyon kíváncsiak lettek volna. Még egy pontosító jellegű kérdést kell hogy feltegyek, hiszen az előre leadott felszólalók listájának hiányában látható, hogy itt komoly vitát nem tervez a kormányzat ezen kérdéskör kapcsán, mégis fel kell hogy tegyem azt a kérdést, hogy stratégiai megközelítésből mit válaszol a kormányzat vagy az államtitkára arra, hogy mi történik, ha mondjuk, egy nagyobb bank csuklik össze Magyarországon.
Mengyi Roland elültette a bogarat a fülembe, miszerint szerinte a 2008-ashoz hasonló válságörvény talán már annyira nem várható. Én még mindig tartok ettől. Tehát a pénzügyi lufi folyamatos fújása kapcsán még mindig tartok attól, hogy bizony ezek a válságörvények egymást követik, és ennek kezelési módszereiben lehetünk csak egyre jobbak és jobbak, ha így alakul. De mégis, mi történik, ha egy nagyobb bank csuklik össze, aminek a mentésére, mondjuk, már nem elég az a több tíz milliárdos vagy akár majd százmilliárdos nagyságrendű tartalék, aminek a fenntartásában mindannyian érdekeltek vagyunk? Ebben az esetben az OBA állami kezességvállalás mellett majd hitelt próbál felvenni a piacról, gondolom én, jó eséllyel sikerrel, de mondjuk, éppen egy államcsőd közeli helyzet lesz ezen bankválság oka, akkor nem fog sokat érni az állami kezességvállalás ilyen típusa sem, ahogy akkor sem, ha egyszerre mondjuk, nem egy nagy bank, hanem több kerül bajba, példának okáért azért, mert a devizahiteles rendezést önök elbaltázták, elmérték, és éppen az elképesztő módon rosszul kezelt forintosítási terveik miatt eljuthatunk oda, hogy perek százai, ezrei fognak indulni, és itt bizony az önök által észre nem vett aknáknak köszönhetően a károsultak sorra fogják megnyerni ezeket a pereket a bankokkal szemben.
A kérdésem és kérdésünk tehát az, hogy milyen cselekvési tervvel, forgatókönyvvel rendelkeznek egy ilyen esetsorozatra nézve. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me